Kastamonu'daki Üniversiteli Gençlerden "Köy Odası" Projesi - Son Dakika
Güncel

Kastamonu'daki Üniversiteli Gençlerden "Köy Odası" Projesi

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) öğrencileri, Daday ilçesindeki bir köyde kullanılmayan okul binasını onardıktan sonra köy odası haline getirdi ve köylülerle geleneksel oyunlar oynadı.

05.12.2017 11:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BİLAL KAHYAOĞLU - Kastamonu Üniversitesi (KÜ) öğrencileri, Daday ilçesindeki bir köyde kullanılmayan okul binasını onardıktan sonra köy odası haline getirdi ve köylülerle geleneksel oyunlar oynadı.

KÜ Eğitim Fakültesi öğrencileri, topluma hizmet uygulamaları dersi kapsamında proje hazırlayarak, Daday ilçesinin Eymir köyünde kullanılmayan okul binasını onardı ve köy odasına dönüştürdü.

Köy odası için gerekli eşyaları, hayırseverlerin yardımıyla temin eden üniversite öğrencileri, bir akşam köylülerle bir araya gelerek Hacivat-Karagöz oyunu sahneledi, birlikte yüzük saklama gibi oyunlar oynayarak hoşça vakit geçirdi.

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünal İbret, AA muhabirine yaptığı açıklamada, orta oyunlarının gelişen teknolojiyle unutulmaya yüz tuttuğuna dikkati çekti.

Teknolojinin olumlu yanlarının yanı sıra olumsuzlukları da beraberinde getirdiğine işaret eden İbret, "Çağımız teknolojiye boğuldu. Çocuklarımızın ellerinde birer cep telefonu. Halbuki orta oyunları bireyleri, aileleri kültürleriyle kaynaştırmanın, insan olmanın lezzetini anlamanın, kültür ve medeniyet içinde yaşayabilmenin bir aracı. Biz de bu proje ile çocuklarımıza geleneklerimizi aktarmak istedik." dedi.

Öğrencilerin kültürlerini yaşatma adına proje geliştirdiklerini belirten İbret, "Eymir köyünde geleneksel orta oyunlarını oynamak için eski bir okulda bir araya geldik. Bu oyunları yaşatarak gelecek nesillere aktarabilmeyi amaçlıyoruz. Projeyi Kastamonu'nun diğer köylerinde de uygulayacağız." ifadelerini kullandı.

"Geleneksel kış eğlencelerini günümüze aktardık"

Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Görevlisi Yudum Kırmızı da projeleri sayesinde eski köy okulunun yeniden canlandığını vurgulayarak, "Geleneksel kış eğlencelerini günümüze aktarmak için öğrencilerimizle etkinlik yaptık. Burayı biz düzelttik, tamir ettik. Köy odası haline getirmeye çalıştık. Burada öğrencilerimizden oluşan 10 kişilik ekip, 1,5 aylık çalışma yaptı. Öğrencilerimiz eski okul binasını boyadı, halıyı minderi buldu." diye konuştu.

Türkçe Eğitimi Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Selma Altıner de geleneği geleceğe yansıtmaya çalıştıklarını belirterek, "İnsanların teknolojiden uzak birkaç saat geçirmelerini sağladık. Çok güzel vakit geçirdik. Sponsorlar bularak minder ve perdeleri aldık. Köy sakinleri ile oyunlar oynadık. Onlar da biz de çok eğlendik." değerlendirmesinde bulundu.

Köy muhtarı Hüseyin Mahmutoğlu da güzel bir akşam geçirdiklerini, öğrenciler sayesinde kültürlerinin yeniden canlandığını dile getirdi.

Köy sakinlerinden 70 yaşındaki Veliye Kaleoğlu ise daha önce orta oyununu hiç izlemediğini belirterek, öğrencilere teşekkür etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kastamonu'daki Üniversiteli Gençlerden 'Köy Odası' Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement