Karadeniz ve Ege'nin Şampiyon Boğaları Karşı Karşıya Geliyor - Son Dakika
Güncel

Karadeniz ve Ege'nin Şampiyon Boğaları Karşı Karşıya Geliyor

Karadeniz ve Ege\'nin Şampiyon Boğaları Karşı Karşıya Geliyor

ARTVİN'in Kafkasör Yaylası'nda, Karadeniz ve Ege Bölgeleri'ndeki illerden getirilecek boğalar bu yıl ilk kez düzenlenecek Türkiye Boğa Güreşi Şampiyonası'nda arenaya çıkacak.

03.08.2017 13:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ARTVİN'in Kafkasör Yaylası'nda, Karadeniz ve Ege Bölgeleri'ndeki illerden getirilecek boğalar bu yıl ilk kez düzenlenecek Türkiye Boğa Güreşi Şampiyonası'nda arenaya çıkacak. Yaylada sahiplerinin kampa aldığı Karadeniz Bölgesi'ndeki boğalar yürüyüş ve koşu ile spor yaptırılıyor, özel besinlerle şampiyonaya hazırlanıyor. Kafkasör Boğa Güreşi Şampiyonası'nda Muğla ve Aydın'dan toplam 4 boğa da kategorilerinde güreşecek. Muğla'dan 'Cumhur' ve 'Ayvaz', Aydın'dan ise 'Fırtına' ve 'Yakışıklı' adlı boğalar aynı TIR'a yüklenerek yolcu edildi.

BU YIL İLK KEZ TÜRKİYE ŞAMPİYONASINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Artvin'in Kafkasör Yaylası'nda 200 yıldır yaşatılan boğa güreşleri geleneği bu yıl ilk kez Türkiye Şampiyonasına dönüştürüldü. Boğacılar Spor Kulübü tarafından düzenlenen ve Artvin, Rize, Muğla, Aydın ve Erzurum illerinden getirilecek 430 ile 900 kilogram arasındaki 44 boğanın katılacağı Türkiye Şampiyonası, 13 Ağustos tarihinde Artvin'in Kafkasör Yaylasında düzenlenecek. 5 kategoride yapılacak güreşler için yaylada kampa giren boğa ve sahipleri hazırlıklara başladı. Sabah yürüyüş ve koşu ile spor yaptırılan boğalar pekmez, üzüm kurusu, arpa, yumurta, mısır gibi özel ürünlerle besleniyor.

"BİZİM BOĞALAR DAHA İDDİALI"

30 yıldır boğa bakıcılığı yapan 62 yaşındaki Hilmi Aydın, bakıcılığını üstlendiği, boğa güreşi organizatörü Mahir Gülseçgin'in 750 kilo ağırlığındaki 'Kadir Ağa' adlı boğasını güreşlere hazırlıyor. Boğasına sabah ve akşam düzenli antrenman yaptırdığını anlatan Hilmi Aydın, "Otun ve arpanın en iyisi ile besliyoruz. Sporu yapınca güreşe hazır hale geliyor. Dillilerle anlaşmak zor ama dilsizlerle anlaşmak kolay. Onu çok seviyorum ve iyi anlaşıyoruz" dedi. Artvin yöresinin boğalarının mükemmel olduğunu  ifade eden Aydın, "Ege bölgesinin boğaları da iyidir ama buraya gelip en az bir yıl kalmaları lazım. Buranın havasına suyuna alışması lazım" dedi ve kendi boğalarının daha iddialı olduğunu söyledi.

"ÇOCUKLARIMIZDAN DAHA İYİ BAKIYORUZ"

800 kilo ağırlığındaki 'Kara' ile 700 kilo ağırlığındaki 'Muhteşem' adlı boğalarını güreşe hazırlayan Erkan Torun da Ege'deki boğalara nazaran kendi boğalarının daha güçlü olduğunu belirterek "Onlardan daha iyi dereceler alacağımıza inanıyoruz.  Üst düzey bir sporcu nasıl hazırlık yapıyorsa, bizim boğalarımızda aynı hazırlığı yapıyor. Tüm kültür fizik hareketlerini yapıyor. Evde çocukların yemediği şeyleri bile bunlara yediriyoruz. Boğalara çocuğumuza bakar gibi çok iyi bakıyoruz" dedi.

"KARADENİZ VE EGE'NİN BOĞALARI KAPIŞACAK"

Organizasyonla 200 yıllık bir geleneğin yaşatılmasının amaçlandığını anlatan Boğacılar Spor Kulübü Başkanı Haluk Koçer, "44 boğanın kıyasıya güreşini izleyeceğiz. Şampiyonada birinci olan boğa Türkiye şampiyonu olacak. Karadeniz ile Ege'nin kapışması olacak ama bu dostluk havasında geçecek. Birincilikten daha ziyade boğa sevdalılarının kaynaşmasını hedefliyoruz" dedi ve herkesi 13 Ağustos tarihinde yapılacak Türkiye Boğa Güreşi Şampiyonasına davet etti.

"AMAÇ KAYNAŞMAK VE ARTVİN TURİZMİNE KATKI SAĞLAMAK"

Karadeniz ve Ege Bölgeleri'ndeki illerden Artvin'in Kafkasör Yaylası'na getirilecek boğalarla bu yıl ilk kez düzenlenecek Türkiye Boğa Güreşi Şampiyonası'yla Artvin turizmine katkı sağlamanın amaçlandığını belirten gazeteci, yazar ve boğa güreşi organizatörü Mahir Gülseçgin, şunları söyledi:  "Buradaki birinci amacımız, Muğla'daki ve Aydın'daki boğacı arkadaşlarımızı bir araya getirip, kaynaşmamızı sağlamak. İkincisi de Artvin turizmine katkı sağlamak. Turizme katkı sağlamak anlamında, Muğla'nın ve Aydın'ın en şampiyon boğalarını Artvin'e getirip, festivalimizi Türkiye çapına yaymak. Kültürümüzü yaşatmak için, atalarımız bugüne kadar böyle getirmişler, biz bunu ulusala çevirmek istedik. Bu yola çıkmış olduk. Kafkasör'ümüze katılım her sene 30 binle 35 bin arası düşmüyor. Bu sene Muğla, Aydın, Erzurum ve Rize'yi de katarak, 35 binin üzerine, 40 bine çıkartmayı düşünüyoruz. Aynı zamanda ilk defa, Kafkasör tarihi boyunca festivalden önce ulusal anlamda tanıtım yapmış olacağız"

ÖDÜLLER BELİRLENDİ

Bu arada organizatör Gülseçgin de son hazırlıkların yapıldığını belirterek Türkiye Boğa Güreşi Şampiyonasının ödüllerinin belirlendiği açıkladı. Buna göre 5 kategoride yapılacak güreşlerde dereceye gireceklere Baş kategorisinde 12 bin lira, Başaltı'da 10 bin lira, Büyük Orta'da 8 bin lira, Küçük Orta'da 6 bin lira ve Ayak kategorisinde 5 bin lira para ödülü verilecek. Öte yandan çeşitli etkinlik ve konserlerin de düzenleneceği şampiyonada şarkıcı Resul Dindar sahne alacak.

MUĞLA'DAN 'CUMHUR' VE 'AYVAZ', AYDIN'DAN İSE 'FIRTINA' VE 'YAKIŞIKLI'

Artvin'de, 13 Ağustos'ta yapılacak Kafkasör Boğa Güreşi Şampiyonası'nda Muğla ve Aydın'dan toplam 4 boğa da kategorilerinde güreşecek. Muğla'dan 'Cumhur' ve 'Ayvaz', Aydın'dan ise 'Fırtına' ve 'Yakışıklı' adlı boğalar aynı TIR'a yüklenerek yolcu edildi.

Artvin'de uzun yıllardan beri geleneksel hale dönüşen boğa güreşlerine Ege'nin şampiyon boğaları da katılıyor. Kafkasör Boğa Güreşleri'nde, Muğlalı çiftçi Beyhan Duralı'nın 17 yaşındaki 'Cumhur' ile Günay Kocabıyık'ın 8 yaşındaki 'Ayvaz' adlı boğaları da kategorilerinde boy gösterecek. Menteşe İlçesi'nin kırsal Bayır ve Sarayyanı mahallerinden iki boğa, ayrı kamyonetlerle Salihpaşalar Mahallesi'ne getirildi. Sahipleri tarafından özenle bakılan boğalar, uzun uğraşların ardından Artvin'e hareket edecek olan TIR'a yüklendi. Bugüne kadar 10 kupa kazandığı öğrenilen ve gazeteci-yazar Mahir Gülseçgin'in sponsor olduğu Cumhur'un, 'süper baş kategorisi'nde, Ayvaz'ın ise 'başaltı kategorisi'nde güreşeceği öğrenildi.

'Cumhur' adlı boğanın sahibi Recep Duralı, "Amacımız birlik ve beraberliğimizi daha da ileri taşımak. Güreşler gelip geçi. Bizim için önemli olan dost kazanmak. Cumhur'a her zaman her yerde destek veren Gökova Spor Kulübü Başkanı Kerem Kara'ya sonsuz teşekkür ederiz. Boğamızın Artvin'deki sponsoru olan gazeteci yazar Mahir Gülseçgin'e saygılarımı sunuyorum. Boğa beslemek çok farklı. Çocuk gibi ilgilenmek gerekiyor. Yemesine, içmesine dikkat edip sporunu yaptırmak gerekiyor. Günde 2 ila 4 saat arasında antrenman yaptırıyorum" dedi.

Günay Kocabıyık ise, "Berber dükkanım var. Hobi olarak güreşlerle ilgileniyorum. Ayvaz'ın şimdiye kadar yenilgisi yok. Başarıyla döneceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Güreşlere Aydın'dan ise Efeler İlçesi, Umurlu Mahalesi'nden Necati Kor'un 5 yaşındaki 'Fırtına' ve Sultanhisar ilçesinden Akif Soytürk'ün 4 yaşındaki 'Yakışıklı' adlı boğası katılacak. Muğla'dan yola çıkan TIR, Aydın'daki iki boğayı da alarak yoluna devam etti. Artvin'deki güreşlere, ilk kez katılacak olan Fırtına'yı elinde bastonuyla uğurlamaya gelen 70 yaşındaki Şükran Kor, "Çok heyecanlıyım. Bizi, Artvin'deki güreşlere davet ettikleri için çok teşekkür ediyorum. Güreşleri izlemeye ben gitmeyeceğim, ancak oğullarım orada olacak" dedi. İki güreşçi boğası olduğunu ve 10 yıldır bu işle uğraştığını belirten Necati Kor da "İnşallah boğamız orada dostluk ve şampiyonluk güreşi yapar. 5 yaşında boğamız, Aydın'daki güreşlerde de şampiyonlukları var. Artvin'deki güreşlerden de dereceyle döneceğini düşünüyorum" dedi.

"32 SAAT YOL GİDİYORUZ"

Boğaları Artvin'e götürecek TIR'ın şoförü Aydın Raşit Kibar ise, "2.5 yıldır Aydın ve Muğla'dan Artvin'e boğa götürme işiyle uğraşıyorum. Bu yılda şu ana kadar 30 boğa taşıdım. Güreşçi boğa yetiştiren meraklılar çok. Tabii ki, burada amaç yenmek veya yenilmek değil. Bölgelerdeki bu etkinliğin devamını sağlayabilmek için sürekli çaba sarfediliyor. Boğaların bakımları çok zor. Biz bu konuda devletten ciddi anlamda bir destek bekliyoruz. Ciddi maaliyeti olan bir iş bu. Tabii ki bizim işimiz, boğaları sağlıklı bir şekilde gidecekleri yere taşımak. Muğla'dan Artvin'e 1900 kilometre yol katediyoruz. Aynı şekilde de döneceğimiz düşünüldüğünde toplamda 3 bin 300 kilometre yol kateteceğiz. Bu yolculuk sırasında boğaların bakıcıları ve sahipleri de yalarında olacak. Yolculuğumuz yaklaşık 32 saat sürecek. Tek amacımız, hayvanları incitmeden Artvin'e götürmek. Bugüne kadar bir sıkıntı yaşamadık. İnşallah bundan sonra da olmaz. Güzel bir etkinlik. Bunun sürekliliğini istiyoruz. Bütün boğa sahiplerine başarı dililiyorum" dedi.

- Muğla

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Karadeniz ve Ege'nin Şampiyon Boğaları Karşı Karşıya Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yapay Zeka, Oftalmoloji Sınavında Doktorları Geride Bıraktı
    11:10 Yapay Zeka, Oftalmoloji Sınavında Doktorları Geride Bıraktı

    Cambridge Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmada, yapay zeka modelleri ve doktorlar arasında oftalmoloji sınavı düzenlendi. GPT-4 yapay zeka modeli, 87 sorudan 60'ını doğru yanıtlayarak diğer rakiplerini geride bıraktı. Ancak, araştırmacılar yapay zekanın hala tam olarak yeterli olmadığını belirtti.

  • Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti
    11:09 Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti

    Yünsa, Türkiye Muhasebe Standardı 29 (TMS 29) dahil geçen yıl 544,2 milyon TL net kar elde etti. Şirket, 2023 yılında kuvvetli satış kanalı portföyü, etkin fiyatlama politikaları ve yüksek marka bilinilirliği ile güçlü bir performans sergiledi. Yünsa'nın 2023 yılı brüt karı, TMS 29 uygulanmış sonuçlara göre 635,8 milyon TL'ye ulaşırken, brüt kar marjı ise bir önceki döneme göre 1 puan artışla yüzde 29 oldu. Şirketin 2023 yılında yarattığı faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) enflasyon muhasebesi standartları uygulandıktan sonra, 522,1 milyon TL'ye ulaşırken, FAVÖK marjı ise 2022 yılına göre 2 puan artarak yüzde 24'e geldi. Yünsa'nın sürdürülebilirlik anlayışıyla gerçekleştirdiği yatırımlar da dikkat çekti. Şirket, atık pet şişelerin geri dönüştürülmesiyle üretilen özel elyaf karışımlı kumaş kullanım oranını artırdı ve 10 milyondan fazla pet şişenin kumaşa dönüştürülmesini sağladı.

  • Meta AI, Llama 3 ile büyük bir güncelleme sundu
    11:09 Meta AI, Llama 3 ile büyük bir güncelleme sundu

    Meta, yapay zeka asistanı Meta AI için Llama 3 tabanlı bir güncelleme yayınladı. Bu güncelleme ile Meta AI, daha fazla ülkede kullanılabilecek ve Instagram, Facebook gibi sosyal medya platformlarına adapte olabilecek. Ayrıca Llama 3 güncellemesiyle birlikte Meta AI, Google ve Bing destekli arama sonuçları gösterebilecek, görüntü oluşturma süresi kısaldı ve görüntüleri gerçek zamanlı olarak GIF'e dönüştürebiliyor. Şirket ayrıca Meta AI'ı platformlarına entegre etmeyi ve Meta Quest VR gözlüklerinde kullanılabilir hale getirmeyi hedefliyor.

  • Hatay'da sulama kanalına devrilen traktörün sürücüsü yaralandı
    11:08 Hatay'da sulama kanalına devrilen traktörün sürücüsü yaralandı

    Hatay'ın Kumlu-Kırıkhan istikametinde bulunan Kazkeli mevkiinde, traktörün sürücüsü direksiyon hakimiyetini kaybederek sulama kanalına devrildi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ve sağlık ekipleri, yaralı sürücüyü güvenli bir şekilde kurtardı. Yaralı, yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.

  • Yüksekova'da çığ nedeniyle kapanan köy yolunu açma çalışmaları devam ediyor
    11:08 Yüksekova'da çığ nedeniyle kapanan köy yolunu açma çalışmaları devam ediyor

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, daha önce meydana gelen çığ nedeniyle kapanan Bostancı köyü yolunu açmak için karla mücadele ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Kar kalınlığının yer yer 5 metreyi bulduğu yolda zorlu şartlarda ilerleyen ekipler, kepçenin yetersiz kaldığı noktalarda ekskavatör kullanıyor. Görevliler, kısa sürede yolu açmayı hedefliyor.

  • Gaziantep Ticaret Odası, depremzede çocuklar için kutlama programı düzenledi
    11:07 Gaziantep Ticaret Odası, depremzede çocuklar için kutlama programı düzenledi

    Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Sosyal ve Toplumsal Faaliyet Kulübü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki depremzede çocuklar için kutlama programı düzenledi.

  • Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi
    11:06 Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi

    Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistiklerinin toplanması ve tarımsal envanterin oluşturulması amacıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, ilin tarım ürünlerinin ekiliş ve verim tahmin çalışmaları hakkında bilgi verildi ve veri girişlerinin belirlenen usul ve esaslara göre yapılması planlandı.

  • İzmir Seferihisar'da 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı çevre illerde de hissedildi
    11:06 İzmir Seferihisar'da 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı çevre illerde de hissedildi

    İzmir Seferihisar'da 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı çevre illerde de hissedildi.


Advertisement