Karaman çoban, kadın pilotun şehit olduğu yerde mezar oluşturdu - Son Dakika
Güncel

Karaman çoban, kadın pilotun şehit olduğu yerde mezar oluşturdu

Çoban, kadın pilotun şehit olduğu yerde mezar oluşturduKaraman'ın Ermenek ilçesinde çobanlık yapan Hikmet Demircan'ın (74), 2001 yılında askeri uçağın düşmesi sonucu şehit olan Pilot Teğmen Ayfer Gök'e ait olduğunu söylediği saç teli, küçük doku parçaları ve saat kordonunu gömüp mezar...

30.11.2019 11:28  Güncelleme: 11:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çoban, kadın pilotun şehit olduğu yerde mezar oluşturdu

Karaman'ın Ermenek ilçesinde çobanlık yapan Hikmet Demircan'ın (74), 2001 yılında askeri uçağın düşmesi sonucu şehit olan Pilot Teğmen Ayfer Gök'e ait olduğunu söylediği saç teli, küçük doku parçaları ve saat kordonunu gömüp mezar yaptığı ortaya çıktı. Ermenek Belediye Başkanı Atila Zorlu, olayı öğrendikten sonra Gök'ün ikinci mezarını çevre düzenlemesini yapıp şehitliğe dönüştürmeyi planladıklarını söyledi.

Konya 3'üncü Ana Jet Üssü'nde görev yapan Teğmen Ayfer Gök, 9 Şubat 2001'de, F-5 uçağıyla eğitim uçuşu sırasında, irtifa kaybı nedeniyle Karaman'ın Ermenek ilçesinin Yunt Dağı eteklerinde ormanlık alana düşmesi sonucu 24 yaşında şehit oldu. 'Türkiye'nin ilk şehit kadın pilotu' unvanına sahip olan ve kabri, memleketi Burdur'un Bucak ilçesinde bulunan Ayfer Gök için çoban Hikmet Demircan'ın ikinci bir mezar oluşturduğu ortaya çıktı.

Ardıçkaya köyünde oturan çoban Hikmet Demircan, o yıl nisan ayında, köye yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta, yaklaşık 1850 metre rakıma sahip dağın eteklerine, uçağın düştüğü yerde hayvan otlatmaya başladı. Kaza sırasında karla kaplı olan dağdaki karlar eridiği için uçak parçalarının yanı sıra şehit Gök'e ait olduğunu sanılan saç teli, parmak, küçük doku parçaları ve saat kordonunu buldu. Demircan, bulduklarını bir bez parçasına sarıp oraya gömdü. Gömdüğü yeri belirlemek içinde taşla çevirdi. Daha sonra burayı mezarlığa çeviren Demircan yaşadıklarını şöyle anlattı

"Nisan sonunda hayvanlarımla beraber yaylaya çıktım. Uçağın düştüğü mevki olarak bildiğimden görmek istedim. Yer yer kar vardı. Olay yerine varınca birçok ağacın yıkıldığını ve birçok uçak parçasının olduğunu gördüm. Olayın şiddetini görünce çevreyi kontrol etmeye başladım. O sırada şehidin saçının bir bölümünü gördüm ve yüreğim yandı. Biraz daha gezince birkaç parça daha buldum. Uçak düştüğünde bu bölgede çok kar olduğundan bu parçalar bulunamamış. Yüreğim el vermedi, topladığım parçaları bir beze sararak o bölgede kazdığım bir yere dualarla gömdüm. Taşlarla çevirdim. Daha sonra da hayvanlarımın yanına döndüm."

Şehidi rüyasında gördüğünü belirten Demircan, "O geçe şehidi rüyamda gördüm. Sanki benden oraya güzel bir mezar yapmam istediğini düşünüp, yaklaşık 500 metre ileriden sırtımda taş getirdim. Taşı çekiçle kırıp, mezar taşı yaptım. Boyayla da şehidimizin ismini, doğum ve ölüm tarihini yazdım" dedi.

AİLESİ DUYUP GELMİŞ

Aradan 7 yıl geçtikten sonra da şehit ailesinin, kızları için mezar yapıldığını duyunca kendisini ziyaret ettiğini belirten Demircan, "Onlarla buraya geldik. Mermerden mezar taşı koyup, düzenlemesini yaptılar. Ben de çiçekler ektim. Zaman zaman gelip mezarlığın etrafını temizliyorum" diye konuştu.

O dönemlerde yaşadıklarından etkilenip, hayatında ilk kez şiir yazdığını hatırlatan Demircan, "Hayatımda ilk kez şiir yazmıştım. Şehit pilot adına yazdığım şiiri de çobanlık yaptığımdan yanımda kalem, kağıt yoktu. Çevrede bulduğum kömürle ağaç kabuklarına yazdım. Sonra da kağıda geçirdim" ifadelerini kullandı.

ERMENEK BELEDİYESİ ŞEHİTLİK HALİNE GETİRECEK

Ermenek Belediye Başkanı Atila Zorlu, şehidin ikinci bir mezarını öğrendikten sonra çoban Hikmet Demircan ile mezarlıkta incelemede bulundu. Demircan'a bu duyarlı davranışından dolayı teşekkür eden Zorlu, belediye olarak mezarlığın çevre düzenlemesini yapıp, şehit pilot Ayfer Gök'ün adına yakışır bir şehitlik haline getirmeyi planladıklarını söyledi.

Karaman çoban, kadın pilotun şehit olduğu yerde mezar oluşturdu
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Karaman çoban, kadın pilotun şehit olduğu yerde mezar oluşturdu - Son Dakika

  • Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı
    23:27 Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı

    İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bir araya gelen taraftarlar, 10 yıl önce yıkılan stadyumun yeniden yapılması için miting düzenledi. Taraftarlar, Karşıyaka İlçe Stadı ve Yalı Tesisleri arazisinde bir araya gelerek meşale yaktı ve çeşitli sloganlar attı. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, taraftarın yıllardır yapılmayan Karşıyaka Stadı için yaptığı etkinliğe kulüp yönetimi olarak destek verdiklerini belirtti. Etkinliğe siyasi parti adayları ve kulüp yöneticileri de katıldı.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor
    23:25 Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor

    Karşıyaka taraftarı, yıllar önce yıkılan stadyumlarını geri istemek için Türkiye'nin ilk taraftar mitingini düzenledi. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı ve diğer sporcular, camia ve taraftarlar, yeni stadyum için destek istedi.

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur
    23:24 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşunun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşun olduğunu belirterek, "Bundan sonraki hakim ve savcılarımız, yargı mensuplarımız şehidimizin emanetine sahip çıkma noktasında hep beraber mücadelemizi...

  • Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu
    23:24 Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu

    Kastamonu'nun Kuzeykent Mahallesi'nde yatsı namazı için camiye giden vatandaşlar, inşaat alanında bir erkek cesedi buldu. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemeler sonucunda cesedin İsmail Konukçu'ya ait olduğu ve baş bölgesinden darbe aldığı tespit edildi. İsmail Konukçu'nun intihar ettiği şüphesi üzerinde duruluyor.

  • Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
    23:23 Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti

    Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde Cemal Sönmez (62) idaresindeki motosiklet ile Kadir K. (29) yönetimindeki kamyonet çarpıştı. Motosiklet sürücüsü olay yerinde hayatını kaybederken, kamyonet sürücüsü gözaltına alındı.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.


Advertisement