Karadeniz Yaylalarında Kış Hazırlığı - Son Dakika
Kültür Sanat

Karadeniz Yaylalarında Kış Hazırlığı

Karadeniz yaylalarında yaşayan vatandaşlar, hem kendileri hem de hayvanları için kış mevsiminde tüketilecek ürünlerin hazırlığını yapıyor.

30.09.2016 11:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EYÜP ELEVÜLÜ - Karadeniz yaylalarında yaşayan vatandaşlar, hem kendileri hem de hayvanları için kış mevsiminde tüketilecek ürünlerin hazırlığını yapıyor.

Küçük ve büyükbaş hayvanların otlatılması amacıyla çıkılan yaylalar, yaz aylarında sıcaktan bunalanlar için de alternatif oluyor. Köylerinden mayıs ayı itibarıyla yaylalara giden yöre halkı, ekim ayında dönüş için yolculuğa başlıyor.

Ordu'nun Kabadüz ilçesine bağlı Turnalık ile Çambaşı Yaylası ve çok sayıda obada kış hazırlıkları için yoğun bir çalışma sürdürülüyor. Hava sıcaklıklarının düşmesiyle kadın ile erkekler sebze ve meyvelerin hasadını yapıyor.

Yemyeşil çayırlarda büyüyen otlar, hayvan sahiplerince biçiliyor ve kış mevsiminde tüketebilecek hale hazırlanıyor.

Bahçelerde yetiştirilen patates, karalahana, pazı, kabak, fasulye, mısır, çilek gibi mahsuller toplanarak evlere getiriliyor. Bazı vatandaşlar da ormana giderek mantar topluyor. Bu ürünlerin bir kısmı bidonlara koyularak tuzlama ve turşu haline getiriliyor. Bazı ürünler de buzdolabında tüketilmek üzere bekletiliyor. Çileğin reçeli, pazının da pekmezi yapılarak kışın sofraları tatlandırıyor.

Yayla sakinleri, kışlık yiyeceklerin bir bölümünü gurbette bulunan çocuklarına ve yakınlarına da gönderiyor. Yaz boyunca ürünlerin dikim, bakım ve toplama işlemini üstlenen yöre halkı, ev ekonomisini de katkı sağlıyor.

"Kış için hayvanların yiyeceklerini hazırlıyoruz"

Turnalık Yaylası'nda hayvanları için ot biçen İbrahim Akyol (67), AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyüklerinin geleneği olan yaylacılığı devam ettirdiklerini söyledi. Havaların ısınmasıyla köyden yaylaya çıktıklarını ifade eden Akyol, 40 yıldır yaylacılık yaptığını ve doğal ortamda yaşamanın kendilerine iyi geldiğini anlattı.

Akyol, yaylalarda yaşayan kadın ve erkeklerin kış hazırlığı için bahçelerde olduğunu belirterek, "Kış hazırlığı doğrultusunda ot biçiyorum. Şu anda otun ikinci kısmını biçmekteyim. Kış için hayvanların bütün yiyeceklerini hazır ediyoruz. Hayvanlar buradan aşağı indiğinde hazırladıklarımızı tüketiyor." dedi.

Çilek hasadı yapan Zeynep Şimşek (76) kış için hazırlıklarının bitmek üzere olduğunu dile getirdi. Şimşek, "Bu yaşa kadar her sene yaylaya geldim. Bahçelerimize kara lahana, patates, mısır ekiyoruz. Aynı zamanda çilek yetiştiriyoruz. Hayvan da besliyoruz. Kısa bir süre sonra da toplanıp merkeze döneceğiz. Son zamanlara yaklaşıldığında kış hazırlığı yapıyoruz. Bahçeden topladığımız ürünlerle kışlık hazırlıyoruz. Çilekten de reçel yapıyorum. Ayrıca çileğin bir bölümünü satarak kazanç sağlıyoruz." diye konuştu.

Şimşek, yayladaki temiz havanın sağlığına iyi geldiğine dikkati çekerek, yaylaların, gürültüden uzak doğal ve güzel bir yaşam sunduğunu belirtti.

"Sonbaharla birlikte kış hazırlıkları için kolları sıvadık"

Hayvanları için bahçede hazırlık yapan Mehmet Şimşek (76) de hem ailesinin hem de hayvanların soğuk havalarda tüketeceği ürünleri topladıklarını kaydetti. Yayla sakinlerinden İpek Şimşek, havaların soğuduğunu ve bu nedenle yakacak odun ile tüketilecek yiyecekleri temin etme gayretinde olduklarına işaret etti.

"Doğal besleniyoruz, sağlıklı oluyoruz"

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan Zeynep Özkan (58) da yaz ve sonbahar aylarında turşu, pekmez, reçel hazırladıklarını anlatarak, "Yaylada olabilen her türlü ürünü yetiştiriyoruz. Yazın hazırlıyoruz, kışın da hazırladığımızı yiyoruz. Bundan dolayı da fazla masraf olmuyor. Doğal besleniyoruz, sağlıklı oluyoruz. Allah'ıma çok şükür yaylanın havası da temiz oluyor. Hayvanımızdan süt, yoğurt, peynir, tereyağı da oluyor." ifadelerini kullandı.

Hevlek Yaylası'nda eşiyle birlikte yaşayan Necat Yüksel (80), yaylanın suyu ile havasının her şeye değecek önemde olduğuna işaret ederek, yaşına rağmen yayla ortamının kendisini dinç tuttuğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Karadeniz Yaylalarında Kış Hazırlığı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi
    22:38 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Tuğba Yurt, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansı büyük alkış aldı.

  • Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi
    21:54 Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında Kaleli Köyü ve Köşk mezrasında yaşayan çocuklar için sinema etkinliği düzenlendi. Ahmet Mücteba Albayrak Bilgi Evi'ne getirilen çocuklar, yeni açılan sinema salonunda film izledi. Etkinlikle çocukların kültür ve sanatla buluşması hedeflendi.

  • Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi
    21:47 Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi

    Bingöl'de kış turizminin gözde tesislerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, bu kararın Bingöl'ün cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacağını belirtti.

  • Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı
    21:19 Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Van'ın imarı ve inşası konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Van Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Van'ın kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ifade etti.

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.


Advertisement