Kavurucu Sıcakta Ürünleri Elle Topluyorlar - Son Dakika
Güncel

Kavurucu Sıcakta Ürünleri Elle Topluyorlar

Siirt'in Bayraktepe köyünde yaşayan 10 çocuk babası çiftçi Abdurrezak Özbey, engebeli olması nedeniyle iş makinesinin giremediği tarlasında aşırı sıcak havaya aldırış etmeden ürünlerini ailesi ve işçilerle birlikte elle topluyor.

29.07.2017 12:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ALİ TEPE - Siirt'in Bayraktepe köyünde yaşayan 10 çocuk babası çiftçi Abdurrezak Özbey, engebeli olması nedeniyle iş makinesinin giremediği tarlasında aşırı sıcak havaya aldırış etmeden ürünlerini ailesi ve işçilerle birlikte elle topluyor.

Merkeze bağlı olan köyünde hayatını sürdüren 44 yaşındaki Özbey, 9 yaşında babası ve dedesiyle başladığı çiftçilikte 35 yıldır arpa, buğday, nohut ve mercimek gibi ürünler yetiştiriyor.

Kavurucu güneş altında çalışan Özbey ile çocuklar ve işçiler, sürekli olarak kafalarına soğuk su dökerek serinlemeye çalışıyor.

Abdurrezak Özbey, köylerinde arazilerin engebeli ve küçük olması nedeniyle üreticilerin dededen kalma yöntemlerle ürünlerini topladıklarını söyledi.

Ektiği ürünleri makine olmadan tamamen doğal yöntemlerle yetiştirdiğini dile getiren Özbey, "Arpa, buğday, nohut, mercimek ve çeşitli ürünler yetiştiriyoruz. Ürünlerimizi elle, eski yöntemlerle topluyoruz. Engebeli arazide makineli sistemde ürünler fire veriyor." dedi.

Hasadı çocukları ve işçileriyle yaptığını bildiren Abdurrezak Özbey, hasatta makine kullananların ürünleri fire verdiği için şikayetçi olduğunu, bu nedenle ürünlerini elle toplamayı tercih ettiklerini kaydetti.

Kavurucu sıcakta çalışmanın zor olduğunu dile getiren Özbey, şöyle konuştu:

"Kavurucu sıcakta arazide çalışmak zor oluyor. 48 derecelik havada güneşin altında çalışıyoruz. Çocuklarımızla birlikte arazide çalışmak zorundayız. Her yarım saatte bir başımıza soğuk su döküyoruz. Bu şekilde serinlemeye çalışıyoruz. Allah bizim ve bizim gibi tarlada çalışan herkesin yardımcısı olsun."

Kızı 14 yaşındaki Nurcihan Özbey de eğitim hayatını sürdürdüğünü, yaz aylarında kardeşleriyle babalarına yardımcı olmak için tarlada çalıştıklarını söyledi.

Güneş altında çalışmanın zor olduğunu dile getiren Özbey, "Babamız bizim geleceğimiz için bu ürünleri yetiştiriyor. Eldivenlerle değişik ürünler topluyoruz. Sonra o ürünleri bir araya getirip traktöre yüklüyoruz. Makine olmadan çalışıyoruz. Bundan dolayı biraz zorlanıyoruz ama neticede daha güzel ürünler elde ediyoruz. Serinlemek için her 10 dakikada bir su içiyorum sonra da başıma su döküyorum. Böylece daha rahat çalışıyoruz." diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İzzet Murat ise engebeli ve küçük arazilerde çiftçilerin elle ürün toplamaları gerektiğini belirterek, "Siirt merkez, Pervari ve Eruh'un birçok köyünde bulunan araziler, küçük ve engebeli bir yapıya sahip. Bu yüzden bu tür arazilerde makine kullanmanın pek ekonomik olmadığını düşünüyoruz. Çiftçilerimizi de elleriyle ürünlerini toplamanın daha iyi olacağını söylüyoruz. Çiftçilerimiz ürünlerini elle toplarsa onlar için daha iyi olacaktır. Zararı en alt seviyeye indireceklerdir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kavurucu Sıcakta Ürünleri Elle Topluyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beyoğlu'nda askeri üniforma müşterilere servis yapan şahıs tutuklandı
    20:50 Beyoğlu'nda askeri üniforma müşterilere servis yapan şahıs tutuklandı

    Beyoğlu'nda bulunan bir restoranda askeri üniforma ile müşterilere servis yapan şahsın Y.J. çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Restoranın işletme sahibi ve müdürü ise serbest bırakıldı.

  • Danilo's Pizza Bursa Ant Spor, YTR Gayrimenkul Bodrum Basketbol'u mağlup etti
    20:38 Danilo's Pizza Bursa Ant Spor, YTR Gayrimenkul Bodrum Basketbol'u mağlup etti

    Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi final serisinin ilk maçında, Danilo's Pizza Bursa Ant Spor, YTR Gayrimenkul Bodrum Basketbol'u 71-70 mağlup ederek 1-0 öne geçti. Serinin ikinci maçı 20 Nisan Cumartesi oynanacak.

  • Özgür Özel Bilkent Üniversitesi'nde Gençlerle Buluştu:
    20:33 Özgür Özel Bilkent Üniversitesi'nde Gençlerle Buluştu: "Bugün Bekâ Sorunu Her Dört Gençten Üçünün Bavulları Zihninde Toplamış Olmasıdır"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bilkent Üniversitesi Sosyal Demokrasi Topluluğu’nca düzenlenen Gençlik Buluşması’nda; seçimlerde başarılı olmalarının üç nedeninin gençler, eşit temsil ve bilim olduğunu ifade etti. Özel, “Bir ülkenin gerçek sorunu o ülkenin gençlerinin dünyanın diğer ülkelerinde hayal kurmasıdır. Bugün bekâ sorunu her dört gençten üçünün  bavulları zihninde toplamış olmasıdır" dedi. Seçimlere genç bir ekiple gittiklerini belirten Özel, “Önümüzde açamadığımız devasa bir kapı vardı kale gibi. Siyasetin başarı kapısı bize kapalıydı. Bir cam tavan vardı başımızın üstünde yüzde 25’lik, kıramıyorduk, kıramıyoruz diye de artık zıplamıyorduk. O devasa siyaset kalesinin, kapalı başarı kalesinin üç anahtarı vardı. Tarihten mirastı. Emanetti. O üç anahtarı üç deliğe soktuk ve teker teker çevirdik. Siyasetin başarı kapısı açıldı” diye konuştu.


Advertisement