Katar'dan Mısır'a 5 Milyar Dolarlık Yardım - Son Dakika
Güncel

Katar'dan Mısır'a 5 Milyar Dolarlık Yardım

Katar\'dan Mısır\'a 5 Milyar Dolarlık Yardım

Katar'ın Mısır'a, 1 milyar doları bağış, 4 milyar doları kredi olmak üzere 5 milyar dolarlık yardımda bulunduğu bildirildi.

08.01.2013 20:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Katar'ın Mısır'a, 1 milyar doları bağış, 4 milyar doları kredi olmak üzere 5 milyar dolarlık yardımda bulunduğu bildirildi.

Mısır'ın başkenti Kahire'de, mevkidaşı Hişam Kandil ile ortak basın toplantısı düzenleyen Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Hamad bin Casim Al Sani, ilk etapta 2 milyar doları kredi ve yarım milyar doları bağış olmak üzere 2,5 milyar dolar ödendiğini, daha sonra rakamın 5 milyar dolara tamamlandığını söyledi.

Katar'ın Suveyş Kanalı'nı satın alacağı ya da kiralayacağı iddialarının asılsız olduğunu belirten Al Sani, "Tüm bu iddialardan Mısır medyası aracılığıyla haberdar olduk. Süveyş Kanalı, Mısır'ın can damarıdır. Bu iddialar, saçma bir şaka gibi. Çünkü Mısır gibi bir ülke ve ekonomik kaynağı, başka bir ülke tarafından kontrol altına alınamaz. Katar Emiri Hamad bin Halife Al Sani de Mısır'ın bölgedeki lider rolünü kabul ediyor. Mısır, en büyük Arap ülkesidir" dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in geçen pazar günü yaptığı halka sesleniş konuşmasını değerlendiren Al Sani, "Esed'in yaptığı konuşma beni şaşırttı. Başından beri aynı şeyleri söyleyip duruyor. Halkıyla ve kendisiyle inatlaşıyor. Suriye'de akan kanın boşa gitmesi mümkün değil ve bu kandan Esed sorumlu. Umarım cesur bir karar alır" ifadesini kullandı.

Al Sani, Katar'ın Filistinli gruplar karşısındaki tutumuna ilişkin soruya,

"Katar, Filistinli gruplardan birini bırakıp diğerini tutmaz" yanıtını verdi.

Mısır Başbakanı Hişam Kandil ise görüşmelerde Filistin ve Suriye meseleleri, ikili ilişkiler, Katar'ın Gazze'yi imar projesi çerçevesinde yaptığı yardımların Mısır'dan geçmesi gibi konuların ele alındığını bildirdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Başbakanı Hişam Kandil'in, Katar Başbakanı Al Sani ile görüşmesine, Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr, Maliye Bakanı El-Mursi Hicazi, Cumhurbaşkanlığı Divan Başkanı Rifaa et-Tahtavi, Cumhurbaşkanı Sözcüsü Yasir Ali, Katar Maliye Bakanı Yusuf Kemal ve Katar'ın Kahire Büyükelçisi Seyf bin Mukaddim el-Buaneyn de katıldı.

Muhabir: Abdurrahman Fethi/Hacer Başer/Mustafa Yıldız

Yayıncı: Murat Taydaş - KAHİRE

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Katar'dan Mısır'a 5 Milyar Dolarlık Yardım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement