Karadeniz'de En Fazla Endemik Bitki Türü Gümüşhane'de - Son Dakika
Yerel

Karadeniz'de En Fazla Endemik Bitki Türü Gümüşhane'de

Karadeniz\'de En Fazla Endemik Bitki Türü Gümüşhane\'de

Bünyesinde barındırdığı 213 kelebek çeşidiyle Türkiye’nin en zengin ili olan Gümüşhane’nin, 253 endemik bitki çeşidiyle de Karadenizin en zengin ili olduğu ortaya çıktı.

15.08.2016 13:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bünyesinde barındırdığı 213 kelebek çeşidiyle Türkiye'nin en zengin ili olan Gümüşhane'nin, 253 endemik bitki çeşidiyle de Karadenizin en zengin ili olduğu ortaya çıktı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12.Bölge Müdürlüğü, Gümüşhane Şube Müdürlüğü tarafından hazırlattırılan "Gümüşhane İlinin Karasal Biyolojik Çeşitlilik ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi'nin" çalıştay ve izleme eğitimi toplantısı yapıldı.

Çimenler Otel'de yapılan toplantıya Vali Okay Memiş, Torul Kaymakamı Hakan Kafkas, Kürtün Kaymakamı Mehmet Durgut, Şiran Kaymakamı Murat Özdemir, Köse Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12.Bölge Müdür Vekili Hasan Terzioğlu, Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak, Kürtün Belediye Başkanı Ahmet Kanat, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge ve Gümüşhane Şube Müdürlüğü yetkilileri, proje yüklenici firma yetkilileri, akademisyenler ve proje paydaşları katıldı.

Toplantıda konuşan Vali Okay Memiş, yapılan çalışmanın Gümüşhane'ye hem ekonomik, hem de sosyal yönden katkı sağlaması dileğinde bulundu.

"BİLİMSEL ÇALIŞMALARIN TANITIM, TURİZM VE EKONOMİYE ARTI DEĞER OLARAK DÖNÜŞMESİNDE YARAR VAR"

İbn-i Haldun'un "Coğrafya insanın kaderini belirler" sözüne atıfta bulunan Vali Memiş, "Endemik bitkiler, biyolojik çeşitlilik ve eko sistem kendilerine özgü unsurlar barındıran bir husustur. Gümüşhane küçük ölçekli bir il olmasına rağmen topoğrafya olarak büyük ölçekli bir ildir. İlimizdeki bu biyolojik çeşitliliği turizme kazandırma noktasında akademisyen arkadaşlarımızdan özellikle destek bekliyorum. Her türlü bilimsel çalışmanın artı bir değere dönüşmesi lazım. Tanıtıma, turizme, ekonomiye artı değer olarak dönüşmesinde büyük yarar var. Gümüşhane yaylalarıyla Türkiye'nin değil, Dünyanın en güzel coğrafyalarından birisi" diye konuştu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12.Bölge Müdür Vekili Hasan Terzioğlu, ülke genelinde başlatılan ulusal biyoçeşitlilik envanter ve izleme çalışmaları kapsamında Gümüşhane'de yapılan çalışmayı sonlandırmak üzere olduklarını söyledi.

"PROJE İLE GÜMÜŞHANE'NİN BİOÇEŞİTLİLİK ATLASI HAZIRLANMIŞ OLACAK"

Projenin 25 Eylül 2014 tarihinde başladığını ve 25 Eylül 2016 tarihinde tamamlanması planlandığını kaydeden Terzioğlu, "9 kişilik uzman ekip ve 2 kişilik destek ekibi gerçekleştirilen çalışmada Gümüşhane'nin endemik olan ve olmayanlar olmak üzere damarlı bitki türleri, tohumsuz bitki türleri, memeli, kuş, balık, sürüngen, çift yaşar ve omurgasız hayvan türleri tespit edilmiş olacak. Proje ile Gümüşhane'nin bioçeşitlilik atlası hazırlanmış olacak" dedi.

Projenin ekip lideri Dr. Elif Manav Tüfekci ise proje hakkında bilgiler aktardı. Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik açısından çok zengin bir ülke olduğuna değinen Tüfekci, bunun korunmasının en büyük görevlerden birisi olduğunu söyledi ve projenin işleyiş sürecinden bahsetti.

Çalıştayın ilk oturumunda Gümüşhane'deki flora çalışmaları başlıklı sunumunu gerçekleştiren 19 Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Fergan Karaer ise Gümüşhane'nin çok zengin bir flora yapısına sahip olduğunu, Gümüşhane bitkilerinin çok farklı olduğunu söyledi.

KARADENİZ'DE EN FAZLA ENDEMİK BİTKİ TÜRÜ 253 ADET'LE GÜMÜŞHANE'DE

Karadeniz bölgesinde en fazla endemik bitki türünün Gümüşhane'de bulunduğunu ve Gümüşhane'nin çok heterojen bir bölge olduğunu kaydeden Karaer, "Gümüşhane'de 11 ekosistem, 18 habitat belirledik. Türkiye'de ki 24 çeşit kuşburnunun 13'ü Gümüşhane'de. Gümüşhane'nin kendisi adeta bir botanik bahçesi" dedi.

Gümüşhane florasında 124 familyada 2 bin 856 çeşit bitki bulunduğunu, bunlardan 253'ünün endemik bitki türü, 9'unun da nadir bitki türü olduğunu ifade eden Karaer, biyolojik zenginliğin önemli göstergesi olan endemik ve nadir türlerin ve alanların korunması gerekliliğine vurgu yaparak, bu biyolojik zenginliği korumak ve geliştirmek için herkesin duyarlı davranması gerektiğini söyledi.

İki gün sürecek olan çalıştayda ilk gün sunumlar yapıldıktan sonra ikinci gün ise Limni Gölü ve Süleymaniye Mahallesinde izleme çalışması gerçekleştirilecek. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Karadeniz'de En Fazla Endemik Bitki Türü Gümüşhane'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement