Karadenizli kadın balıkçılar, aileleri için ekmeğini denizden çıkarıyor - Son Dakika
Güncel

Karadenizli kadın balıkçılar, aileleri için ekmeğini denizden çıkarıyor

Ordu'nun Perşembe ilçesinde balıkçılık yapan kadınlar, ekmeğini denizden çıkararak aile ekonomisine katkı sağlıyor.

06.03.2020 14:18  Güncelleme: 14:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu'nun Perşembe ilçesinde balıkçılık yapan kadınlar, ekmeğini denizden çıkararak aile ekonomisine katkı sağlıyor.

Medreseönü Balıkçı Barınağı'nda eş, çocuk ve kardeşleriyle yıllardır denizde nasibini arayan kadınlar, çalışkanlıklarıyla örnek oluyor.

Bazı kadınlar açıldıkları denizde ağ bırakıp ardından topluyor. Bazı kadınlar ise sabahın erken saatlerinde kıyıda bekledikleri kayıklarda ağdan balık temizliyor.

Ev işleri yapıp çocuklarını da büyüten kadınlar, ailelerinin sağlık sorunu, çocuklarının eğitimi, mutfak masrafı gibi giderlere kazançlarıyla destek oluyor.

İki çocuk annesi 50 yaşındaki Nurşen Aygün, AA muhabirine, evlendikten sonra başladığı balıkçılığı 30 senedir sürdürdüğünü söyledi.

Mesleğin yazın güzel, kışın ise çok zor olduğunu vurgulayan Aygün, "Kışın hava soğuk oluyor. Pisliği çok oluyor, balık olmuyor. Bu anlamda bize eziyeti çok. Sabahın soğuğunda saat 3.00'te gidiyorsun ağı kaldırmaya. Yani zor. Bazen denize gidiyorum, bazen de ev işinden dolayı gitmiyorum. Gece saat 03.00-4.00'te ağ kaldırmaya gidiyoruz. Eğer gitmezsem sabah geliyorum, yardım ediyorum." diye konuştu.

53 yaşındaki Ayfer Sezer ise senelerdir eşiyle birlikte çalıştığını, hasta olan eşi diyalize gittiğinde kardeşiyle beraber mesleğini sürdürdüğünü anlattı.

Ekmek parası için 15 senedir bu işi yaptığını dile getiren Sezer, "Eşimle denize açılıyorum. Çünkü rahatsız, bir elini kullanamıyor. Kullanamadığından ben de ona yardımcı oluyorum." dedi.

İki kızını da buradaki kazançlarıyla yetiştirdiklerini anlatan Sezer, şöyle devam etti:

"Hem ev hem de deniz işi bizi yoruyor ama yapmak zorundayız. Bir de soğuk havalarda çok zorlanıyoruz ama ne yapalım? Destek için çalışmaya mecburuz. 8 kişiye bakıyorum ben, nüfus kalabalık, onun için çalışmak zorundayız. Eşim de hastalığı nedeniyle yalnız yapamadığı için yardımcı oluyorum."

"Kadın olarak çok zor ama ne yapacaksın?"

59 yaşındaki Halime Demir de eşinin ve çocuklarının balıkçı olduğunu, kendisinin de 10 yıldır bu işte çalıştığını söyledi.

Bir oğlunun hastalığı nedeniyle ameliyat olduğunu, diğer iki oğlunun ise balıkçılık yaptığını anlatan Demir, "Hava iyi olduğunda denize oğullarımla gidiyorum, hava bozuk olduğunda gitmiyorum. Genelde kıyıda ağları temizlemeye yardım ediyorum." ifadesini kullandı.

Demir, "Kadın olarak çok zor ama ne yapacaksın? Maddi durum öyle gösteriyor. Nüfus kalabalık. İki gelinim, üç oğlum, 5 torunum var. Herkesin evi ayrı ama yememiz, içmemiz bir olduğu için çalışıyoruz." diye konuştu.

Eşinin iki sene önce vefat ettiğini, zor olsa da hayatın devam ettiğini dile getiren Demir, denizden kazandıklarıyla oğullarına ev yaptırdıklarını kaydetti.

30 yaşındaki Selda Üren de denize açılmanın kendisini rahatlattığını ve bu işi severek yaptığını söyledi.

Hem iki çocuğuna baktığını hem de eşine yardımcı olduğunu aktaran Üren, okul ile mutfak masraflarına katkı sağlayabildiğini belirtti.

"Balıkçılıkta eşim bana her zaman yardım eder"

Medreseönü Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Mutlu Demir ise balıkçılık konusunda kadınların daha etkin olmaya başladığını ifade etti.

Önceden babaların çocukları ve kardeşleriyle çalıştığını aktaran Demir, "Şimdi çocuklar okuyor. Burada kimse durmuyor. Burası artık emekli yeri oldu. Kadınlar emekçidir. Kadınlar sosyal, ekonomik alanda, evde, her alanda bu işin içindeler. Kadınlarımızın özellikle deniz konusundaki yardımları mecburiyete dönüştü." dedi.

Demir, denizi seven kadınların, kendileri için önemli olduğuna dikkati çekerek şunları söyledi:

"Balıkçılıkta eşim bana her zaman yardım eder. Buradaki kadınların hepsi böyle. Teknelerinin olması önemli değil. Burada teknesi olmayıp da balıkçılığı dört dörtlük bilen bayanlar var. Ağ yapımı, ağ temizliği yapanlarımız, hatta denize çıkıp kaptanlık yapıp ağ kuranlarımız da var. Yani genel olarak durum böyle."

Karadenizli kadın balıkçılar, aileleri için ekmeğini denizden çıkarıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Karadenizli kadın balıkçılar, aileleri için ekmeğini denizden çıkarıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkmen Şair ve Filozof Mahtumkulu Firaki Ankara'da Anıldı
    18:23 Türkmen Şair ve Filozof Mahtumkulu Firaki Ankara'da Anıldı

    Türkmen şair ve filozof Mahtumkulu Firaki'nin doğumunun 300. yılı, Ankara'da çeşitli etkinliklerle kutlandı. TÜRKSOY tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında Firaki heykelinin açılışı yapıldı, kitap tanıtımı programı düzenlendi ve bir konser gerçekleştirildi. Törenlere Türkmenistan Büyükelçisi, TÜRKSOY Genel Sekreteri ve davetliler katıldı. Firaki'nin Türkmenistan edebiyatındaki önemi vurgulanan konuşmalarda, onun şiirlerinin Türkmen halkının ruhunu yansıttığı ve Türk Dünyası'nın edebi mirasında derin izler bıraktığı belirtildi. Ayrıca, Türk Dünyası Kültür Başkenti Anev ve Mahtumkulu Firaki'nin doğumunun 300. yılına özel bir konser düzenlendi.

  • Samsun Havza'da Orman Yangını: 2 Dekarlık Alan Zarar Gördü
    18:20 Samsun Havza'da Orman Yangını: 2 Dekarlık Alan Zarar Gördü

    Samsun'un Havza ilçesinde meydana gelen orman yangınında 2 dekarlık alan zarar gördü. Yangın, hızla yayılarak kontrol altına alındı. Yangının çıkış sebebiyle ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Karabük'te meydana gelen trafik kazalarında 2 kişi yaralandı
    18:19 Karabük'te meydana gelen trafik kazalarında 2 kişi yaralandı

    Karabük'te meydana gelen 2 ayrı trafik kazasında 2 kişi yaralandı. İlk kazada M.Ö. (65) idaresindeki otomobil kontrolden çıkarak yol kenarına devrildi ve sürücü yaralandı. İkinci kazada ise A.G. idaresindeki traktör önce park halindeki bir otomobile çarptı, ardından yol kenarındaki duvara çarptı ve traktör sürücüsü yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı.

  • Turistik Diyarbakır Ekspresi Ankara Garı'ndan Diyarbakır'a Ulaştı
    18:18 Turistik Diyarbakır Ekspresi Ankara Garı'ndan Diyarbakır'a Ulaştı

    Turistik Diyarbakır Ekspresi, tarihi Ankara Garı'ndan başlayan seferi sonucunda Diyarbakır'a ulaştı. 180 kişi kapasiteli tren, yolculara tarihi ve kültürel değerler ile doğa harikası manzaraları görme imkanı sağladı. Diyarbakır'a gelen tren, protokol üyeleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri tarafından çiçeklerle karşılandı. Yarın ise tren Ankara'ya doğru yolculuğuna devam edecek.

  • Kastamonu'da Şiddetli Fırtına: Ağaçlar Devrildi, Çatılar Uçtu
    18:18 Kastamonu'da Şiddetli Fırtına: Ağaçlar Devrildi, Çatılar Uçtu

    Kastamonu'da saatteki hızı 90 kilometreye ulaşan fırtına ağaçları devirdi, apartmanların çatıları uçtu, araçlarda hasara neden oldu. Bir evin uçan çatısı ise, bir apartmanın duvarına ok gibi saplandı. Büyük korkuya yol açan fırtınada 2 kişi yaralandı.

  • Isparta'da aynı noktada meydana gelen 2 trafik kazasında 10 kişi yaralandı
    18:14 Isparta'da aynı noktada meydana gelen 2 trafik kazasında 10 kişi yaralandı

    Isparta'da meydana gelen iki ayrı trafik kazasında toplamda 10 kişi yaralandı. İlk kazada 3 kişi, ikinci kazada ise 7 kişi yaralanırken, yaralılar Isparta Şehir Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

  • Afyonkarahisar'da Yolcu Treni Tıra Çarptı: Sürücü Hafif Yaralandı
    18:14 Afyonkarahisar'da Yolcu Treni Tıra Çarptı: Sürücü Hafif Yaralandı

    Afyonkarahisar'ın İhsaniye ilçesinde yolcu treni, hemzemin geçitte seyir halinde olan bir tıra çarptı. Kazada tır sürücüsü hafif yaralandı ve olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralı sürücü, ayakta tedavi edildi.

  • Küçükçekmece'de yağmur sonrası bir binanın istinat duvarı yıkıldı
    18:13 Küçükçekmece'de yağmur sonrası bir binanın istinat duvarı yıkıldı

    Küçükçekmece'de etkili olan yağışın ardından bir binanın istinat duvarı bahçeye yıkıldı. Olayda yaralanan olmazken, belediye ekipleri olay yerine çağrıldı.


Advertisement