Karayalçın: Anayasa Değişikliği Ülkenin Çoğulcu Yapısına Ters - Son Dakika
Güncel

Karayalçın: Anayasa Değişikliği Ülkenin Çoğulcu Yapısına Ters

Karayalçın: Anayasa Değişikliği Ülkenin Çoğulcu Yapısına Ters

BAŞBAKAN eski yardımcılarından CHP'li Murat Karayalçın, anayasa değişikliğinin ülkenin çoğulcu yapısına ters olduğunu, büyük tıkanıklıklara yol açacağını, yanlış bir iş yapıldığını söyledi.

19.01.2017 19:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BAŞBAKAN eski yardımcılarından CHP'li Murat Karayalçın, anayasa değişikliğinin ülkenin çoğulcu yapısına ters olduğunu, büyük tıkanıklıklara yol açacağını, yanlış bir iş yapıldığını söyledi. Karayalçın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve yöneticilerinin tavrına ise anlam veremediğini belirtti.

Murat Karayalçın, CHP Altıeylül İlçe Başkanlığı'nın düzenlediği 'Anayasa, dış politika ve sosyal belediyecilik' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Anayasa değişikliği konusundaki gelişmeleri meclis platformundan izlediğini, 2'nci tur oylamada da kabul göreceğini, ardından referanduma gidileceğini kaydeden Karayalçın, CHP'nin 'hayır' yönünde oy kullanacağını vurgulayıp, "Anayasa değişikliği girişiminin Türkiye'nin çoğulcu yapısına ters düştüğünü, Türkiye'yi çok büyük tıkanıklıklara götüreceğini ifade etmek istiyorum. Yanlış bir iş yapılmaktadır. Bedeli çok ağır olan, halkımız için, yurdumuz için çok ciddi sakıncalar yaratacak olan bir sistem değişikliği gündeme getirilmiş bulunmaktadır" dedi. Karayalçın, şöyle devam etti:

"Çeşitli anketlerden, halkımızın bu konuyla ilgili yeterince bilgi sahibi olmadığını görüyoruz. İnsanlarımızın yüzde 72'si bu değişikliği, değişik düzeylerde bilmediklerini ifade etmektedirler. Yüzde 40'a yakın bir bölüm 'hiçbir bilgim yok' ifadesini kullanırken, daha farklı düzeyde bilgisi olanlarla birlikte; 'biraz biliyorum', 'az biliyorum' diyenlerle birlikte halkımızın yüzde 72'si ne olacağını, değişiklik metninin ne olduğunu bilmediğini ifade etmiştir. Türkiye'nin yurt içinde ve yurt dışında çok ciddi saldırılara maruz kaldığı bir dönemdeyiz. Sayın Cumhurbaşkanı 'milli seferberlik' ilan ettiğini söyleyecek ölçüde içinde bulunduğumuz sürecin vahametini ortaya koymaktadır. Ama bir yandan da gerçekten ulusal bütünlüğe çok ciddi olarak gereksinme duyduğumuz bir dönemde, toplum parçalara ayrılmaktadır. Toplumun çoğulcu yapısı dışlanmaktadır. Türkiye tek adam yönetimine doğru sürüklenmektedir. 2017 Nisan başında bir referandum yapılacak. 2019 yılı Kasım'ında da eğer bu referandum 'evet' diye sonuçlanırsa, referandumun gereği olan seçimler gerçekleştirilecek. O zaman ben soruyorum; yani 2 yıl sonra bu değişiklik uygulamaya taşınacaksa hangi nedenle apar topar, hem de bu ortamda halkımıza yeterince bilgi sunulmadan bir referandum yapılmasını öngörüyorsunuz? Biz buna karşıyız. Ancak bizim gerekçelerimizin bu süreç içinde halkımıza ayrıntılı bir biçimde anlatmamızın olanakları da, araçları da ortadan kaldırılmaktadır. Başkentimizde 1 ay boyunca gösterilerin yapılması, toplu basın açıklamalarının yapılması yasaklanmıştır. CHP'nin kitle iletişim araçlarına ulaşma konusunda karşı karşıya olduğu engelleri dikkate aldığınızda, TRT'nin işleyişini, yapısını, yaklaşımını göz önünde bulundurduğunuzda, Cumhuriyet Halk Partisi'nin görüşlerini, gerekçelerini yeterince açıklamaktan yoksun bırakılacağını açıkça görebilirsiniz."

MHP'NİN TUTUMUNU ELEŞTİRDİ

Anayasa değişikliği sürecinde MHP'nin takındığı tavrı nasıl değerlendirdiği konusundaki soruyu yanıtlayan Karayalçın, şunları söyledi:

"MHP'nin tutumuyla ilgili gerçekten çok şey söylemek isterim. Siyasi partiler, siyasetçiler Türkiye'nin daha iyi yönetilmesi için bir anayasa değişikliğini gerekli görebilirler ve bunu toplumla paylaşarak, gerekçelendirerek savunabilirler. Niye anayasa değişikliği geliyor gündeme? Hangi gerekçeyle böyle bir değişiklik tasarlanmıştır ve gündeme getirilmiştir? AKP'nin gerekçelerinin ne olduğunu biliyorum. Ama bu gerekçeleri doğru bulmuyorum. Milliyetçi Hareket Partisi'nin neden destek verdiğini de anlayabilmiş değilim. Sayın Devlet Bahçeli yaptığı açıklamada, Türkiye'de anayasal düzenle, fiili durum arasında çok büyük bir kopuş yaşandığını bu duruma son vermek gerektiğini bu gerekçeyle bu süreçte, AKP'yi desteklediklerini söyledi. Tespitinde, değerlendirmenin birinci bölümüne katılıyorum. Türkiye'de anayasanın öngördüğü yapı ve sistemle Türkiye'nin fiili yönetimi arasında çok büyük farklılıklar bulunmaktadır. Bunun daha basit anlatımı, yönetimin anayasa dışında bir uygulama sergilediğidir. Eğer anayasayla fiili durum arasında böyle bir farklılık varsa, bunun anlamı anayasanın ihlal edilmiş olduğudur. Çok açık olarak Milliyetçi Hareket Partisi anayasanın ihlal edilmiş olduğunu dile getirmektedir. Anayasa ihlal ediliyorsa, yapılması gereken, anayasayı ihlal edenlere karşı durmaktır. Onlarla birlikte anayasayı değiştirmeğe kalkmak değildir. Bu nedenle ben Sayın Bahçeli'nin ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin değerli yöneticilerinin böyle bir uygulama içinde olmalarını, böyle bir gerekçeyi seslendirmiş olmalarını doğrusu anlayamıyorum. Ben referandumda anayasa değişikliğine halkımızın hayır oyu vereceğini düşünüyorum. Yapılmış anketlerden daha şimdiye kadar yüzde 44'ten daha fazla 'evet' diyen bir anket sonucuna rastlamadım. Yalnızca yüzde 40-44 bandında bir 'evet' çıkacağı görülüyor. Referandumdan 'evet' de çıksa 'hayır' da çıksa bir erken seçim öngörüyorum. Bu yükün, bu sürecin taşınamayacağını, sürdürülemeyeceğini düşünüyorum."

- Balıkesir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Karayalçın: Anayasa Değişikliği Ülkenin Çoğulcu Yapısına Ters - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Engelsiz Yaşam Vakfı'nın Yeni Yönetim Kurulu Belli Oldu
    19:10 Engelsiz Yaşam Vakfı'nın Yeni Yönetim Kurulu Belli Oldu

    Engelsiz Yaşam Vakfı, Av. Edip Önder'in başkanlığında yeni yönetim kurulunu belirledi. Vakıf, engelli bireylerin engellerini aşmalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

  • Razer Firefly V2 Pro: Yeni Oyuncu Mouse Padi Geliyor
    19:09 Razer Firefly V2 Pro: Yeni Oyuncu Mouse Padi Geliyor

    Razer, yeni oyuncu mouse padi Firefly V2 Pro ile dikkatleri üzerine çekiyor. 16.8 milyon farklı renkte ışıklandırma çeşidi sunan ürün, oyuncuların performansını artırmayı hedefliyor. Kompakt tasarımı ve yüksek tepki süresi ile FPS oyun severler için ideal bir seçenek olan mouse pad, Razer Synapse 3 uygulaması ile tam entegre çalışıyor. Ürünün Türkiye'ye ne zaman geleceği henüz belli değil.

  • Nuri Alço, Hastaneden Taburcu Oluyor
    19:09 Nuri Alço, Hastaneden Taburcu Oluyor

    Usta oyuncu Nuri Alço, Eskişehir'deki evinde rahatsızlanması sonucu hastaneye kaldırıldı. Beyin kanaması geçirdiği öğrenilen Alço, tedavisinin ardından yarın taburcu olacak.

  • Yeni Nesil Mercedes EQA ve EQB Türkiye'de Satışa Sunuldu
    19:09 Yeni Nesil Mercedes EQA ve EQB Türkiye'de Satışa Sunuldu

    Mercedes'in yeni nesil tamamen elektrikli araçları EQA ve EQB, Türkiye pazarında satışa sunuldu. Yenilenen tasarım ve donanım iyileştirmeleriyle dikkat çeken araçlar, çevresel sürdürülebilirlik ve performans açısından da başarılı olduğu belirtiliyor. EQA ve EQB'nin fiyatları da açıklandı. Mercedes'in elektrikli araç yatırımlarının artmasıyla birlikte, yeni modellerin satış başarısı merak ediliyor.

  • Güçlü işlemcisi ve kamerası ile dikkat çeken Honor Magic 6 Pro Türkiye'de satışa çıktı
    19:09 Güçlü işlemcisi ve kamerası ile dikkat çeken Honor Magic 6 Pro Türkiye'de satışa çıktı

    Güçlü işlemcisi ve kamerası ile dikkat çeken Honor Magic 6 Pro, Türkiye'de satışa sunuldu. Telefon, 6.8 inç LTPO OLED ekran, Snapdragon 8 Gen 3 işlemci, 5600 mAh batarya ve 5G desteği gibi özellikler sunuyor. Ayrıca, 50 Megapiksel ön kamera ve 180 Megapiksel periskop telefoto kamera gibi gelişmiş kamera özelliklerine sahip.

  • Sinop'un Ayancık ilçesinde otomobil devrildi, 4 kişi yaralandı
    19:08 Sinop'un Ayancık ilçesinde otomobil devrildi, 4 kişi yaralandı

    Sinop'un Ayancık ilçesinde F.I'nın kullandığı otomobil, Yenikonak köyünde kontrolden çıkarak su kanalına devrildi. Kazada sürücü ile araçta bulunan 3 kişi yaralandı. Yaralılar, sağlık ekiplerince Ayancık Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • Kayseri Valisi: Tokat halkımıza ve milletimize geçmiş olsun
    19:03 Kayseri Valisi: Tokat halkımıza ve milletimize geçmiş olsun

    Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Tokat'ta meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak yaptığı açıklamada, 'Tokat halkımıza ve milletimize geçmiş olsun' dedi. Çiçek, depremin Kayseri'de de hissedildiğini ancak herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını belirtti.

  • Ankara'da Ali Gaffar Okkan Atlı Polis Grup Amirliği'ndeki 50 polise sertifika verildi
    19:03 Ankara'da Ali Gaffar Okkan Atlı Polis Grup Amirliği'ndeki 50 polise sertifika verildi

    Ankara Emniyet Müdürlüğü, Ali Gaffar Okkan Atlı Polis Grup Amirliği'nde 4 aylık eğitimi başarıyla tamamlayan 50 polise sertifika verdi. Kursiyerlere sertifikaları, Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç ve diğer yetkililerin katıldığı bir törenle takdim edildi. Atlı polisler, toplumsal olaylar ve kalabalık etkinliklerde asayişin sağlanmasında önemli bir rol oynuyor.

  • Dr. Faruk Özlü Düzce Belediye Başkanı olarak mazbatasını aldı
    19:02 Dr. Faruk Özlü Düzce Belediye Başkanı olarak mazbatasını aldı

    AK Parti'den Düzce Belediye Başkanı seçilen Dr. Faruk Özlü mazbatasını, Düzce Adliyesinde törenle aldı. Özlü, önümüzdeki 5 yılda Düzce'ye büyük ve önemli hizmetler yapacaklarını belirtti.


Advertisement