Kardemir Yöneticilerinin Ticaret İznine Yargı Engeli - Son Dakika
Güncel

Kardemir Yöneticilerinin Ticaret İznine Yargı Engeli

Kardemir Yöneticilerinin Ticaret İznine Yargı Engeli

Karabük Özel Sektör Demir Çelik Haddecileri Derneği eski Başkanı Murat Orhan, Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (Kardemir) Yönetim Kurulu Başkanı ve üyelerine ait şirketler ile Kardemir arasındaki ticari ilişkinin yasal dayanağını oluşturan genel kurul kararını mahkemenin iptal ettiğini açıkladı.

11.03.2015 16:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karabük Özel Sektör Demir Çelik Haddecileri Derneği eski Başkanı Murat Orhan, Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (Kardemir) Yönetim Kurulu Başkanı ve üyelerine ait şirketler ile Kardemir arasındaki ticari ilişkinin yasal dayanağını oluşturan genel kurul kararını mahkemenin iptal ettiğini açıkladı.

Kentte faaliyet gösteren Kaptan Demir Çelik A.Ş. sahibi, aynı zamanda Kardemir hissedarı olan Murat Orhan, basın toplantısı düzenledi. Orhan, Kardemir'in, Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Mutullah Yolbulan ve üylerinin sahibi olduğu şirketler ile ticaret yapmasına izin veren 2011 Yılı Genel Kurulu'nda alınan söz konusu kararı mahkemeye taşıdıklarını hatırlattı. Karabük Asliye Hukuk Mahkemesi'nin, 'ticaret müsaadesi' ne çoğunluk oyu ile izin verildiği gerekçesi ile davayı reddettiğini, kararın Yargıtay tarafından da onandığına işaret eden Orhan, Yargıtay 11'inci Hukuk Dairesi'ne 'karar düzeltme' talebinde bulunduklarını söyledi. Yargıtay 11'inci Hukuk Dairesi'nin kendilerini haklı bulduğunu belirten Orhan, şöyle dedi:

"Yargıtay, söz konusu genel kurul kararını afaki iyi niyet kurallarına aykırı buldu ve  kararın oy çokluğu ile alınmış olmasının afaki iyi niyet kurallarına aykırılığı ortadan kaldırmaya yetmeyeceği gerekçesiyle karar düzeltme istemimizi yerinde buldu. Yargıtay kararı üzerine dosya Karabük 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme kararında, '12 Ağustos 2011 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurul toplantısında alınan 4 nolu maddenin afaki iyi niyet kurallarına aykırı olduğu anlaşılmakla iptaline karar verildi' denildi.

Mahkeme kararının Yargıtay tarafından da onanacağını düşündüklerini belirten Orhan, şöyle dedi:

"Kararın kesinleşmesinden sonra yöneticilere ait şirketlerin Kardemir ile yaptığı tüm alım-satım ticaretleri sonucu elde ettikleri karları ticari faizleriyle birlikte fabrikanın kasasına geri iade etmeleri söz konusu olabilecektir. Alınan kararların, 2013 ve 2014 tarihli Kardemir genel kurullarında verilen ticaret müsaadelerinin kaldırılması ile ilgili devam etmekte olan davalarda da emsal teşkil edeceği kaçınılmaz bir gerçektir. 27 Mart 2015 Cuma yapılacak olan kurulda 2015 yılı için istenilecek olan 'ticaret müsaadesi izni' maddesi genel kurulda çoğunluk kararı ile alınsa dahi, Yargıtay 11'inci Hukuk Dairesi'nin ilamında belirtilen sebeplerle bu genel kurul kararının da iptal edilmesi kaçınılmaz olacak ve ilişkili şirketlerin fabrikadan mal alımları yine hukuksuz hale gelecektir." - K

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kardemir Yöneticilerinin Ticaret İznine Yargı Engeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement