Son dakika haberleri... Karim Rashid: Tasarım dekore etmek değildir, özgün ve işlevsel olmalı - Son Dakika
Güncel

Son dakika haberleri... Karim Rashid: Tasarım dekore etmek değildir, özgün ve işlevsel olmalı

Son dakika haber... ? Dünyaca ünlü endüstri tasarımcısı Karim Rashid, Kütahya Porselen'in Sakıp Sabancı Müzesi'nde gerçekleştirdiği 'The Future Of Design By Karim' (tasarımın geleceği) etkinliğinde tasarımın gelecekte nasıl şekilleneceğine dair bir söyleşi gerçekleştirdi.

05.11.2021 11:56  Güncelleme: 13:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

? Dünyaca ünlü endüstri tasarımcısı Karim Rashid, Kütahya Porselen'in Sakıp Sabancı Müzesi'nde gerçekleştirdiği 'The Future Of Design By Karim' (tasarımın geleceği) etkinliğinde tasarımın gelecekte nasıl şekilleneceğine dair bir söyleşi gerçekleştirdi. Tasarım ve yaratıcılık vurgusu yapan Rashid, 'Tasarım dekore etmek değildir, özgün ve işlevsel olmalı. Az çoktur felsefesini benimsiyorum. Dünyadan bütün kötü objeleri çıkaralım istiyorum. Etrafımızda az ve öz objeler olmalı. Bence tasarımın geleceği budur' dedi.

Kütahya Porselen için Skallop koleksiyonu tasarlayan ünlü tasarımcı Karim Rashid, Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli ev sahipliğinde gerçekleşen 'The Future Of Design By Karim' etkinliği için İstanbul'a geldi.

Sakıp Sabancı Müzesi'nde gerçekleşen etkinliğe iş, sanat ve basın dünyasından tasarım tutkunu isimler katıldı. Ünlü konuklar arasında Revna Demirören, Şerife Bilgili, Arzu Sabancı, Demet Sabancı, Prof. Neşe Kavak, Şafak Çak, Elvan Çak, Merve Toy, Dilara Koçak, Ceyda Akyol, Yonca Ebuzziya, Serda Büyükkoyuncu, Şah Yaycı, Pınar Timer, Telem Gök, Ruken Mızraklı, İnci Aksoy, Çiğdem Simavi, Atilla Kuzu, Gökhan Avcıoğlu, Sevan Nişancı, Ruzen Bıçakçı, Kurtul Ekman, Pınar Altuğ Atacan, Saffet Emre Tonguç, Sevan Bıçakçı ile eşi de yer aldı.

'ÖZEL VE ÖDÜLLÜ KOLEKSİYONLARA İMZA ATIYORUZ'

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli, '45 kişilik tasarım ekibimizin yanında ulusal ve uluslararası alanda başarılı tasarımcılarla çok özel ve ödüllü koleksiyonlara imza atıyoruz. Gücünü tasarım ve inovasyondan alan bir marka olarak 'Bundan sonra neler olacak" sorusuna hep birlikte yanıt arıyoruz. İklim değişiyor, yapılar değişiyor, mimari değişiyor, ihtiyaçlar değişiyor. İhtiyaçlara cevap verirken sürdürülebilir parçalar oluşturmak ve yeni yaşam düzenine uyum sağlamak önceliğimiz. Bunun için de hem yerel hem de uluslararası düzeyde çok sayıda iş birliği yapmanın ve etkileşimin önemine inanıyoruz? dedi.

Sürmeli, 'Dünyanın en önemli tasarımcılarından bir tanesine şu anda sadece Kütahya Porselen değil Türkiye'nin ev sahipliği yaptığını düşünüyorum. Çünkü 4 binden fazla tasarıma sahip, bunun da 400'den fazlası uluslararası alanda ödül almış bir tasarımcının şu anda Türkiye'de olması, fikirlerini bizlerle, sosyal medya üzerinden de tasarım dünyasının duayenleriyle paylaşması bizler için son derece önemliydi. Bizler için de güzel bir tasarımı hayata geçirdi. Karim hep 'kusurun kusursuzluğu' der çünkü doğada hiçbir şey kusursuz değildir ve insanın tabiatı da kusursuzluğa karşıdır. Bu nedenle yapmış olduğu bütün tasarımları böyle düşünerek hayata geçiriyor. Böyle bir tasarımı Karim Rashid imzasıyla hayata geçirmiş olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz? diye konuştu.

TASARIMIN GELECEĞİNDE NELER OLACAK?

Etkinlikte konuklar, tasarımın gelecekte nasıl şekilleneceğini dünyaca ünlü tasarımcı Karim Rashid'in yorumuyla dinledi.

"Tamamen farklı bir dünyada yaşıyor olabileceğimize inanıyorum. İlham dolu nesneler ve deneyimlerle dolu bir dünyada" diyen Rashid, tasarımın farklılaşmayı, yeniliği, ihtiyaçları ve arzuları içermesi gerektiğini söyledi. Yaratımları ile milyonlara ulaşan ve yeni nesle ilham veren en önemli isimler arasında yer alan Karim Rashid, tasarımı sadece görsel bir mesele olarak değil, bütünsel olarak ele aldığını ve dijital çağın insanlara sonsuz bir üretme imkanı getirdiğini aktardı.

'LÜKSÜN YENİ TANIMI TUTKULARIN PEŞİNDEN GİDEBİLMEK'

Lüksü kendince tanımlayan Rashid, 'Hepimiz anlam yaratmak için buradayız. Hepimiz yaratıcıyız. Ama insanlar çoğu zaman bunu uyandırmak için teşvik edilmedi. İnsanlık tarihine baktığımızda baskılanma var ama hepimiz bir kalıba bağlı olursak nasıl yaratıcı olacağız' Dijital çağdayız ve artık herkes aynı bilgiye ulaşabiliyor, üretebiliyor ve bunu insanlara yayabiliyorlar. Küçük bir kasabada bir şey üreterek dünyayı değiştirme imkanınız var. Ben ergenlik dönemimdeyken her sanatçı Paris'e, Milano'ya, Londra'ya, New York'a giderdi ve sanki bir kariyere başlamak için böyle bir şehre gitmeniz gerekiyordu. Ama şu an öyle bir şey kalmadı. Herhangi bir yerden istediğinizi yapabilirsiniz. Aynı zamanda herhangi bir yerde eğitim de alabilirsiniz. Çevrim içi eğitimler var. Geçmişteki insanların asla böyle bir imkanı yoktu. Bu çok büyük bir değişiklik. Bu her birimize ve yaratıcı düşüncemize güç kattı. Aynı zamanda sesimizi duyurabiliyoruz da?. Bu bir lüks. Fikir sahibi olmak ve bunu dile getirebilmek, dünyaya katkıda bulunmak bir lükstür. Bugünün lüks anlayışı kesinlikle tutkulu olduğunuz bir işte çalışabilmektir. Tutkunuzun peşinden gidiyorsanız lüks bir hayat yaşıyorsunuzdur. Bu bence gerçekten harika? diye konuştu.

'YARATICILIK ÇAĞINDA YAŞIYORUZ'

Dijital çağın kişilere isteklerini gerçekleştirmek için gerekli araçları verdiğini belirten Rashid, 'Bize sonsuz bir üretme imkanı tanıdı. Artık daha fazla tasarımcı var, daha fazla fotoğrafçı var, daha fazla mimar var. Şu an yaratıcılık çağında yaşıyoruz. Hepimizin bir fikri var ve insanlığı ileri taşıyabiliriz. Her gün yeni işler otaya çıkıyor, yeni icatlar yapılıyor. Parmağımdaki yüzüğüm bana sağlığımla ve uykumla ilgili bilgi veriyor. Bu inanılmaz bir dünya ve bana ilham veriyor' ifadelerini kullandı.

'ÇEŞİTLİLİĞİ KAYBEDİYORUZ'

Karim Rashid, 'Dijital çağda bir gecede bir marka oluşturacağınız gibi bir markayı bir gecede mahvedebilirsiniz de. Eskiden markaların iyi bilinir hale gelmesi 10 yıl alırdı. Şimdi e-ticarette şirketler aylar içinde milyarlarca ciro yapıyor. Hepimiz söz sahibiyiz. Politikacılar, siyasetçiler yönetmiyor dünyayı, biz yönetiyoruz. Dijital çağ bizi bir yandan küresel vatandaş yapıyor ama bir yandan da farklılıklarımızı yitiriyoruz, çeşitliliği kaybediyoruz' dedi.

'TASARIM DEKORE ETMEK DEĞİLDİR'

Sürekli yaratıcı yanımı besleyecek şeyler aradığına dikkat çeken Rashid, 'İnsanların sevdiği, benimsediği şeyler arıyorum. Böylece herkes ulaşabiliyor ve herkes seviyor. Tasarım budur aslında. Tasarım dekore etmek değildir. Tasarım bir hatayı saklamak için süslemek değildir. Tarihe geri bakıp oradan ilham alıp kopyalamak değildir. Artık her şey şeffaf oldu. Çünkü dijital çağ şeffaflık demek ve hakikat kaçınılmaz olarak gün yüzüne çıkıyor. Yaşadığımız çağ şeffaflık çağı. Şeffaflık dediğimde sadece fiziksel dünyadan bahsetmiyorum. Fiziksel dünyada şeffaflığı sağlayan cam olabilir mesela fakat insanların yaşadığı dünyada dürüstlük demektir şeffaflık. Kendini ilerletmek isteyen her şirketin tüketicileriyle şeffaf bir iletişim kurması gerekiyor. Dünya değişimden geçiyor çünkü bizim dürüst olmamız gerekiyor' diye konuştu.

'AZ AMA BİZİM İÇİN ANLAMI OLAN ŞEYLERE İHTİYACIMIZ VAR'

Az çoktur felsefesini benimsediğini söyleyen Rashid, 'Az ama bizim için anlamı olan eşyalara, objelere ihtiyacımız var. Dünyadan bütün kötü objeleri çıkaralım istiyorum. Etrafımızda az ve öz objeler olmalı. Bence tasarımın geleceği budur' ifadelerini kullandı.

Son dakika haberleri... Karim Rashid: Tasarım dekore etmek değildir, özgün ve işlevsel olmalı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Son dakika haberleri... Karim Rashid: Tasarım dekore etmek değildir, özgün ve işlevsel olmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ordu'nun Altınordu ilçesinde çıkan yangında 5 kişi dumandan etkilendi
    00:08 Ordu'nun Altınordu ilçesinde çıkan yangında 5 kişi dumandan etkilendi

    Ordu'nun Altınordu ilçesinde bir binanın zemin katında çıkan yangın sonucu, itfaiye ekipleri tarafından söndürülen yangında, üst katlardaki evlerde mahsur kalan 13 kişi kurtarıldı. Kurtarılan vatandaşlardan 5'i dumandan etkilendi ve hastanelere kaldırıldı.

  • Adana'da pikap ile otomobil çarpıştı: 1 kişi ağır yaralandı
    23:59 Adana'da pikap ile otomobil çarpıştı: 1 kişi ağır yaralandı

    Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Nuh S. yönetimindeki pikap ile Eyüp Ç. idaresindeki otomobil çarpıştı. Kazada otomobil sürücüsü ağır yaralandı ve itfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarıldı. Yaralı, ambulansla Kozan Devlet Hastanesine kaldırıldı.

  • Muğla'nın Datça ilçesinde batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen kurtarıldı
    23:58 Muğla'nın Datça ilçesinde batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen kurtarıldı

    Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında, batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen ekiplerce kurtarıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, lastik botun su alarak batma tehlikesi geçirdiği bilgisi üzerine harekete geçti. Aralarında çocukların da bulunduğu 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Ayrıca, ilçe açıklarında tespit edilen başka bir lastik bot içerisinde ise 34 düzensiz göçmen yakalandı ve İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Ordu'da 3 Katlı Binada Yangın: 13 Kişi Tahliye Edildi
    23:55 Ordu'da 3 Katlı Binada Yangın: 13 Kişi Tahliye Edildi

    Ordu'nun Altınordu ilçesinde bulunan 3 katlı bir binanın zemin katında çıkan yangın sonucunda 13 kişi tahliye edildi. Yangın nedeniyle dumandan etkilenen 5 kişi ise hastaneye kaldırıldı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı ve polis ekipleri olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Bosphorus Trio, Ankaralı müzikseverlere konser verdi
    23:49 Bosphorus Trio, Ankaralı müzikseverlere konser verdi

    Türk bestecilerin eserlerini keman, viyolonsel ve piyano ile dünyaya duyuran Bosphorus Trio, Erimtan Müzesi'nde düzenlenen konserde müzikseverlerle buluştu. Konser öncesinde BESOM Çağdaş Türk Müziği Ödülleri takdim edildi. Gruba 'Beste Ödülü' Turgay Erdener'e, 'İcra Ödülü' ise Bosphorus Trio'ya verildi. Konserde, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası başkemancısı Özgecan Günöz, Borusan Viyolonsel Grubu Üyesi çellist Çağlayan Çetin ve Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi piyanist Özgür Ünaldı yer aldı.

  • Avrupa 2.'si olan Emine Kılınç Niğde'ye döndü
    23:42 Avrupa 2.'si olan Emine Kılınç Niğde'ye döndü

    Hırvatistan'da gerçekleşen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası'nda 50 kiloda mücadele eden milli sporcu Emine Kılınç, çeyrek finalde Bulgar rakibini, yarı finalde ise Sırbistanlı rakibini yenerek finalde İngiliz rakibiyle mücadele etti. Avrupa ikincisi olan Kılınç, memleketi Niğde'de coşkuyla karşılandı. Hedefinin olimpiyat şampiyonluğu olduğunu söyleyen Kılınç, daha iyi çalışarak gelecek şampiyonalara hazırlanacağını belirtti.

  • Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde çıkan kavgada 4 kişi yaralandı, 10 şüpheli gözaltına alındı
    23:38 Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde çıkan kavgada 4 kişi yaralandı, 10 şüpheli gözaltına alındı

    Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde iki grup arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Üniversite öğrencilerinin de karıştığı kavgada yaralanan 4 kişi hastanelere kaldırıldı. Polis ekipleri, güvenlik önlemi alarak 10 şüpheliyi gözaltına aldı. İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, olay yerinde incelemede bulundu.


Advertisement