Karkamış-Nizip Taşkın Ovası Sulak Alanı Ekopark Projesi Tamamlandı - Son Dakika
Güncel

Karkamış-Nizip Taşkın Ovası Sulak Alanı Ekopark Projesi Tamamlandı

Türkiye'de ulusal öneme sahip 45 sulak alandan biri olan Karkamış-Nizip Taşkın Ovası Sulak Alanı'na kurulması amacıyla hazırlanan ekopark projesi tamamlandı.

06.02.2018 15:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de ulusal öneme sahip 45 sulak alandan biri olan Karkamış- Nizip Taşkın Ovası Sulak Alanı'na kurulması amacıyla hazırlanan ekopark projesi tamamlandı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Büyükşehir Belediyesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında, Karkamış-Nizip Taşkın Ovası Sulak Alanı'na yönelik çalışmalarda sona gelindi.

Bu kapsamda hazırlanan ekopark projesiyle teras alanı, plaj, su altı araştırma merkezi, rehabilitasyon alanları ve ekoparkın yer alacağı 5 bin 500 dönüme "doğa harikası bir mekan" kurulacak.

Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı tarafından Karkamış-Nizip Taşkın Ovası Sulak Alanı'na kurulacak ekoparkta, 197 kuş türü ve 71 farklı canlı yer alacak.

Karkamış-Nizip Taşkın Ovası Sulak Alanı, Fırat Nehri boyunca, Birecik-Karkamış Barajları arasında yer alıyor, proje etkileşim alanına, iki ilçe merkezi ve sekiz yerleşim giriyor.

Yerleşim yerlerine yakınlığından dolayı alanın vatandaşlar tarafından da kullanılan sulak alanı, yılda büyük kısmı yabancı, yaklaşık 70 bin kişi ziyaret ediyor.

Sulak alanın kuzeyinde en eski medeniyetlerin izlerinin yer aldığı Zeugma Antik Kenti ve güneyinde Karkamış Antik Kenti bulunuyor. Bu iki antik kent arasında kalan sekiz höyük, proje alanının 55 kilometrelik kültürel miras rotası içerisinde yer alıyor.

Bununla birlikte 35'i endemik, 810 farklı bitki türüne ve nesli tehlike altındaki 200 Kelaynak türüne de ev sahipliği yapan bu sulak alanda, toplam 197 kuş ve 14 farklı memeli türü, nesli tehlike altındaki Dicle Çöpçü Balığı ile 19 farklı balık türü bulunuyor. Yine nesli tehlike altındaki Fırat Kaplumbağası'nın da içinde bulunduğu 38 farklı iki yaşamlı ve sürüngen türü, burada barınıyor.

Bu değerleri korumak ve gözlemleyebilmek için projede ekolojik koruma bölgelerini birbirine bağlayan 40 kilometrelik habitat rotası önerildi.

Plaj alanı

Birecik Barajı'nın güneyinde bulunan bölgede plaj alanı düşünüldü. 35 bin metrekare kumsal alanına sahip plajda, kafe, restoran, büfe, idari ve sağlık birimleri yer alıyor. 950 metre uzunluğundaki ahşap yaya yolu, bütün yapı ve fonksiyonları birbirine bağlıyor.

Projenin önemli odaklarından ekopark alanı, toplam 5 bin 500 dönüm. Bu kısım iki alt bölgeden oluşuyor.

Yaban Hayatı Tanıtım Köprüsü

Birinci alt bölge, Fırat Kaplumbağası'nın üreme zonlarından ve kuşların yoğun olarak gözlemlendiği alanın en hassas bölgesi olan ekolojik koruma bölgesi. Buradaki Bilimsel Araştırma Merkezine bağlı Yaban Hayatı Tanıtım Köprüsü'nde, ziyaretçiler, alana ait flora ve faunayı tanıyarak sulak alan ekosistemini daha yakın keşfedebilecek.

Üreme dönemi gibi hassas dönemlerde sınırlı kullanıma izin verilecek alanda, kuş gözlem kuleleri bulunuyor.

İkinci alt bölgeyse, rekreasyon koridorunu ve üretim alanlarını kapsayan kontrollü kullanım bölgesi. Burası, toplam bin 300 dönümden oluşuyor. Karşılama ve tanıtım merkezi, organik pazar alanı, renk ve koku bahçesi, atölyeler, etkinlik alanı, seyir tepesi, gölet, çocuk köyü ve gençlik kampıyla spor alanları bu bölgede yer alıyor.

Ulaşımın yaya, bisiklet ve elektrikli araçlarla sağlanacağı alanın bir diğer odak noktasında Su Altı Araştırma Merkezi bulunuyor. Burada ziyaretçilere alanın su altı zenginlikleri tanıtılacak ve dalış gibi su sporlarına teşvik sağlanacak.

Seyir terasıysa projenin Fırat Nehri'ne ve sulak alana panoramik olarak en hakim noktası.

Zeugma Antik Kenti'nden başlayarak yürüyüş ve bisiklet yollarıyla Karkamış Antik Kenti'ne bağlanacak projeyle amaç, sulak alan ekosistemini korumak ve ulusal hem de uluslararası düzeyde öneme sahip bu sulak alanı yaşatarak tanıtmaya teşvik etmek, kullanıcılara eğitsel ve rekreasyonel deneyimler yaşatacak farklı aktiviteler ve alanlar sunarak sulak alan bilincini artırmak ve geliştirmek olarak planlandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Karkamış-Nizip Taşkın Ovası Sulak Alanı Ekopark Projesi Tamamlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu
    23:16 Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde ilkokul 4. sınıf öğrencisi Ayaz Yalçın ve iki arkadaşı dünden itibaren haber alınamıyor. Aile ve polis ekipleri kayıp çocukları bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor
    23:13 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor

    Ordu'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursuna 23 kişi katıldı. Vali Muammer Erol, kursu ziyaret ederek kursiyerlere başarılar diledi. Kurs sonunda sertifika verileceği belirtildi.


Advertisement