Katar'da Gazze'ye Destek Festivali Düzenlendi - Son Dakika
Güncel

Katar'da Gazze'ye Destek Festivali Düzenlendi

Katar\'da Gazze\'ye Destek Festivali Düzenlendi

Katar'ın başkenti Doha'da Gazze'ye Destek Festivali düzenlendi.

09.08.2014 08:31  Güncelleme: 09:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Katar'ın başkent Doha'da " Gazze'ye destek festivali" düzenlendi.

Katara Kültürel Köyü, Katar Kızılayı, Katar TV ve çeşitli kurumların bir araya gelerek, Katara Amfi Tiyatrosunda düzenlenen festivale, sıcak havaya rağmen binlerce kişi katıldı.

Katılımcılar, Filistinli Sina Musa ve Delal Ebu Emine'nin şarkılarına Katar ve Filistin bayraklarını sallayararak eşlik etti. Geceye katılan Filistinli ve Katarlı şairler Gazze'ye şiirler okudu.

Çocuklar için oyuncak, hikaye kitapları satışı, ücretsiz yüz boyama ve el sanatları bölümleri hazırlandı. Festivalde kurulan yazı duvarına her yaştan katılımcı, Gazze hakkındaki düşünce ve dileklerini yazdı.

Katara Sanat Topluluğunun bir araya getirdiği 12 ressam, festival alanında tuvallerine Gazze temalı resimler yaptı. Yetkililer, alanda yapılan resimlerin daha sonra satışa çıkartılacağını ve elde edilen gelirin yardım havuzuna katılacağını belirtti.

Gecede Katar'dan birçok kurum ve kuruluşun Gazze'ye yaptığı bağışlar ve cep telefonu operatörlerinden kısa mesaj yoluyla bağış numaraları anons edildi.

Farklı milletlerden çok sayıda kişinin Filistin direnişinin sembolü olan "Kefiye" atkılarıyla geceye katılımı dikkati çekti.

Katara Kültürel Köyü Yönetim Kurulu Başkanı Halid bin İbrahim el Suleyti, çok kısa zaman içinde ancak gece gündüz çalışarak festivali organize ettiklerini belirterek, "Katarlı veya değil, insanlık duygusu olan herkesi buraya çekmek için sosyal medyayı yoğun olarak kullandık. Gördüğünüz gibi amfi tiyatro doldu, yaklaşık beş bin kişi var. İnsanlar, İsrail'in Gazze'de sivillere yaptıklarından öyle nefret ettiler ki, buraya gelip bağışta bulunmak istediler. Bağışta bulunamasalar bile katılıp Gazze'ye desteklerini göstermek istediler. Elhamdülillah, başarılı olduk" diye konuştu.

Kültür ve insanlığın "yüzde yüz ilişkili olduğu" değerlendirmesinde bulunan Süleyti, "Kültür ancak insanlık temeli üzerine inşa edilebilir. Katarlılar olarak bizler de Türkler gibi bir kültüre sahibiz. Ne zaman barışı ve insanlığı destekleyen birşey olursa orada Katar ve Türkiye'yi görürsünüz" ifadelerini kullandı.

Katar'da yaşayan Türklerden Hüseyin Bozkurt, "Yapabileceğimiz fazla birşey yok ama elimizden geldiğince bu tür etkinliklere katılarak faydalı olmaya çalışıyoruz" şekinde konuştu.

Mısırlı Ahmet Abdulgani ise, Gazze'ye destek olmak için bu kadar insanın bir araya gelmesinden mutlu olduğunu, Gazze'nin "yalnız olmadığını" aktardı.

Geceye katılan İskoç Jackie Shaw, İsrail'in Gazze'de sivilleri ayrım gözetmeksizin katletmesinin kabul edilemez olduğunu, Gazze'yi desteklemek için geceye katıldığını vurguladı.

Nüfusu 1.7 milyon kişi olan Katar'ın nüfusunun 250 bini Katarlı, kalan kısmını yabancı uyruklu işçiler oluşturuyor.

"Diğer ülkelerin Hamas üzerinde etkisi az olduğu için, Türkiye ve Katar bu görevi üstlendi"

Geceye katılan Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Ahmet Demirok, Türkiye ve Katar'ın bölgede etkili olan iki ülke olduğunu vurguladı.

Demirok, iki ülkenin işbirliği halinde Gazze'ye barışın gelmesi, ateşkesin imzalanması ve kan dökülmesini önlemek için yoğun çaba harcadığına dikkati çeken, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin, Katar Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed El-Atiyye ile bu çerçevede Türkiye'ye geldiğini, daha sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Katar'ı ziyaret ettiğini söyledi.

Demirok, savaşın tekrar yoğunlaştığı dönemde Katar Dışişleri Bakanı'nın tekrar Türkiye'ye geldiğini ve iki ülkenin birlikte hareket ederek ateşkesin sağlanması için ciddi çaba gösterdiğini dile getirerek, "Bildiğiniz gibi Hamas'ın, güvendiğini belirttiği iki ülke Türkiye ve Katar. Diğer ülkelerin Hamas üzerinde etkisinin az olması sebebiyle Türkiye ile Katar bu görevi üstlendi ve bölgede kalıcı barışın sağlanması için ellerinden geleni yaptı. Üç günlük ateşkesin sağlanmasının ardından maalesef ateşkes bozuldu" diye konuştu.

Söz konusu yardım gecesinin, Katarlıların Gazze'de yaşayanlara karşı bir dayanışmasının göstergesi olduğunu ifade eden Demirok, Katarlıların, her zaman olduğu gibi mütevazı tavırlarının ve Gazze davasına gösterdikleri samimiyetin neticesinde böyle organizasyonun gerçekleştiğini kaydederek, "Etkinliğe binlerce insan katıldı. İnşallah burada yapılan yardımlar, Gazze'deki kardeşlerimizin acılarının dinmesine bir nebze faydalı olur. Yapılan konuşmalarda Türkiye ve Katar'ın birlikte anılması dikkat çekiciydi. İnşallah bu tür çalışmalar devam edecektir" şeklinde konuştu.

-"Türk hükümetinin tutumunu takdirle karşılıyoruz"

Filistin'in Doha Büyükelçisi Münir Ganem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Filistinlileri İsrail saldırılarına karşı desteklemek için insanların bir araya geldiği bu organizasyonda katılımcıların çoğunun Katarlı olmayan farklı milletlerden olması bizi ayrıca mutlu ediyor. İsrail'in saldırıları bir ayda Gazze'nin yarısından fazlasını yok etti. Saldırılar, binden fazla Gazzeliyi hayattan kopardı, yarım milyondan fazla insanı Gazze içinde evsiz bıraktı" dedi.

Katar'ın geleneksel olarak Filistin mücadelesini destekleyen, bir ülke olduğunu hatırlatan Ganem, şunları kaydetti:

"Bu ilk faaliyet değil ve sonuncu da olmayacak. Ne zaman ki İsrail, Filistinli kardeşlerimize karşı harekete geçse Katarlı ve Türk kardeşlerimizi diğer Arap, Müslüman ve barış dostu kardeşlerimiz gibi yanımızda buluyoruz. Filistin davasını desteklemek Katar'ın daimi stratejisidir. Katar Emiri'ne, hükümetine, burada katılım gösteren tüm kurumlara teşekkür ediyoruz. Türk hükümetinin tutumunu takdirle karşılıyor, 'Teşekkürler Türkiye, teşekkürler Erdoğan' diyoruz." - Doha

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Katar'da Gazze'ye Destek Festivali Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement