Karikatürist Latif Demirci hayatını kaybetti - Son Dakika
Güncel

Karikatürist Latif Demirci hayatını kaybetti

Karikatürist Latif Demirci hayatını kaybetti

"Muhlis Bey", "Arap Kadri" ve "Press Bey" gibi pek çok tiplemeyle güncel konulara değinen, Hürriyet gazetesi çizeri karikatürist Latif Demirci 61 yaşında öldü.

05.06.2022 13:28  Güncelleme: 13:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Muhlis Bey", "Arap Kadri" ve "Press Bey" gibi pek çok tiplemeyle güncel konulara değinen, Hürriyet gazetesi çizeri karikatürist Latif Demirci 61 yaşında öldü.

Kısa bir süre önce kalp ameliyatı geçiren ve dün sabah evinde düştükten sonra hastaneye kaldırılan Demirci, sabah 06.00'da hayatını kaybetti.

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok üzgün olduğunu belirterek, "Acı bir kayıp, yeri doldurulamayacak bir çizer." dedi.

Latif Demirci ile uzun süredir tanıştıklarını, hemen her gün görüştüklerini aktaran Coşkun, " Türkiye'de gazete karikatüristliğinde eşi benzeri olmayan bir isimdi. Hayatın her alanından çizgilerle, ince esprilerle çok önemli bir yeri vardı. Çok önemliydi gazetemiz açısından." şeklinde konuştu.

"Kıymetli bir karikatüristi kaybetmiş olduk"

Oyuncu, karikatürist ve yapımcı Hasan Kaçan ise çok üzgün olduğunu belirterek, "Latif Demirci 35 yıllık arkadaşımdı. Ülkemizin sayılı kalemlerindendir, çizgi dünyasının büyük bir ismidir. Gerçekten kıymetli bir karikatüristi kaybetmiş olduk. Mekanı cennet olsun." dedi.

Demirci'nin, adı gibi Latif bir sanatçı olduğunu, eleştirilerini ve karşı çıktığı fikirleri dahi çok derece latif bir üslupla kağıda aktardığını ifade eden Kaçan, şunları kaydetti:

"Yani insanlar ismiyle müsemmadır derler, öyle bir çizerdi. Çok fazla hatıramız var. Çizerlerin kıymeti çok fazla bilinmiyor, ne kadar önemli olsalar da sanat dünyasının üvey çocuğu gibiler. En güzel, en tatlı, yüreklere su serpen hoş şeyleri yine çizerler üretebilirler. Latif Demirci, yeri dolduramayacak kadar büyük bir ustaydı. Behiç Ak ile birlikte yapmış oldukları 'Muhlis Bey', bir döneme damgasını vurmuş çok muhteşem bir karakterdi. Güzel işler üretti kendine has müthiş bir üslubu vardı."

"Halen hafızalarda olan unutulmaz tiplemelere imza attı"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Çizdiği karikatürlere sayfaları sığdıran, halen hafızalarda olan unutulmaz tiplemelere imza atan Karikatürist Latif Demirci'nin vefatını teessürle öğrendim. Merhuma yüce Allah'tan rahmet; kederli ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun." ifadelerine yer verdi.

Mizah yazarı Vedat Özdemiroğlu da paylaşımında "Kapkara bir haber, karikatürün büyük ustası, mizahımızın zirve isimlerinden, sevgili ağabeyim Latif Demirci, aramızdan ayrıldı. İnce zekası, sağlam bileği, sıcacık tebessümüyle sonsuza kadar efsane olarak kalacak usta. Adı gibi hatıratı da Latif olacak. Başın sağ olsun, Türkiye." dedi.

Karikatürist Behiç Ak ise vefat haberini "Çok üzücü bir haber. Karikatürist Latif Demirci hayatını kaybetti!" diyerek duyurdu.

Karikatürist Alpay Erdem de "Latif Demirci'yi kaybetmişiz. Büyük bir ustaydı, dünyanın en önemli mizah insanlarından biriydi. Çok üzgünüm." değerlendirmesinde bulundu.

Siyasetçiler, basından dostları, arkadaşları ve sevenleri de Demirci'nin karikatürleriyle birlikte başsağlığı dileklerini sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Öz geçmişi

"Gırgır" ve "Fırt" dergilerine yaptığı çizimlerle meslek hayatına adım atan Latif Demirci, "Muhlis Bey", "Mithat ve Mirsat", "Canavar Koyun Orhan", "Arap Kadri", "Press Bey" ve "Tarzan" gibi karakterlerin çizerliğini yaptı.

Kurduğu "Hıbır" ve devamı olan "HBR Maymun" mizah dergilerinin kapanmasından sonra gazete ve dergiler için çizmeye başlayan Demirci, 1990'lı yıllarda yurt içi ve yurt dışında karikatür sergileri açtı.

Kitap kapağı, poster ve çizgi film gibi çalışmalarda da yer alan çizer, Nokta, Panorama, Gazete Pazar, Söz gibi yayınların kadrolarında yer aldı ve uzun süre Hürriyet Gazetesi'nde çalıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Karikatürist Latif Demirci hayatını kaybetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement