Kasım'da Pera Film - Son Dakika
Kültür Sanat

Kasım'da Pera Film

Kasım\'da Pera Film

Meksika'daki geleneksel "Ölülerin Günü" kutlamalarını ve ritüellerini inceleyen bir film seçkisiyle Meksika, Ölülerin Günü programını sunuyor.

31.10.2012 11:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Meksika,

Ölülerin Günü

Mexico, Day of the Dead

1 - 18 Kasım 2012

Pera Film, Meksika Büyükelçiliği ve Instituto Cervantes işbirliğiyle Meksika'daki geleneksel "Ölülerin Günü" kutlamalarını ve ritüellerini inceleyen bir film seçkisiyle Meksika, Ölülerin Günü programını sunuyor. Programda, 1960 yılından ve Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü kategorisine aday gösterilen ilk Meksika filmi Macario ve daha geç yıllara ait özellikle ölüm temasına ve ölüm ile ilişkili çeşitli ritüellere değinen filmler yer alıyor. Beş kurmaca hikaye, iki ilginç belgesel ve üç kısa film, görünüşte karanlık olsa da şaşırtıcı derecede aydınlık, umut dolu ve renkli Meksika, Ölülerin Günü programında bir araya geliyor.

Meksika, her yıl geleneksel Ölülerin Günü'nü Ekim ayının son ve Kasım ayının ilk günlerinde kutluyor. Bu kutlamaların süresi ve katılım şekilleri nedeniyle bu geleneğe "Ölüler Kültü" de deniyor. Pek çok Latin Amerika ülkesinde olduğu gibi, Meksika da Ölüler Günü'nü ya da Tüm Ruhlar Günü'nü 2 Kasım tarihinde anıyor. Geçmiş medeniyetlerin mirası, ölümün aslında bir yaşamdan diğerine geçiş sırasında çeşitli şekillerde ölüler ve canlılar arasında gelişen iletişim olduğuna inanılması nedeniyle oldukça grafik bir biçimde ifade ediliyor. Koloni öncesi medeniyetlerin inançları ile Katolik inançlarını bir araya getiren, Meksika'daki Ölülerin Günü, yas tutulan bir anma gününden çok, mutlu, renkli ve ölümü canlı ve dostça bir durum olarak ele alıyor.

Afrika Işığı!

Belgeseller

Lumière d'Afrique, Documentaries

10 – 30 Kasım 2012

Pera Film, Institut français ve International Organization for Migration Türkiye işbirliğiyle sunduğu Afrika Işığı programında Nijer, Senegal, Togo, Güney Afrika, Fransa ve Türkiye'den etkileyici bir belgesel seçkisi sunuyor. Bu seçki, yaşam dolu ve büyüleyici kıta Afrika'ya yeni bir bakış. Programda sunulan belgeseller değişik hikayeleri farklı ve ilginç karakterler aracılığıyla, kişisel yaşamları ve daha büyük ölçekteki toplumsal ekonomik ve siyasal boyutlarla birlikte ele alıyor. Hikayeler Afrika'nın ışığını yansıtırken; filmlerde benzersiz ve çok çeşitli kültürler, zorluklar, hedefler ve başarılar işleniyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Kasım'da Pera Film - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement