Kardeş Partilerin Arasına 'Sığınmacılar' Girdi - Son Dakika
Güncel

Kardeş Partilerin Arasına 'Sığınmacılar' Girdi

Kardeş Partilerin Arasına \'Sığınmacılar\' Girdi

Welt am Sonntag gazetesi, Almanya'da seçimlerden aylar sonra kurulan koalisyon hükümetinin mülteci politikasında yaşanan ayrılarlar yüzünden bitebileceğini yazdı.

17.06.2018 13:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Welt am Sonntag gazetesi, Almanya'da seçimlerden aylar sonra kurulan koalisyon hükümetinin mülteci politikasında yaşanan ayrılarlar yüzünden bitebileceğini yazdı. Gazetenin haberine göre, hükümetin küçük ortağı ve kardeş parti CSU Lideri Horst Seehofer, CSU'lu bakanlar ve Grup Başkanı Alexander Dobrindt'le yaptıkları toplantıda, Başbakan Angela Merkel'i kastederek, "Artık bu kadınla çalışamam" dedi. Bu sözlerin kamuoyuna yansımasından sonra açıklama yapan Seehofer, kimsenin Merkel'i düşürme niyetinde olmadığını söyledi. Ancak yarın sabah iki kardeş parti meclisi ve yönetim kurulları ayrı ayrı toplanacak. Merkel, Berlin'de parti yönetiminden tamamen arkasında durduğunu göstermesini isteyecek. Seehofer ise partisinin firesiz kendisine destek verdiğini gösterecek. Toplantının ardından yapılacak açıklamalar ise Almanya'da hükümetin kaderini belirleyecek.

MERKEL GÖREVDEN ALIR MI?

İçişleri Bakanı Seehofer, Başbakan Merkel'in mültecilerin sınırdan geri çevrilmesine yarına kadar onay vermezse bakanlık yetkisine dayanarak kendisinin sınır polisine talimat vereceğini söylemişti. Şimdi herkes yarın Seehofer'in bu talimatı verip vermeyeceğini merak ediyor. Merkel onay vermez, Seehofer da dediğini yapmazsa, geri adım atmış olacak ve koltuğunu bırakmak zorunda kalacak. Talimatı vermesi durumunda ise bu kez Merkel'in, başbakana karşı tek başına karar aldığı için Seehofer'i bakanlıktan azletmesi gerekecek. Aksi halde Bakan Seehofer karşısında yenik duruma düşen Merkel'in hem hükümet hem de partisi içinde otoritesi tehlikeye girecek. Merkel, Bakan Seehofer'i görevden alırsa bu kez de küçük ortağı CSU hükümetten çekilecek. Çoğunluğu kaybeden Merkel hükümeti kurulduktan 3 ay sonra düşecek.

ORTAK ÇÖZÜM İSTİYOR

Öte yandan durumun ciddi olduğunu gören Başbakan Merkel'in, mülteci krizinden en çok etkilenen AB ülkeleriyle acil bir toplantı için çalışma yaptığı ileri sürüldü. Bu ay sonunda AB liderlerinin olağan zirvesi var. Başbakan Merkel, zirvede soruna AB olarak ortak çözüm bulmak için İçişleri Bakanı Seehofer'e uzlaşma önerisinde bulunmuş, ancak Seehofer öneriyi reddetmişti. Hükümeti kurtarma telaşına düşen Merkel, Bild Gazetesi'nin haberine göre zirveye kadar Yunanistan, İtalya ve Avusturya'yla acil bir toplantı yapmak istiyor. Ancak hükümet sözcüsü Steffen Seibert, mülteci sorunu üzerine olağanüstü bir AB zirvesi planlanmadığını, ancak hükümetin AB Komisyonu ve ülkeleriyle görüşmeler yürüttüğünü açıkladı.

CSU'NUN HEDEFİ BAVYERA SEÇİMİ

Almanya'ya gelen mülteci sayısı çok düşmüş olmasına rağmen, CSU'nun bu konuyu hükümet krizine çevirmesine, ekim ayında Bavyera'da yapılacak eyalet seçimleri gerekçe gösteriliyor. Yorumlara göre CSU'nun Bavyera'da kazanmasının tek şansı, mültecilerin Almanya sınırından geri çevrilmesini sağlamak olarak görünüyor. CSU bu nedenle daha önce Avrupa ülkelerine giriş yapmış ve orada kaydı bulunan mültecilerin Almanya sınırından geri çevrilmesini, Almanya'ya gelmiş olanların da bu ülkelere geri gönderilmesini istiyor. 2017'de başka bir Avrupa ülkesinde kaydı bulunan 65 bin, bu yıl ise 18 bin mülteci Almanya'da sığınma başvurusunda bulundu. Başbakan Merkel ise Almanya'nın tek taraflı hareket etmesi durumunda AB içinde yalnız kalacağını düşünüyor.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Kardeş Partilerin Arasına 'Sığınmacılar' Girdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement