Karadeniz'deki tarihi keşif, doğal gaz faturalarında çifte indirim getirecek - Son Dakika
Ekonomi

Karadeniz'deki tarihi keşif, doğal gaz faturalarında çifte indirim getirecek

Uzmanlara göre, Türkiye'nin Karadeniz'de bulduğu doğal gaz çifte indirim getirecek. Gazın 2023'te çıkarılmasıyla faturaların düşeceğini belirten uzmanlar, Türkiye'nin mevcut gaz sözleşmelerinde elinin güçlendiğini ve bir fiyat indiriminin olabileceğini söyledi.

24.08.2020 13:47  Güncelleme: 14:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Karadeniz'de tarihin en büyük doğal gaz keşfini gerçekleştirmesi büyük heyecana yol açarken 320 milyar metreküplük rezervin doğal gaz faturalarına nasıl yansıyacağı da merak konusu oldu.

Karadeniz'deki doğal gaz rezervi keşfi ile birlikte ithalatımızda ciddi azalma yaşanacağını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Malın bol olduğu yerde fiyatların düşmesi kaçınılmaz" diyerek indirim sinyali verdi. Bakan Dönmez keşif ile birlikte ithalatta ciddi bir azalma beklediklerinin altını çizerek, doğal gazı vatandaşların çok daha ekonomik fiyatlarla kullanabileceği altyapıyı da oluşturmuş olacaklarını dile getirdi.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, tarihi doğal gaz keşfinin vatandaşa yansımasına ilişkin konuşan uzmanlar ise bulunan doğal gazın faturalarda çifte indirimin önünü açtığını vurguluyor.

Karadeniz'deki keşif, doğal gaz faturalarında çifte indirim getirecek

ÇIKARILAN GAZ İNDİRİM GETİRECEK

Arz talep dengesi üzerinden konuyu değerlendiren Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Enerji Ekonomileri Derneği Başkanı Gürkan Kumbaroğlu, arz tarafı çoğaldıkça ister istemez fiyatların da ucuzlayacağının altını çizdi. Bu durumun gazın geldiği zaman yani 2023 yılı için geçerli olduğunu dile getiren Kumbaroğlu gaz gelmeden önce de ikinci bir indirime ilişkin dikkat çeken bir noktaya değindi.

TÜRKİYE'NİN ELİ GÜÇLENDİ

Türkiye'nin artık diğer gaz aldığı ülkelerle pazarlıklarında elinin çok güçlendiğini ve bunu Türkiye'ye gaz satan ülkelerin de özellikle Karadeniz'de bulunan gazla daha iyi anladığını ifade eden Kumbaroğlu, hali hazırda Türkiye'nin yapmış olduğu gaz alım sözleşmelerinin de yavaş yavaş sona erdiği bir döneme girildiğini o yüzden söz konusu sözleşmelerde yapılacak yapılandırmalarda ciddi indirimlerin kapısının da aralandığını kaydetti

Karadeniz'deki keşif, doğal gaz faturalarında çifte indirim getirecek

SÖZLEŞMELERDE FİYAT YAPILANDIRMASI OLACAK

Rusya'dan doğal gazı, petrol ve petrol türevlerine endeksli olmasından kaynaklı diğer Avrupa ülkelerine nazaran daha pahalı aldığımızı da dile getiren Kumbaroğlu, dolayısıyla işin bu tarafında zaten mevcutta bir indirim beklentisi olduğunu söyledi. Kumbaroğlu, ''Son gelişmeyle birlikte Türkiye'nin eli daha da güçlendi. Buna göre fiyatlar aşağı yönlü güncellenecek. Zaten 2023'den sonra Rus gazına ihtiyacımız da kalmayabilir. Ama Rusların Türkiye'ye ihtiyaçları var. Çünkü Rus gazını Avrupa'ya satacaksa Türkiye üzerinden satmak zorunda." dedi.

BULGARİSTAN YÜZDE 40 İNDİRİM ALDI

Rusya'nın ithal ettiği doğal gazda en son ve en büyük indirimi Bulgaristan aldı. Geçtiğimiz mart ayında yapılan görüşmeler sonrasında doğal gaz gereksiniminin yüzde 80'inden fazlasını Rusya'dan karşılayan Bulgaristan, satın aldığı gazın fiyatı için oturduğu masadan yüzde 40 indirimle kalktı. Bulgaristan 2022 yılına kadar devam eden uzun vadeli ithalat anlaşması kapsamında Rusya'dan her yıl 2.9 milyar metkeküp doğal gaz ithal ediyor

Karadeniz\'deki tarihi keşif, doğal gaz faturalarında çifte indirim getirecek

Son Dakika Ekonomi Karadeniz'deki tarihi keşif, doğal gaz faturalarında çifte indirim getirecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (33)

  • Vatandaş: Bu kaçıncı gaz keşfi .Yıllardır gaz petrol altın var diye milleti kandırıyorsunuz.Millet aç işsiz yoksul .gaz gerçekten olsa bile gazmı yiyecek bu insanlar.Halkımıza Bir faydası olacağına inanan varmı ? 11 12 Yanıtla
  • KAFES DÖVÜŞCÜSÜ: YALAN YALAN YALAN BU ÜLKEDE HANGİ BİR FATURADA ÇİFTE İNDİRİM GELMİŞ BU ÜLKEDE YÜKSELEN HANGİ BİR FİAT GERİ DÜŞMÜŞ BUNU KOYUNLAR İYİ OKUSUN ANCAK ONLAR İNANIR ÇÜNKİ KOYUNLAR KONUŞAMAZ AHRAZDIR DİLSİZDİR SADECE YEMİ YER ME ME ME ME ME BAŞKADA BİŞİ BİLMEZLER 12 7 Yanıtla
  • dolar niye düşmüyor: hani dolar altında yerle yeksan olacaktı, niye yukarı gidiyor bunu da açıklayın? 11 3 Yanıtla
  • mehmet: yaw he he ara gzı çıkacak 10 4 Yanıtla :): zoruna gitti kamilin 4 4
  • işler güçler: yav he he ithalattan bize kalırsa düşer fiyatlar aman artmasın da 10 3 Yanıtla
  • Zam da Zam : 2023 te indirim olacağını varsayalım. Ama 2023 e kadar ne kadar bindirim olacak. Ondan kimse bahsetmiyor. 12 1 Yanıtla
  • Ahmet : Yalan yalan yalan Sizler cebi dolduraxaksınız Batman da petrol bulundu kaç tane batmanlı bundan kar sağladı Zonguldak ta kömür kaç Zonguldak lu bundan kar sağladı Trakya da aynı şekilde Boş bunlar boş 5 6 Yanıtla
  • Dogal: Çoğal gaz bizimse olsa fiyatı düşmez hayal kurmayın dünyada dolar bazında fiyatı neyse gene o olur .gökten yağan suyu para ile satın alıyorsun kalkmışız doğal gaz ucuzlayacak diyoruz .dolar yükselir herseye zam gelir dolar düşer ama jicbirseyin fiyatı düşmez 5 5 Yanıtla
  • HACI : EYT NE ZAMAN CIKACAK 8 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • TZOB Başkanı Bayraktar:
    09:07 TZOB Başkanı Bayraktar: " Sera ürünlerinde fiyatlar düşüyor"

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Antalya ve Mersin illerinde yapılan sebze seracılığında bayram sonrası önemli fiyat düşüşleri olduğunu belirtti. Bayraktar, seracılığın ülkede hızla geliştiğini ve sebze üretiminin yoğun olduğu illerde çiftçilerin pazarlama sorunu yaşadığını ifade etti. Ayrıca, belediyelerin çiftçilere destek vermesi gerektiğini vurguladı.

  • Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlar hayvan üreticilerini ziyaret ediyor
    09:04 Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlar hayvan üreticilerini ziyaret ediyor

    Denizli'de Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvan almak isteyen vatandaşlar, üreticileri ziyaret etmeye başladı. Üreticiler ise ekonomik sıkıntılar ve yükselen maliyetlerle mücadele ettiklerini dile getirdi.

  • Gümüş Balığının İhracat Serüveni Başladı
    08:58 Gümüş Balığının İhracat Serüveni Başladı

    İznik Gölü'nde yapılan gümüş balıkçılığı sezonu bereketli başladı. Balıklar Yunanistan, Ukrayna ve Amerika'ya ihraç edilerek cips olarak satışa sunuluyor. İhracatın artmasıyla birlikte bölgedeki kooperatiflerin balık avlama kapasitesi de yükseldi.

  • İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı
    08:39 İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı

    İznik Gölü'nde yapılan gümüş balıkçılığı sezonu sıcakların başlamasıyla birlikte bereketli bir şekilde başladı. 5 kooperatifin hedefi bin ton balık tutmak ve ihracat yapmak.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.


Advertisement