Karadeniz'deki Nakil Merkezlerinde Sadece Böbrek ve Karaciğer Nakli Yapılıyor" - Son Dakika
Sağlık

Karadeniz'deki Nakil Merkezlerinde Sadece Böbrek ve Karaciğer Nakli Yapılıyor"

Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez, Türkiye'de 77 börek, 43 karaciğer, 14 kalp ve 5 akciğer nakil merkezi bulunduğunu bildirdi.

12.10.2018 16:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez, Türkiye'de 77 börek, 43 karaciğer, 14 kalp ve 5 akciğer nakil merkezi bulunduğunu bildirdi.

Eldegez, yaptığı yazılı açıklamada, derneğin, organ nakli merkezleri arası ilişkilerin geliştirilmesi ve bilimsel alışverişte bulunmak, kadaverik organ sayısını arttırmak, bu organları tıbbi kriterler içerisinde en uygun hastaya ulaştırmak amacıyla 1994 yılında kurulduğunu belirtti.

Organ bağışının önemini topluma anlatmanın yanı sıra böbrek, karaciğer, kalp, immünoloji danışma kurulları kurarak organ temin ve dağıtımındaki esasları belirlemenin de derneğin amaçlarından olduğunu vurgulayan Eldegez, şunları kaydetti:

"Amaçlarımız doğrultusunda, 1 Haziran 2000'de organ ve doku sağlanması ve transplantasyon kuralları için Sağlık Bakanlığınca Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliği hazırlandı ve yürürlüğe girdi. 30 Ocak 2001'de Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi Yönergesi yürürlüğe girdi. Derneğimiz tarafından gerçekleştirilen organ dağıtım işlevi sona erdirilerek, 2001-2008 yılları arasında organ dağıtımını Sağlık Bakanlığı yürüttü. 29 Mayıs 2008'den itibaren Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünce, Ulusal Böbrek Nakli Bekleme Listesi ve Kadavradan Böbrek Dağıtım Kuralları ülkemizde uygulanmaya başlandı."

Eldegez, Türkiye'de 77 börek, 43 karaciğer, 14 kalp ve 5 akciğer nakil merkezi bulunduğuna dikkati çekerek, Karadeniz Bölgesi'nde bulunan 5 nakil merkezinde sadece böbrek ve karaciğer nakli yapıldığını aktardı.

Derneğin iki senede bir organize ettiği kongreleri, bu konuda ivme kazandırmak için farklı organ nakil merkezleri olan yerlerde yaptıklarının altını çizen Eldegez, 12. kongreyi 18-21 Ekim tarihlerinde Trabzon'da gerçekleştireceklerini anlattı.

Eldegez, bu bağlamda, başta bölge halkı olmak üzere, kamuoyunu daha bilinçli kılmak amacıyla da 17 Ekim'de basın toplantısı gerçekleştireceklerini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Karadeniz'deki Nakil Merkezlerinde Sadece Böbrek ve Karaciğer Nakli Yapılıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yunus Emre Enstitüsü, Brüksel'de sanat ve inovasyonun sağlık sektöründeki rolünü tartıştı
    21:38 Yunus Emre Enstitüsü, Brüksel'de sanat ve inovasyonun sağlık sektöründeki rolünü tartıştı

    Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Brüksel merkezli kuruluş E-Health Venture işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte, Belçika'nın sanat, inovasyon ve sağlık sektöründen temsilciler bir araya geldi. Konferansta, sanatın ve inovasyonun sağlık sektöründe nasıl bir rol oynayabileceği üzerine konuşmalar yapıldı. Ayrıca, Osmanlı dönemindeki müzik ve sanatla terapi uygulamaları da ele alındı. Türkiye'nin yenilikçi sağlık uygulamaları ve sağlık turizmindeki başarısı da vurgulandı.

  • Odun keserken 2 ayağını ve elini kesti
    20:12 Odun keserken 2 ayağını ve elini kesti

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir kişi spiralle odun keserken iki ayağını ve elini kesti. Olayın meydana geldiği evde kanlar içinde kalan genç, ailesinin yardımıyla hastaneye kaldırıldı. Jandarma ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • İnegöl'de Odun Keserken Kaza: Bir Kişi İki Ayağını ve Elini Kesti
    19:48 İnegöl'de Odun Keserken Kaza: Bir Kişi İki Ayağını ve Elini Kesti

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir kişi, evinin bahçesinde spiralle odun keserken bir anlık dikkatsizlik sonucu iki ayağını ve elini kesti. Yaralı genç, ailesinin yardımıyla İnegöl Devlet Hastanesine kaldırıldı. Jandarma ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle İsviçre'de yasaklanan Beypazarı'ndan ilk açıklama
    18:34 Sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle İsviçre'de yasaklanan Beypazarı'ndan ilk açıklama

    İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu, Türkiye'den gelen Beypazarı markasına ait maden suyunda yüksek miktarda bor bulunduğunu açıkladı. İsviçre hükümeti ise Beypazarı marka maden suyunun tüketilmemesi gerektiğini duyurdu ve ürünü yasakladı. Beypazarı Soda ise bu iddiaları reddederek ürünlerinin sağlık standartlarına uygun olduğunu belirtti.

  • Çorum'un Bayat ilçesinde düşerek başını beton zemine çarpan kişi yaralandı
    17:38 Çorum'un Bayat ilçesinde düşerek başını beton zemine çarpan kişi yaralandı

    Çerkeş köyünde yaşayan Salih Ç. (54), evinin önünde düşerek başını beton zemine çarptı. Yakınlarının ihbarı üzerine köye sağlık ekipleri sevk edildi. Ambulansla Bayat Devlet Hastanesine kaldırılan Salih Ç, buradaki müdahalenin ardından Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi.

  • Çorum'da fabrikada kazan temizliği sırasında 6 işçi azot gazından zehirlendi
    17:33 Çorum'da fabrikada kazan temizliği sırasında 6 işçi azot gazından zehirlendi

    Çorum Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir kazan üretim fabrikasında temizlik yaparken azot gazından zehirlenen 6 işçi hastaneye kaldırıldı. İhbar üzerine bölgeye jandarma ve ambulanslar sevk edildi. İşçilerden birinin hayati tehlikesi bulunuyor.

  • Bayram Tatili Boyunca Hastanelerde 5 Milyon 148 Bin 676 Acil Servis Hizmeti Verildi
    17:22 Bayram Tatili Boyunca Hastanelerde 5 Milyon 148 Bin 676 Acil Servis Hizmeti Verildi

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 9 günlük bayram tatili boyunca hastanelerde 5 milyon 148 bin 676 acil servis hizmeti verildiğini ve 112 Acil ambulanslarıyla 173 bin 174 vakaya müdahale edildiğini açıkladı. Bakan Koca, sağlık hizmeti verenlere teşekkürlerini iletti.

  • KOAH hastası ambulans helikopterle Ankara'ya sevk edildi
    17:13 KOAH hastası ambulans helikopterle Ankara'ya sevk edildi

    Burdur Devlet Hastanesi'nde tedavi gören ve akciğer nakli bekleyen KOAH hastası Mehmet Ö., ambulans helikopter ile Ankara'ya sevk edildi. Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uygun donör bulunması halinde organ nakli yapılacak.

  • Beypazarı Maden Suyu İsviçre'de Yasaklandı
    17:10 Beypazarı Maden Suyu İsviçre'de Yasaklandı

    Beypazarı maden suyu, İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi tarafından sağlıksız bulunduğu gerekçesiyle resmi olarak yasaklandı. Ürünün sağlık riski oluşturduğu düşünülerek toplatılmaya başlandı. Maden suyunun yüksek miktarda bor içerdiği ve özellikle kadınlar için zararlı olduğu belirtiliyor. Beypazarı yönetiminin konuyla ilgili resmi bir açıklama yapması bekleniyor.

  • Meteoroloji Uzmanı: Sıcak havalara karşı tedbirli olunmalı
    16:25 Meteoroloji Uzmanı: Sıcak havalara karşı tedbirli olunmalı

    Meteoroloji Uzmanı Cengiz Çelik, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde sıcaklıkların arttığını belirterek, özellikle kronik rahatsızlığı olan ve yaşı büyük olan vatandaşların güneşin dik açıyla geldiği saatlerde tedbirli olmaları gerektiğini söyledi. Ayrıca, su tüketiminin arttırılması ve güneş altında mümkün olduğunca az durulması gerektiğini vurguladı. Ankara, İstanbul ve İzmir'de ise sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini ve hafta sonunda hafif bir serinleme beklendiğini belirtti.

  • Hemofili Hastalarının Karşılanmamış İhtiyaçlarına Dikkat Çekildi
    14:23 Hemofili Hastalarının Karşılanmamış İhtiyaçlarına Dikkat Çekildi

    Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, hemofili hastalarının yaşam kalitesini iyileştirebilmek adına bakım ve tedavide çeşitli gelişmelerin olduğunu ancak hala birçok karşılanmamış ihtiyacın bulunduğunu bildirdi. Hemofili, dünyada yaklaşık 1 milyon 125 bin, Türkiye'de ise 6 binden fazla kişiyi etkiliyor. Prof. Dr. Demir, Dünya Hemofili Günü dolayısıyla hemofiliyle yaşamaya dair farkındalığı artırmak ve bu alandaki karşılanmamış ihtiyaçlara dikkati çekmek için değerlendirmelerde bulundu.

  • Edremit Körfezi'nden Organik Zeytin Sütü İlgi Görüyor
    14:22 Edremit Körfezi'nden Organik Zeytin Sütü İlgi Görüyor

    Balıkesir'in Edremit körfezi ilçelerinde üretilen zeytin sütü, organik yöntemlerle elde edilen özel bir yağdır. Zeytinler taş değirmende ezilerek hiçbir baskı işlemi görmeden damlama yöntemiyle yağ elde edilir. Zeytin sütü, yüksek miktarda E vitamini, A.D.K vitaminleri, polifenoller ve mikro besinler içerir. Kalp damar sağlığına, kötü kolesterolü düşürmeye ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcıdır. Zeytin sütü, saflık ve temizlik anlamında kullanılan özel bir zeytinyağıdır ve doğal yollarla üretilip paketlenir.


Advertisement