Kasırga Erzincan'ı Durduramadı - Son Dakika
Güncel

Kasırga Erzincan'ı Durduramadı

Kutluğ Ataman'ın Erzincan'da çekmiş olduğu filmlerden oluşan sergi, Sperone Westwater'da kasırgaya rağmen New Yorklularla buluştu.

03.11.2012 10:57  Güncelleme: 11:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

-kutluğ ATAMAN'IN SERGİSİ NEW YORK'TA AÇILDI

Kutluğ Ataman'ın Erzincan'da çekmiş olduğu filmlerden oluşan sergi Amerika'nın en önemli sanat galerilerinden biri olan Sperone Westwater'da kasırgaya rağmen New Yorklularla buluştu. Ataman'ın Erzincan'da çekmiş olduğu filmler Sperone Westwater galerisinde 'Mezopotamya Dramaturjileri' isimli kişisel sergisi kapsamında, dünden itibaren sergilenmeye başladı. Sandy Kasırgası nedeniyle iptal olma tehlikesi geçiren sergi yoğun çabalarla her zorluğa rağmen açıldı Ataman'ın sergisi sayesinde ilk defa Türkiye'nin bir doğu şehri New York'ta 6 hafta boyunca tanıtılmış olacak.

Sergi, Ataman'ın Mezopotamya Dramaturjileri adlı serisinin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk gösterimi olacak. Bu eserler Kutluğ Ataman'ın geldiği coğrafyadan hareketle, coğrafya ve tarihin tekrar tekrar kurgulanabilir olduğuna ve içinde sürekli bir gerilim barındırdığına işaret ediyor.

'Carniege' ödüllü Kutluğ Ataman'ın eserlerini, New York'un Aşağı Manhattan semtindeki Sperone Westwater'da sergilemenin kendileri için bir onur ve ayrıcalık olduğunu belirten galeri sahibi Angela Westwater, 'Çalışmalarını 2004'te Pittsburg'da, kendisine büyük Carniege Ödülü'nü kazandıran 'Küba' adlı projesinde görmüştüm. Gecen yıl da binael için gittiğim İstanbul'da, kendisinin sergisini de ziyaret ettim. Bu sergi, burada sergilediğimiz beş eseri de içeriyordu. Onun eserleri çok ilgimi çekti, aynı zamanda Türkiye'deki sanatçıların yaratıcılığı, renkliliği beni çok etkiledi? diye konuştu. Amerikalıların, gerek İstanbul'da, gerekse Türkiye'deki sanat etkinliklerini görmeleri ve anlamalarının önemli olduğuna değinen Angela Westwater, 'Umarım daha çok işbirliğimiz olur, bu sergi Türkiye ile ABD'nin sanat alanında diyalogunun ve işbirliğinin gelişmesinde bir başlangıç olacağını umuyorum' dedi. . Kutluğ Ataman bir süredir sanat üretimini İstanbul dışına çıkartmıştı. Basında ve sosyal medyada yaptığı açıklamalarda Ataman "Türkiye'de son on yıldır yeni bir uygarlık yaratılıyor. Ülkemiz çok önemli bir devinimden geçmekte. Yer yer sancılı olsa da ben bu değişimi çok önemli görüyor, tüm kalbimle destekliyorum. Bu yeni uygarlık sadece İstanbul'un değil tüm Türkiye'nin başarısı. İstanbul almış başını yürümüş, dışarıdan bakıldığında Türkiye denilince akla sadece İstanbul gelmemeli. Anadolu'da artık yükselmeye başlamış başka önemli merkezlerimiz, yerel işadamlarımız, sanatçılarımız, kültürlerimiz var. Daha da büyükleri mutlaka çıkacak. Bunlar bizim hepimizin zenginliği. Eski medeniyetlerin beşikleri olan bu şehirler dünyada hakkettikleri yerlere er veya geç gene gelecekler, parlayacaklar. Sadece endüstride değil, dünyanın kültür ve sanat coğrafyasında da er ya da geç var olacaklar, var sayılacaklar" demişti.

Ataman daha sonra kendisi gibi bir Erzincanlı olan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'la buluşup desteğini istemiş, Bakan da bu desteği vermişti. Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır ve Erzincan Valisi Selman Yenigün'ün de destekleriyle ilk aşamada Erzincan'ın tanıtımına ağırlık verildi. Belediye ve Valiliğin cesaretlendirmesi ve desteğiyle çekilmiş olan 'Aya Seyahat' isimli kurmaca belgeseli sergi çerçevesinde New Yorklulara ilk defa gösterileceği için bu sergiye Amerika'daki ilk Erzincan projesi de denilebilir. Ataman günümüzde "soft power" olgusuna dikkat çekiyor ve tanıtımın her şey olduğunun altını çiziyor, "Erzincan olarak biz varız, diğer bütün şehirlerimiz de örnek alsın" diyor.

HİKAYESİNİ ANLATAMAYANI YOK SAYARLAR

Sanat ve kültürün tanıtımda çok önemli rolüne vurgu yapan Ataman, "Eğer biz hikayelerimizi dünyaya anlatamazsak, dünya da bizi yok sayar" diyor. 'Özellikle Batı toplumlarında varolan İslamofobi olgusunun bir sorumlusu da biziz çünkü kendimizi yeterince tanıtmadık. Oysa iletişim her şey" diyen Kutluğ Ataman "Eserlerimizde bizlerin de kendileri gibi insanlar olduğumuzu görmeliler ki bize karşı önyargıları kırılsın" diyor. Ataman Erzincan'da iş üretmeye aralıksız devam ediyor. YENİ SİNEMA FİLMİ

Kutluğ Ataman şu anda ön hazırlıklarını tamamlamaya çalıştığı sinema filminin çekimlerine de 2013 Şubat ayında yine Erzincan'da başlayacak. Bu yeni sinema filminin tamamı Erzincan'da çekilecek. Filmin mekanlarıyla Erzincan'ın doğal güzellikleri dünyaya tanıtılmış olacak. Türkiye, Fransa ve Almanya Uluslararası yapımı olacak film Erzincan'ın köylerinde ve deprem sonrası yeniden inşa edilen modern şehir merkezinde çekilecek. Filmin konusu şimdilik bir sır olarak saklanıyor. Ataman'ın yapımcısı Yasemin Kutluğ bu konuda sadece "insanın yüreğini ısıtan bir aile filmi yapıyoruz, havasıyla, görüntüleriyle, neşesiyle, her şeyiyle sıcak Erzincanlı bir film yapacağız." diyor.

YEREL EKONOMİYE DESTEK

Sinema filminin Erzincan'da çekilecek ve tamamlanacak olması yerel ekonomiye de yaklaşık bir milyon dolarlık bir girdi sağlayacak. Bu konuda Ataman ve Kutluğ'un yapım şirketi Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Erzincanlı yerel yapım şirketi Muhammed Kösen Productions'la beraber çalışıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kasırga Erzincan'ı Durduramadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement