Karacabey'deki Balık Ölümleri Protesto Edildi - Son Dakika
Güncel

Karacabey'deki Balık Ölümleri Protesto Edildi

Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Canbalı Deresi'nde, fabrika atıkları nedeniyle yaşandığı iddia edilen toplu balık ölümlerine vatandaşlar tepki gösterdi.

24.09.2017 18:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Canbalı Deresi'nde, fabrika atıkları nedeniyle yaşandığı iddia edilen toplu balık ölümlerine vatandaşlar tepki gösterdi.

Karacabey Canbalı Deresi kenarından düzenlenen basın açıklamasında, DOĞADER Mustafakemalpaşa Temsilcisi Seyit Ali Geçici, Karacabey'de hiç bitmeyen doğa katliamı yaşandığını öne sürerek, "Bizim her yıl tanık olduğumuz doğa katliamları bu kez sınırları aştı. Fabrika atıklarıyla zehirlenen derelerimiz bu yıl içinde 3 kez toplu balık ölümlerine sahne oldu. Türkiye, Karacabey'deki balık ölümlerini konuşuyor. Bugün burada derelerimizde yaşanan katliamlara 'Dur' demek için toplandık." diye konuştu.

Bu yıl toplu balık ölümlerini ilk olarak haziranda Karadere üzerinde gözlemlediklerini söyleyen Geçici, şunları söyledi:

"Ramazan Bayramı arifesiydi. Bir yada birkaç fabrika bayram öncesi rehavetini fırsat bilerek zehir atıklarını Karadere'ye boşalttılar. Bizlerin bayramı zehir olurken, on binlerce balık ve bu balıkları besleyen suda yaşayan küçük canlı türleri Karadere'nin üzerini kapladı. Karacabey İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü sudan örnekler aldı. Yapılacak inceleme sonucuna göre işlem yapılacağı açıklandı. Aradan 3 ay geçti. Ne sonuçlar açıklandı, nede herhangi bir fabrikaya işlem yapıldı. Son olarak şimdi de aynı durum Canbalı Deresi'nde yaşanıyor. Dere kenarlarında sazanıyla, yayınıyla 3-5 kilodan fazla geleniyle on binlerce balık öldü." şeklinde konuştu.

Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Doç. Dr. Erkan Yaslıoğlu da, "Bu dereye atıklarını bırakan bir takım tesisler var. Bunlarda ÇED olumlu raporunu alıyorlar. Bu raporlarda derenin temiz akması için yerine getirecekleri prosesleri taahhüt ediyorlar. Ama görünen tablo ortadaki bu taahhütleri yerine getirmiyorlar. İşte dere bu halde. Bu toprakları atalarımızdan emanet aldık ve gelecek nesillere emanet edeceğiz. Bu toprakları tertemiz emanet etmek istiyoruz. Yetkilileri göreve çağırıyoruz. Bu işin suçluları varsa da yasalar önünde almaları gereken ceza ne ise almalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar ellerindeki "Su içtiğimiz deremizi geri istiyoruz", "Canbalı atık deresi değildir", "Karacabey el ele, Canbalı güzel günlere" ve "Balıkları zehirleyenler cezalandırılsın" yazılı dövizlerle slogan attı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Karacabey'deki Balık Ölümleri Protesto Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement