Karadeniz havzasındaki ülkelerin Filyos Limanı ile Türkiye'ye bağlanması boğazların trafik yükünü azaltacak - Son Dakika
Ekonomi

Karadeniz havzasındaki ülkelerin Filyos Limanı ile Türkiye'ye bağlanması boğazların trafik yükünü azaltacak

Karadeniz havzasındaki ülkelerin Filyos Limanı ile Türkiye\'ye bağlanması boğazların trafik yükünü azaltacak

ARİFE YILDIZ ÜNAL/GÖKHAN YILMAZ - Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Filyos Çalıştayı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr.

05.06.2021 11:09  Güncelleme: 12:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ARİFE YILDIZ ÜNAL/GÖKHAN YILMAZ - Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Filyos Çalıştayı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Çeştepe, Karadeniz havzasındaki ülkelerin intermodal ağla Türkiye bağlantısını sağlayacak olan Filyos Limanı'nın, boğazların trafik yükünün de hafifletilmesine katkı sağlayacağını söyledi.

Üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı da olan Çeştepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filyos Vadisi'nin ülkenin uzun yıllardır planladığı ve son dönemlerde hayata geçirdiği çok önemli bir kalkınma projesi olduğunu bildirdi.

Projenin temel bileşenlerinin başında gelen Filyos Limanı'nın yıllık 25 milyon ton yük elleçleme kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük 3 limanından biri konumunda bulunduğunu dile getiren Çeştepe, limanın, sahip olduğu birtakım avantajlarla bölgedeki limanlardan farklılık arz ettiğini ve ön plana çıktığını kaydetti.

Filyos Limanı'nın sadece yörede ve yakın çevrede bulunan sanayicilerin ihtiyaçları için planlanmadığnı dile getiren Çeştepe, "Ülkemizin ekonomik ve ticari hedeflerine uygun olarak kuzey-güney koridorunun en önemli bileşeni olarak düşünülmüştür." dedi.

"Yıllık 1,5 milyon konteyner elleçleme kapasitesine sahip"

Çeştepe, 1,5 milyon ton yıllık konteyner elleçleme kapasitesine sahip olan limanın, aynı anda farklı boyutlarda 13 geminin yük elleçlemesinin yapılabileceği şekilde modellendiğini aktardı.

Filyos bölgesi, yolcu ve yüklerin ulaştırma modlarını değiştireceği bir nokta olacağı için yapılacak yeni yatırımlarla limanın akıllı ulaşım sistemlerini daha aktif şekilde kullanmasının da mümkün olacağına dikkati çeken Çeştepe, şöyle devam etti:

"Başta doğal gaz olmak üzere çeşitli doğal kaynaklara ve ekonomik potansiyele sahip Karadeniz havzasında yer alan yüklerin kuzey-güney yönlü taşınımının Ukrayna-Türkiye arasında olacağı, bu amaçla da Filyos Vadisi bölgesinin tercih edildiği görülmektedir. Karadeniz havzası ülkelerinden ve özellikle Avrupa Birliği'nden sonra Türkiye'nin en önemli ticaret partnerlerinden olan Rusya'dan gelen malların Filyos Limanı aracılığıyla ülkemize gelmesi ve buradan da Mersin Limanı bağlantısıyla Akdeniz'e ulaştırılması mümkün olacak."

"Filyos Limanı diğer limanlardan üstünlüklere sahip"

Deniz yoluyla kara, hava ve demir yolu ulaşım ağı avantajına sahip olan Filyos Limanı'nın, bu şekilde Karadeniz havzasında yer alan ülkelerin intermodal ağla Türkiye bağlantısını sağlayarak boğazların trafik yükünün hafifletilmesine de katkı sağlayacağını dile getiren Çeştepe, Filyos Limanı'nın Karadeniz bölgesindeki diğer limanlardan, özellikle Trabzon ve Samsun limanlarıyla karşılaştırıldığında, önemli üstünlüklere sahip olduğunun görüldüğünü söyledi.

Çeşpete, şunları kaydetti:

"Samsun Limanı'nın yıllık elleçleme (yük) kapasitesi 11,5 milyon tonken, Filyos Limanı'nın 25 milyon tondur. Demir yolu ağı bulunmayan ve hinterlandı dar olan Trabzon Limanı'na karşılık, Filyos Limanı'nın geniş bir hinterlandı bulunmaktadır ve demir yolu bağlantısıyla hava yolu ve kara yolu bağlantısı da oldukça elverişli durumdadır. 3 bin metre rıhtım uzunluğuyla Filyos Limanı adı geçen limanlara bu açıdan da üstünlük sağlamaktadır. Filyos Limanı'nın yük kapasitesi, ayrıca, Zonguldak'ta yer alan diğer iki liman olan Erdemir Limanı ve Eren Enerji Limanı'nın kapasitesinden de fazladır."

"Orta Anadolu ihracatının büyük kısmı buradan yapılıyor"

Filyos Limanı'nın Ankara ve İç Anadolu Bölgesi'ne en yakın liman olduğuna işaret eden Çeştepe, ulaşım imkanlarının uygunluğu ve çeşitliliği avantajıyla Orta Anadolu'nun ihracatının büyük bir kısmının Filyos Limanı'ndan yapılabildiğini kaydetti.

Bölgede yer alan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin en eski ve en önemli entegre sanayi tesislerinden biri olan KARDEMİR'in, yıllardır liman operasyonlarını Zonguldak sınırları içinde yer alan özel bir şirketin kendisine ayırdığı kapasite doğrultusunda gerçekleştirdiğini vurgulayan Çeştepe, "Bu bağlamda Filyos Limanı, daha önce işletilmesine de talip olan KARDEMİR'i Karadeniz'e rahat ve ucuz maliyetle açan ve ürettiği ürünlerin Karadeniz havzası ülkelerine avantajlı bir şekilde ulaştırılmasını sağlayan bir kapı olacaktır." ifadelerini kullandı.

Çeştepe, Karadeniz'de Tuna 1 lokasyonu olarak ifade edilen ve Zonguldak'a yaklaşık 150 kilometre mesafedeki bölgede 405 milyar metreküp doğal gaz rezervi bulunduğunu da hatırlatarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Ülkemizin yıllık doğal gaz ihtiyacının yüzde 30'unu karşılama potansiyeline sahip olan bu kaynağın karaya çıkartılması ve taşınması Filyos Vadisi Projesi'ni, dolayısıyla Filyos Limanı'nı ayrıca önemli kılmaktadır. Bölgede doğal gazın çıkarılması ve işlenmesi yanında, kurulması muhtemel yan sektörlerin katma değeri yüksek yüzlerce kimyasal ve petrokimya ürünü ticarileştirme potansiyeli de ortaya çıkmıştır. Bu ürünlerin yurt dışına ihracatında da yine Filyos Limanı'nın önemli bir rol üstleneceği değerlendirilebilir."

"Karadeniz havzası ülkelerine ihraç gerçekleşebilecek"

Çeştepe, Filyos Limanı'nın ürün üreten bir liman arka sahasına sahip olmasının önemli bir avantaj olduğunun altını çizerek, Filyos Vadisi Projesi içindeki endüstri bölgesi ve serbest bölge içinde kurulması düşünülen yüksek teknolojili ve çevreye duyarlı endüstrilerde üretilecek ürünlerin, liman aracılığıyla düşük taşıma maliyeti avantajıyla Karadeniz havzası ülkelerine ihracının gerçekleşebileceğini belirtti.

Orta ve uzun vadede 3 deniz 3 liman projesi kapsamında ortaya çıkan Filyos Limanı'nın, Mersin ve Çandarlı limanlarıyla bağlantısı tam olarak sağlandığında bölgenin Türkiye'nin önemli lojistik merkezi haline geleceğini aktaran Çeştepe, bu üssün en önemli aktörü konumunda olan Filyos Limanı'nın Türkiye'yi denizcilik alanında bölgesel liderliğe daha hızlı yaklaştıracağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Karadeniz havzasındaki ülkelerin Filyos Limanı ile Türkiye'ye bağlanması boğazların trafik yükünü azaltacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hazine ve Maliye Bakanlığı: Ülke İş birliği Çerçevesi iddiaları asılsız
    16:43 Hazine ve Maliye Bakanlığı: Ülke İş birliği Çerçevesi iddiaları asılsız

    Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dünya Bankası ve Türkiye arasındaki beş yıllık iş birliğinin yol haritası niteliğindeki Ülke İş birliği Çerçevesi dokümanına ilişkin sosyal medyada dolaşan iddiaların asılsız ve mesnetsiz olduğunu bildirdi. Dünya Bankası kaynakları proje amacının dışında kullanılmıyor ve kredilerin İstanbul sözleşmesi ve LGBT ile ilişkisi bulunmamaktadır.

  • Kastamonu Valisi Meftun Dallı: 'Kurumlarımızın devam edecek, ilimizle ilgili bu yıl başlayacak pek çok yatırımları mevcut'
    16:39 Kastamonu Valisi Meftun Dallı: 'Kurumlarımızın devam edecek, ilimizle ilgili bu yıl başlayacak pek çok yatırımları mevcut'

    Kastamonu Valisi Meftun Dallı, depremden etkilenen illere yönelik çalışmalara rağmen Kastamonu'daki projelerin devam edeceğini belirtti. Vali Dallı, ilimizle ilgili bu yıl başlayacak pek çok yatırım olduğunu söyledi.

  • Özgür Özel:
    16:21 Özgür Özel: "Hatay Halkının İradesine Sahip Çıkmaya Bu İşin Peşini Bırakmamaya Devam Edeceğiz" (3)

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yerel seçimlerin ardından TBMM'de ilk grup toplantısını yaptı. Özel, seçim sürecinde partisini birinci parti çıkarmada emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerine başladı. Hatay'da seçimlerin yenilenmesi için YSK'ya yaptıkları ''tam kanunsuzluk'' başvurusuna da değinen Özel, "Bu itirazları reddedenler şimdi tam kanunsuzluğun daniskansına bakalım ne cevap vereceklerdir. Halkın iradesi sakatlanmıştır. Hatay halkının iradesine sahip çıkmaya bu işin peşini bırakmamaya devam edeceğimizin altını bir kez daha kalın çizgilerle çiziyorum. Hatay bizim kişisel, milli meselemizdir" dedi.

  • Hazine ve Maliye Bakanı ile TCMB Başkanı ABD'ye gidiyor
    16:19 Hazine ve Maliye Bakanı ile TCMB Başkanı ABD'ye gidiyor

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası'nın bahar toplantılarına katılmak üzere ABD'ye gidiyor. İkili görüşmeler yaparak yatırımcılarla buluşacaklar.

  • Muğla'dan Uluslararası Pazarlara Açılan Yerel Üretim Portakal ve Domatesler
    16:04 Muğla'dan Uluslararası Pazarlara Açılan Yerel Üretim Portakal ve Domatesler

    Muğla'nın Ortaca ilçesinde üretilen yerel üretim portakal ve domatesler, uluslararası karantina standartlarını aşarak dünya pazarlarına açılıyor. Türkiye'nin tarım potansiyelini gözler önüne seren bu ürünler, Rusya, Ukrayna, Polonya ve Avusturya'ya ihraç edilecek. Ürünler, Bitki Sağlık Sertifikaları ile donatılarak, Türkiye'nin tarım kalitesini temsil etmeye hazır hale getirildi.

  • Siirt'te üreticilere yüzde 75 hibeyle 125 bin fıstık fidanı dağıtıldı
    15:59 Siirt'te üreticilere yüzde 75 hibeyle 125 bin fıstık fidanı dağıtıldı

    Siirt'te, Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla hayata geçirilen 'Siirt Fıstığı Üretiminin Artırılması Projesi' kapsamında üreticilere yüzde 75 hibeyle 125 bin fıstık fidanı dağıtıldı. Vali Kemal Kızılkaya, programda yaptığı konuşmada, tarım ve hayvancılığın Siirt'in kalkınma lokomotifi olduğunu belirtti ve devletin üreticilere önemli destek ve fırsatlar sunduğunu vurguladı.

  • Şanlıurfa, 9 günlük bayram tatili süresince 500 bin ziyaretçi ağırladı
    15:57 Şanlıurfa, 9 günlük bayram tatili süresince 500 bin ziyaretçi ağırladı

    Türkiye'de 9 günlük bayram tatili süresince yaklaşık 500 bin ziyaretçi, Şanlıurfa'ya akın etti. Kentte yoğunluk yaşanırken, esnaf da memnun oldu. Şanlıurfa Turist Rehberleri Odası Genel Sekreteri Müslüm Çoban, yıl sonunda 2 milyon ziyaretçi sayısını geçeceklerini belirtti. Esnaf da yoğunluktan dolayı siparişleri yetiştirmekte zorlandıklarını ifade etti.

  • Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı: Bodrum'un su sorunu çözülmeli
    15:50 Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı: Bodrum'un su sorunu çözülmeli

    Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Bodrum'un su sorununun çözülmesi için kayıp kaçakları minimize edecek, çevre ve insan sağlığı açısından ve su kalitesini de yüksek tutarak maliyetleri minimize edecek çözümlerin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Özçelik, turizm sezonunun başlaması ve artan sıcaklıklarla birlikte Bodrum'un içme suyu kullanma suyu ve sulama suyu açısından oldukça kritik bir döneme doğru girdiğini söyledi.

  • Çay Üreticileri Budama Yapmazsa ÇAYKUR'a Çay Satamayacak
    15:41 Çay Üreticileri Budama Yapmazsa ÇAYKUR'a Çay Satamayacak

    Çay Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Mavi, bu yıl budama yapmayarak çayını ÇAYKUR'a değil de özel sektöre satmayı düşünen üreticileri uyararak 'Ayağımızı denk alalım. Üreticiler budamalarını yapsınlar' dedi. Havaların ısınması ile çay üreticileri gübreleme ve budama işlemleri için çay bahçelerine girmeye başladı. ÇAYKUR'a çay satmak için üreticilerin çay tarım arazilerinin 10'da 1'ini budamak zorunda olduğunu hatırlatan Mavi, bu işlemi gerçekleştirmeyen üreticilerin ise her yıl olduğu gibi bu yıl da ÇAYKUR'a çay satamayacağını uyarısında bulundu.

  • Muş Sultan Alparslan Havalimanı Mart Ayında Rekor Kırdı
    15:35 Muş Sultan Alparslan Havalimanı Mart Ayında Rekor Kırdı

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü verilerine göre, Muş Sultan Alparslan Havalimanı'nın mart ayında 35 bin 961 yolcuya hizmet vererek yeni bir rekora imza attığı belirtildi. İç hatlarda 234 uçak iniş-kalkış yaparken, kargo, posta ve bagaj trafiği ise 276 ton olarak gerçekleşti. Yılın ilk üç aylık döneminde ise havalimanında 114 bin 403 yolcu, 698 uçak ve 955 ton yük trafiği kaydedildi.

  • Muş'ta besiciler 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor
    15:34 Muş'ta besiciler 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor

    Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler 40 bin liraya varan aylık maaş, giyecek, yemek ve ayakkabı gibi avantajlar sunmalarına rağmen çoban bulamıyor.


Advertisement