Karkamış Arkeolojik Kazıları Değerlendirme Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Karkamış Arkeolojik Kazıları Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Karkamış Arkeolojik Kazıları Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Gaziantep'in Karkamış ilçesinde Türk ve İtalyan arkeologlar tarafından yapılan kazı çalışmaları ile ilgili değerlendirme toplantısı yapıldı.

31.10.2013 15:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep'in Karkamış ilçesinde Türk ve İtalyan arkeologlar tarafından yapılan kazı çalışmaları ile ilgili değerlendirme toplantısı yapıldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda yapılan değerlendirme toplantısına; Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Bolonya Üniversitesi'nden Doç. Dr. Nicolo Marchetti, Alma Mater Studiorum, İstanbul Üniversitesi'nden Yardımcı Doç. Dr. Hasan Peker, Prof. Dr. Belkıs Dinçol, Londra Üniversitesi'nden Prof. Dr. Jhon David Hawkıns, Gaziantep Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Özakça ve basın mensupları katıldı.

Yapılan değerlendirme toplantısında yapılan kazı çalışmalarında, tarih öncesi devirlere ait birçok eserin bulunduğu ve milattan önce (MÖ) 605 yılında Karkamış'ı ele geçiren ve tüm Ön Asya'da hüküm süren ünlü Babil Kralı Nebukadnezzar'ın dünyada büyüklük olarak örneği bulunmayan bir stelinin bulunduğu bildirildi.

Toplantıda bir açıklama yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Gaziantep'te bulunan tarihi ve kültürel eserlere değinerek, "Gaziantep'in elinde önemli bir mücevheri var" dedi.

Karkamış'ın tüm dünyanın dikkatini çeker vaziyette olduğunu kaydeden Güzelbey, "2012 yılının Nisan ayında Yesemek ki bir Hitit eseridir. UNESCO dünya kültür mirası listesine girmesiyle olay çok farklı bir boyut kazandı. Ama bugün Karkamış'ın önemi bütün dünyanın dikkatini çeker vaziyette. Çünkü Türkiye'de sınırın sıfır noktası bir demiryolu köprüsü ile Suriye ile Türkiye arasındaki demiryolu köprüsünün bu tarafı Karkamış diğer tarafı da insanlık dramının yaşandığı bir bölge. Bütün bunlara rağmen bu sıkıntılı bölgede Bologna Üniversitesi'nin gelip bu çalışmayı yapması son derece önemli. Karkamış'ın önemini biz bildiğimiz için ve dünyanın ilk yazılı barış antlaşmasının bu bölgede imzalandığını bildiğimiz için ve aradan geçen 4 bin yıl sonra halen insanların birbirini yediği, kardeşkanının aktığı bir bölgede Kadeş Antlaşması'nın yapılmış olması bugün için çok büyük önem arz etmektedir. Karkamış bizim topraklarımızda olduğu için ben zaman zaman şunu söylüyorum 'Gaziantep'in elinde önemli bir mücevher var' ve artık bugün Gaziantep hem Karkamış hem Yesemek gibi Hititlerin iki önemli eseri ve Romalıların bıraktığı Zeugma ile UNESCO dünya kültür mirası listesinde adından aday bile olsa söz ettiren bir şehir haline geldi" diye konuştu.

Son zamanlarda Gaziantep'in kültüre ve turizme yaptığı yatırımların UNESCO tarafından takdir edildiğinin altını çizen Güzelbey, "Gaziantep'in son zamanlarda kültüre ve turizme yaptığı yatırımın UNESCO tarafından da takdir edilmesi açısından bizi son derece mutlu etmiştir. Karkamış'ı biz zaman zaman gidip yerinde görüyoruz. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden gelen desteği veriyoruz. Şu anda da oraya gelen arkeologların, üniversite öğrencilerinin kalabilmesi için bir mekan hazırlıyoruz. Ayrıca kazıda çıkan eserlerin muhafaza edilmesi için de bir depo yapmaktayız. İnşaatımız büyük bir hızla devam ediyor" şeklinde konuştu.

Yapılan kazı çalışmaları hakkında bilgiler de veren Güzelbey, "Dünyanın en önemli arkeolojik kentlerinden biri olan Karkamış'taki kazıların 3. sezonu Türk ve İtalyan ekipler tarafından tamamlandı. 2013 yılında bulunan eserlerin içerisinde en önemlisi Kudüs'ü tahrip eden milattan önce 605 yılında Karkamış'ı ele geçiren ve tüm Ön Asya'da hüküm süren ünlü Babil karalı Nebukadnezzar'ın büyüklük olarak dünyada örneği olmayan bir steli de burada muhafaza edilmektedir. Nebukadnezzar bildiğiniz gibi önemli bir hükümdardır. Babil hükümdarıdır. Bu bölgede uzun süre hükümranlığını sürdürmüş birisidir" ifadelerini kullandı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Karkamış Arkeolojik Kazıları Değerlendirme Toplantısı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement