Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Geleneksel Anneler Birliği Yemeği - Son Dakika
Güncel

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Geleneksel Anneler Birliği Yemeği

Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu: "Kendini bilen her türlü aşırılıktan, ifrattan, tefritten sakınır. Bu anlayış, imam hatipler eliyle eğitim sistemimizde olduğu için Türkiye'de aşırılıklar taraftar bulamıyor.

15.01.2015 17:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, kendini bilenin, her türlü aşırılıktan, ifrattan, tefritten sakındığını belirterek, "Bu anlayış, imam hatipler eliyle eğitim sistemimizde olduğu için Türkiye'de aşırılıklar taraftar bulamıyor. Biz bunu birçok ülkede maalesef yaygın olan aşırılıkların Türkiye'de zemin bulamamasında çok net olarak görüyoruz" dedi.

Sare Davutoğlu, Hidiv Kasrı'nda, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Anneler Birliği'nin "Geleneksel Anneler Birliği Yemeği"ne katıldı. Program, okul öğrencilerinden Bilal Demirel'in Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, eğitimin her toplumun en büyük önceliği ve en temel meselesi olduğunu dile getirerek, "Eğitimin bizim eski lisanımızdaki karşılığı bildiğiniz gibi terbiye. Terbiye denilince de akla annelik gelir. Çocuğun ilk mürebbiyesi, ilk terbiye edicisi annesidir. Dolayısıyla aslında bütün toplumun terbiye edicisi, mürebbiyesi de annelerdir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin zor günlerini gördüklerini, yaşadıklarını, birlikte hayır işine girmekte güçlük çekilen zamanlar olduğunu anlatan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çok şükür ki hayır işlerinin büyüdüğü, bereketlendiği zamanlara kavuştuk. Bizim kuşakların yetişmiş idealist insanları, Türkiye'yi o girdaptan çıkardı ve bugünlere getirdi. Şimdi hepimizin gündemi, elinden ve dilinden emin nesiller yetiştirmektir. Bu anlamda imam hatiplerin ülkemize, insanımıza katkısı elbette çok büyük. Bütün evlatlarımızı, çocuklarımızı, hangi okulda okurlarsa okusunlar bütün gençlerimizi elbette bir görüyoruz ve aralarında da fark gözetmiyoruz. Ne var ki hakkı teslim anlamında imam hatip nesline ayrıca bir şükran borcumuz var. İmam hatipliler, temel bilimleri İslami ilimlerle birlikte tahsil ederek, farklı bir zenginliğe sahip oluyor ve muazzam bir geleneği yaşatıyorlar. Türk eğitim sistemi için bu modelin ne kadar büyük bir zenginlik olduğunu hepimiz biliyoruz. Tek tipçi bir eğitim modeli, tek boyutlu, derinliği olmayan insan tipi yetiştirir. Oysa bu, toplumsal hayatın çeşitliliği ve dinamizmiyle bağdaşmaz."

Eğitimin, toplumun maddi ve manevi ihtiyaçlarını birlikte karşılayan bir anlayışla şekillenmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, "İnsanı sadece maddi bir varlıktan ibaret saymak, eğitimin ruhuna temelden ters bir anlayıştır. Sadece maddi ihtiyaçları esas alan bir anlayış, bireyciliğin önünü açar, başkalarını değil de sadece kendini esas alan birey toplumdan kopar. Neticede hem birey zayıf düşer hem de toplum zaafa uğrar. Sınırsız tüketim, sınırsız ihtiyaç, sınırsız özgürlük, sınırsız güç talebi insanı doyumsuz ve mutsuz kılar" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, savaşlar, ekonomik krizler, açlık ve sefalet yeryüzüne hızla yayılırken, insanlar arasındaki adaletsizliğin de arttığını belirterek, bu gidişe ve akıntıya karşı durmanın, dayanışmanın, paylaşmanın, başkasının hukukunu gözetmenin yeniden öğrenilmesi gerektiğine dikkati çekti.

"Müslümanlar birçok bölgede büyük zorluklarla yüz yüze"

İmam hatip okullarının, çevresiyle velilerle mahalleyle semtle ve şehirle bütünleştiğini vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"İmam hatip ruhu bir dava arkadaşlığı, dava yoldaşlığıdır. Bu gelenek, köklü bir geleneğin günümüzdeki tezahürüdür. Bir mana ikliminin, bir ilim ve irfan arayışının müesseseleşmiş halidir. Bu gelenek, geçmişte Farabileri, Gazalileri, İbni Rüşdleri, İbni Sinaları yetiştirdi. Akşemsettinler, Ali Kuşçular, Mimar Sinanlar, imam hatiplerin temeli olan, öncülü olan medreselerde yetiştiler. Bu geleneğin özü ilim, irfan, kendini bilmektir. 'Kendini bilen Rabbini bilir' düsturunca kendini bilmek herşeyin başı. Kendini bilen her türlü aşırılıktan, ifrattan, tefritten sakınır. Bu anlayış, imam hatipler eliyle eğitim sistemimizde olduğu için Türkiye'de aşırılıklar taraftar bulamıyor. Biz bunu birçok ülkede maalesef yaygın olan aşırılıkların Türkiye'de zemin bulamamasında çok net olarak görüyoruz."

Sare Davutoğlu, imam hatiplerin büyük engeller aştığını, Türkiye'de temel hak ve özgürlük alanlarının genişlemesinin öncüsü olduğunu dile getirerek, imam hatip okullarının verdiği eğitimle toplumsal dokuya uygun nesiller yetiştiğini söyledi.

Yakın çevresindeki çok başarılı insanlardan, akrabası olan öğretmenlerden ve Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne başarıyla devam eden yeğenlerinden, okulu yakinen bildiğini ifade eden Davutoğlu, "Bu ilim, irfan ocaklarında ve özellikle Kartal'da yetişen gençlerimizin, dün olduğu gibi bugün de insanlığa büyük hizmetlerde bulunacağına yürekten inanıyorum" dedi.

- "İslam sadece iyiliklerin ve güzelliklerin kaynağıdır"

Sare Davutoğlu, dünyanın daha karmaşık, daha adaletsiz ve yaşanması biraz daha zor bir hale geldiğini belirterek, şunları söyledi:

"Barış içinde, kardeşçe yaşamak mümkünken, ülkeler, pek çok ülke, sürekli çatışma alanlarına zorlanıyor. Müslümanlar birçok bölgede büyük zorluklarla yüzyüze. Başkaları ne yaparsa yapsın, bizler inancımızın gereği olarak kötülüğün, zulmün, haksızlığın karşısında olmak ve insanları daima iyiliğe, barışa, huzura sevketmek durumundayız. Son zamanlarda Batıda yaygınlaşan İslam karşıtı eğilimler karşısında orada yaşayan kardeşlerimizin maruz kaldığı haksızlıklar elbette bizleri de endişelendiriyor. Oysa İslam sadece ve sadece iyiliklerin ve güzelliklerin kaynağıdır. İnanıyoruz ki imam hatiplerden yetişen gençlerimiz, tüm dünyaya İslam'ı doğru şekilde anlatma sorumluluğunu ihtiyacı hissedecekler ve önyargıların ortadan kalkmasına da büyük katkı sağlayacaklardır."

Anneler Birliği Başkanı Nuran Yavuz da 1991'de kurulan birliğin, düzenlediği gezi, kermes ve yemek organizasyonlardan elde ettiği gelirle öğrencilere daha güzel imkanlar hazırladığını anlattı.

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mitat Tekçam ise katsayı engelinin kalkması ve 4+4+4 eğitim sistemiyle güzel bir zemine kavuştuklarını, "hazırlık artı 4 yıl" eğitim vermeye başladıklarını kaydederek, okulun İngilizce ve Arapça'da okul içi ve yurt dışı yapılan uygulamalarla da öne çıktığını vurguladı.

Konuşmaların ardından Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, Sare Davutoğlu'na vazo hediye etti.  Davutoğlu, Anneler Birliği üyeleri ve öğrencilerle fotoğraf çektirdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Geleneksel Anneler Birliği Yemeği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement