"Kardeşliğe Can Feda" Oruç Açma Etkinliği - Son Dakika
Güncel

"Kardeşliğe Can Feda" Oruç Açma Etkinliği

"Kardeşliğe Can Feda" Oruç Açma Etkinliği

İstanbul Müftüsü Yaran: "Ehl i Kıble'nin de ötesinde bu memlekette ve bu dünyada çok daha farklı inanç gruplarıyla yaşıyoruz. Onları da öğrenmek, onların da inancına, düşüncesine saygı duyu...

15.11.2013 22:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, "Ehl-i Kıble'nin de ötesinde bu memlekette ve bu dünyada çok daha farklı inanç gruplarıyla yaşıyoruz. Onları da öğrenmek, onların da inancına, düşüncesine saygı duyup,iyi ilişkiler içinde bir arada olmamız icap ediyor" dedi.

Yaran, Alevi-Sünni Kardeşlik Platformu'nun, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlediği, "Kardeşliğe Can Feda" adlı oruç açma etkinliğinde yaptığı konuşmada, ilimde farklı görüşlerin olmasının doğal olduğunu söyledi.

Farklı görüşlere tahammül etmenin fazilet ve erdem olduğunu, tahammülün ötesinde bunların doğal karşılanması gerektiğini belirten Yaran, "Ehl-i Kıble'nin de ötesinde bu memlekette ve bu dünyada çok daha farklı inanç gruplarıyla yaşıyoruz. Onları da öğrenmek, onların da inancına, onların da düşüncesine saygı duyup, komşuluk ilişkileri içinde, iyi ilişkiler içinde bir arada olmamız icap ediyor. Cenab-ı Hak bu birlikteliği, bu kardeşliği devam ettirsin inşallah" diye konuştu.

Kardeşlik için çalışanlara Allah'tan yardım dileyen Yaran, organizasyonu düzenleyenlere de teşekkür etti.

Rektör Boztuğ

Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, sözlerine, "Ülkemizde Alevi İslam inancına mensup kardeşlerimizin kabesi kabul edilen Tunceli'de kurulmuş üniversitemizin rektörü olarak, aranıza katılmaktan büyük şeref duyuyorum. Ülkemizin koşullarında sayın Cumhurbaşkanımız tarafından bu hükümetimiz döneminde, Tunceli Üniversitesi'ne atanan bir Alevi rektör olarak, muharrem matem orucu açma münasebetiyle düzenlenen törende çok az vaktinizi alacağım" diyerek sözlerine başladı.

Türkiye'nin, cumhuriyetin kurulması, demokrasiye geçilmesi ve 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın döneminde serbest piyasa ekonomisine geçilmesi gibi çeşitli önemli dönüm noktaları yaşadığını aktaran Boztuğ, şunları kaydetti:

"2002 yılından itibaren iktidara gelen hükümet kanalıyla, ülkemiz kanalıyla ülkemiz ve toplumumuz dördüncü büyük değişim, dönüşüm sürecini yaşıyor. Bu süreçte, çok önemli bir karakteristik var. Bu karakteristik de toplumu oluşturan bireylerin değişik, farklı özellikleri. Başlıca 3 majör farklılığımız var bizim; anadil, etnik köken ve mezhep meşrep farklılığımız... Tüm bu farklılıkların hepsi, bu yeni dönemde birer zenginlik olarak algılanıyor. Birer kültür zenginliği, birer sosyal zenginlik olarak algılanıyor. "

Dindar insanların ve Kürtlerin geçmişte yaşadıkları sıkıntılardan bahseden Boztuğ, bunların bir kısmının çözüldüğünü bir kısmının da çözülme sürecine girdiğini belirterek, "Geriye Alevi kardeşlerimizin problemleri kaldı. İnşallah önümüzdeki günlerde... Biz sabır ve temenniyle bekliyoruz" dedi.

Boztuğ, Alevilerin bugünkü sorunlarına da çözüm bulunacağına inandığını dile getirerek, "Birliğimiz, iriliğimiz, dirliğimiz ve birlikte Türkiye olma hülyamız yolundaki binayı tesis etmede, birkaç tuğla koymuş olarak devam ederiz" ifadelerini kullandı.

"Hür ve beraber yaşamanın en önemli ilkelerinden biri adalettir"

Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu da  bu yıl "Kardeşliğe Can Feda" temasının işlendiği programın her sene farklı iş adamının katkılarıyla gerçekleştiğini belirterek, bu yılki etkinliğin Mustafa Koç'un desteğiyle yapıldığını söyledi.

Hortoğlu, bu sene Türkiye'de farklı bir muharrem yaşandığını, her tarafta aşure kazanları kurulduğunu, Alevi ve Sünnilerin bir araya geldiğini kaydetti.

Anadolu topraklarının ortak yaşama geleneğini gösterdiğini ifade eden Hortoğlu, beraber yaşamanın en önemli ilkelerinden birinin ise adalet olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Hür ve beraber yaşamanın en önemli ilkelerinden biri adalettir. Bizi bir arada koyacak en önemli şey adalettir. İnanma özgürlüğünün, Alevi toplumunun taleplerinin karşılanması noktasında verilmesi, adaletin tesisine önemli hizmet edecektir. Adaletin gerçekleşmesi için bir takım çalışmalar yapılıyor. Bu meselenin hukuki, psikolojik, kurumsal sorunları olduğunu, çözümleri için çaba içerisinde olunduğunu biliyorum. Ama bu meselenin daha fazla uzatılmadan ivedilikle, yükselen toplumsal muhalefeti ve memleketimizdeki barış ve kardeşlik duyguları zedelenmeden hayata geçirilmesi zamanlaması çok önemli. Zamanlamanın, hakların verilmesi kadar da önemli olduğunu düşünüyorum."

Hortoğlu, konuşmasının ardından, iş adamları Mustafa Koç ve Adnan Polat'a seramik tabak hediye etti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Kardeşliğe Can Feda' Oruç Açma Etkinliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze Ramazan Ayı Vesilesiyle İftar Programı Düzenledi
    23:11 Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze Ramazan Ayı Vesilesiyle İftar Programı Düzenledi

    Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, Müslüman diplomatlar ve siyasetçiler ile Tüm Gürcistan Müslümanlar İdaresi yetkililerine iftar verdi. Programda konuşan Kobakhidze, ülkesinde yaşayan Müslümanların, Gürcistan'ın gelişmesi ve kalkınmasına önemli katkı sağladıklarını ifade etti. Gürcistan'daki tüm Müslümanların kardeşlik ve barış içinde yaşadıklarını kaydeden Kobakhidze, devletin Müslüman toplumuna sağladığı desteklerin artacağını belirtti.

  • İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız
    23:05 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, seçimlerin huzur ve güven ortamında yapılması görevinin İçişleri Bakanlığı'na ait olduğunu belirterek, 600 bin mesai arkadaşıyla seçim sürecinde bu huzuru ve güveni sağlayacaklarına inandıklarını söyledi. Yerlikaya ayrıca, terör örgütleri ve organize suç örgütleriyle mücadelede elde ettikleri başarıları vurgulayarak, devletin ve milletin iradesinden daha büyük bir güç olmadığını ifade etti.

  • AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, Seçmenleri Etkilemek İçin Yoğun Çalışma Yürütüyor
    23:02 AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, Seçmenleri Etkilemek İçin Yoğun Çalışma Yürütüyor

    AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, İl Başkanı Raşit Ocak liderliğinde gerçekleştirdiği çalışmalarla seçmenleri etkilemeye devam ediyor. Örgütlü bir şekilde yapılan bilgilendirme ziyaretlerinde sorular samimiyetle cevaplanırken, sıkıntı yaşanan alanlarda çözümler üretiliyor. Kadınlar ve gençlerin talepleri ise öncelikli olarak değerlendiriliyor.

  • İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Keçiören'de iftar programında konuştu Açıklaması
    22:55 İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Keçiören'de iftar programında konuştu Açıklaması

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ı eleştirerek, "O artık CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi olmuştur.

  • ABD Rusya'yı terör saldırısı konusunda uyardı
    22:53 ABD Rusya'yı terör saldırısı konusunda uyardı

    ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Rusya'yı 22 Mart'ta düzenlenen terör saldırısı hakkında uyardıklarını belirterek, 7 Mart günü saat 11.15'te Rus güvenlik birimlerine yazılı uyarıda bulunduklarını açıkladı.


Advertisement