Katoliklerin Yeni Ruhani Lideri Francis - Son Dakika
Güncel

Katoliklerin Yeni Ruhani Lideri Francis

Katolik aleminin 266.Papası seçilen ve kendisine "Francis" ismini alan Arjantinli Kardinal Jorge Mario Bergoglio, papa olmasıyla birlikte birçok ilke imza attı.

14.03.2013 05:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Katolik aleminin 266. Papası seçilen ve kendisine "Francis" ismini alan Arjantinli Kardinal Jorge Mario Bergoglio, papa olmasıyla birlikte birçok ilke imza attı.

Katolik Hristiyan aleminin önemli merkezi Vatikan'da önceki gün başlayan papalık seçimi Konklav, dün öğleden sonra yapılan 3. oturumdaki 5. oylamada Arjantin'in başkenti Buenos Aires Başpiskoposu Jorge Mario Bergoglio'nun seçilmesiyle sonuçlandı.

Emerit Papa XVI. Benediktus'un 28 Şubat'ta görevinden ayrılmasıyla makamın

"boş" ilan edildiği (Sede Vacante) Vatikan'da, ruhban sınıfının papadan sonra gelen en önemli din adamı konumundaki kardinallerden 80 yaşın altındaki 115 kardinal, ilk kez 12 Mart Salı günü öğleden sonra Sistine Şapeli'ne kapanarak resmen Konklav'ı başlattı.

İsmini Papa 4. Sikstus'tan alan ve Rönesans döneminin ünlü ressam ve heykeltraşı Michelangelo Buonarroti'nin eserlerinden "Adem'in Yaradılışı" ve

"Kıyamet Günü" fresklerine ev sahipliği yapan Sistine Şapeli, bu tarihten itibaren sadece bu ünlü eserlerle değil bir de bacasıyla dünya gündeminde yer bulmaya başladı. 115 kardinalin öğleden sonra şapele girmesiyle gözlerin çevrildiği bacadan yerel saatle 19.42'de siyah duman çıkmasıyla ilk oturumda papanın seçilemediği sonucuna ulaşıldı.

İlk günkü oturumdan bir sonuç alamayan kardinaller, dün sabahki 2. oturumda da 2 ayrı oylamadan sonuç elde edemeyince, papalık seçiminin uzayacağına dair yorumlar yapılmaya başladı.

Toplam 115 kardinal dün öğleden sonra 3. kez oturuma girerken, Vatikan'ın ünlü Aziz Petrus Meydanı'nda ise vatandaşlar yağışlı havaya rağmen toplanmayı sürdürdü.

-Umutla beklenen beyaz duman ve sevinç-

Katoliklerin beklediği haber dün akşam yerel saatle 19.04'te geldi. Sistine Şapeli'nin bacasında gözüken beyaz duman, inananlara Katolik Kilisesi'nin bir papaya sahip olduğunu müjdeledi.

Beyaz dumanın görülmesiyle sevinç yaşanırken, kimisinin mutluluktan ağladığı kimisinin ise coşkuyla sevindiği görüldü.

Beyaz duman müjdesinden yaklaşık bir saat sonra Aziz Petrus Bazilikası'nın büyük locasında görünen "Protodiacono" Kardinal Jean-Louis Tauran, yeni papanın 76 yaşındaki Arjantinli Kardinal Jorge Mario Bergoglio olduğunu açıkladı.

Meydanda toplanan yüz binlerce Katolik, son günlerde medyada papa olması için favori gösterilen kardinallerin isminin aksine farklı bir isim duyduğunda kısa süre şaşkınlık yaşasa da daha sonra başta Arjantinli Katolikler olmak üzere tüm Katolikler sevinç gösterisinde bulundu.

-İlklerin papası-

Katolik Kilisesi'nin 266. Papası Francis, birçok anlamda ilklere de imza attı.

Papa Bergoglio'nun ilkleri arasında en dikkati çekeni kendisinin Arjantinli olması dolayısıyla Amerika kıtasından Katolik Kilisesi'nin başına gelmesi.

Yeni Papa'nın bir diğer ilki ise modern çağda Avrupa kıtası dışından seçilen ilk papa olması.

Buenos Airesli bir Cizvit olan Kardinal Bergoglio, Cizvit tarikatından

(İsa'nın askerleri) seçilen ilk papa.

Papa Bergoglio, sadece geldiği ülke itibariyle değil, kendisine seçtiği havari ismiyle de bir ilke imza attı. Bergoglio, kendisinin nasıl çağrılmasını istediğinde kilise tarihinde daha önce hiçbir papada görülmeyen bir ismi tercih etti.

Alçak gönüllülüğü ve sade yaşamı ile tanınan Bergoglio, 12 ve 13. yüzyılda yaşamış ve yine bu özellikleriyle bilinen Assisili Aziz Francis'ten esinlenip

"Francis" ismini alan tarihte ilk papa oldu.

Bergoglio, 598 yıl sonra görevinden feragat eden Emerit Papa XVI. Benediktus yaşarken, koltuğa geçmesiyle ilklerine bir başka halka ekledi.

-Yeni papayı yoğun bir program bekliyor-

Bergoglio, papa olarak göreve başlamasının ardından yoğun bir programla karşı karşıya.

Papa Francis'in Kardinallerle yarın Sistine Şapeli'nde bir araya geleceği, bir ayin de Santa Maria Maggiore için bildirildi. 16 Mart Cumartesi günü papalık seçim sürecini izlemeye gelen gazetecilerle bir araya gelecek Papa Bergoglio, 19 Mart Salı günü ilk büyük ayini olan papalığa başlama ayinini yönetecek.

Bergoglio, papa olarak Aziz Petrus Meydanı'nda toplanan binlerce Katolik'e yaptığı ilk konuşmada, selefi Emerit Papa XVI. Benediktus için dua isterken, ikilinin yakın zamanda bir araya geleceği de belirtildi.

Muhabir: Barış Seçkin

Yayıncı: Tarkan Demir - VATİKAN

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Katoliklerin Yeni Ruhani Lideri Francis - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement