Kayak Malzemeleri Alışverişi Hareketlendi - Son Dakika
Ekonomi

Kayak Malzemeleri Alışverişi Hareketlendi

Yağışlarla birlikte kayak merkezlerinde kar kalınlıklarının artması ve yarıyıl tatilinin yaklaşması kayak malzemeleri alışverişlerinde de hareketliliğe yol açtı.

07.01.2019 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SEVGİ CEREN GÖKKOYUN - Yağışlarla birlikte kayak merkezlerinde kar kalınlıklarının artması ve yarıyıl tatilinin yaklaşması kayak malzemeleri alışverişlerinde de hareketliliğe yol açtı. Kayak yapmak isteyenlerin tercihlerinde termal özellikteki kıyafetler öne çıkarken, yapılacak harcamanın boyutları da kullanılacak malzemelerin türüne ve özelliklerine göre değişlik gösteriyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, kayak kıyafetlerinin termal ve su geçirmez olması önem taşıyor. Mont, pantolon, içlik ve kar botu başlıca kayak kıyafetleri arasında yer alıyor. Bu giyeceklerin toplam fiyatı, özelliklerine göre 380 ile bin 600 lira arasında değişiyor.

Kask, kırılmaz camdan gözlük, baton ve diğer koruma ekipmanları kayak esnasında güvenliği sağlamak için kullanılıyor. Bu ekipmanlar için 240 ile 800 lira arasında harcama yapmak gerekiyor.

Soğuktan korunmak için termal özellikte maske, bere, boyunluk, bandana, çorap ve eldiven gibi aksesuarlar da kullanılıyor. Bu aksesuarların hepsine sahip olmak gerekmese de satın almak isteyenlerin harcamaları 90 lira ile 480 lirayı buluyor.

Kayak ve "snowboard"lar ile bunların ayakkabıları, yeni başlayanlar için maliyeti artıran unsurlar olarak dikkati çekiyor. Bu sebeple kayağa yeni başlayacakların bu malzemeleri satın almak yerine kiralamaları öneriliyor. Kendi "snowboard" ya da kayağına sahip olmak isteyenlerin 800 lirayı, bunların özel ayakkabılarını edinmek isteyenlerin de 500 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Bu malzemeleri kiralamanın bedeli ise günlük 100-120 lira arasında değişiyor.

Ayrıca, kar yanıklarını önlemek için güneş kremi ve soğuk havanın neden olabileceği çatlakları engellemek için de el ve dudak kremlerinin kullanılması tavsiye ediliyor. Bu ürünler için yaklaşık 40 liralık harcama gerekiyor.

Bu fiyatlar dikkate alındığında, kayak yapmanın toplam maliyeti yaklaşık 850 liradan başlıyor. Özellikle yağışlarla kar kalınlıklarının artması ve yarıyıl tatilinin yaklaşması nedeniyle kayak alışverişinin daha da hareketlenmesi bekleniyor.

Kayak malzemeleri için 5 yılda 19,8 milyon dolarlık ithalat

Öte yandan, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, popüler bir kış sporu olan kayak için Türkiye'de 2013-2017 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemde yaklaşık 19,8 milyon dolarlık ithalat yapıldı.

Söz konusu dönemde 7,3 milyon dolarlık kar kayağı ithal edilirken, kayak bağlayıcıları ithalatı yaklaşık 2,7 milyon dolar oldu.

Kayak kıyafetleri için 3 milyon dolar, kayak ayakkabıları için 5 milyon dolar harcandı. Diğer kayak ekipmanları için de 1,7 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi.

Geçen yılın 10 ayında ise 341 bin dolarlık kar kayağı, 296 bin dolarlık kayak bağlayıcısı, 80 bin dolarlık kayak kıyafeti, 429 bin dolarlık kayak ayakkabısı ve 156 bin dolarlık diğer kayak ekipmanları ithal edildi.

2013-2017 yıllarında ve geçen yılın 10 ayında gerçekleştirilen kayak malzemelerinin ithalat miktarları (bin dolar) şöyle:

2013-2017 2018 (Ocak-Ekim)
Kar kayakları7.318341
Kayak bağlayıcıları2.675296
Kayak kıyafeti3.02680
Kayak ayakkabıları5.030429
Diğer kayak ekipmanları1.749156
Toplam19.7981.301

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kayak Malzemeleri Alışverişi Hareketlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bandırma ve Erdek Ticaret Odaları Kapıdağ Turizmini Geliştirmek İçin İş Birliği Yapacak
    10:28 Bandırma ve Erdek Ticaret Odaları Kapıdağ Turizmini Geliştirmek İçin İş Birliği Yapacak

    Bandırma Ticaret Odası ve Erdek Ticaret Odası arasında Kapıdağ Turizmini geliştirmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı. Oluşturulan Kapıdağ Turizm Geliştirme Komisyonu, bölge turizminin gelişmesi ve tanıtımı için yapılması gerekenleri, ana sorunları ve çözüm önerilerini görüşmek üzere toplantılar düzenleyecek. Ayrıca, Kapıdağ Yarımadası'nda bulunan işletmelerin daha uzun sürelerde hizmet verebilmeleri için turizm sezon süresinin arttırılması için çalışmalar yapılacak.

  • İTO Başkanı: Yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir
    10:27 İTO Başkanı: Yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir

    İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, yapısal reformların ekonomiye güç katacağını belirterek, vergileme, sanayinin rekabetçi dönüşümü, üretken finansman sistemi ve yatırım ortamının güçlendirilmesi gibi reformların önemine vurgu yaptı. Avdagiç ayrıca, Türkiye'nin İsrail'e karşı yürürlüğe koyduğu ihracat kısıtlamasını desteklediğini belirtti.

  • Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı
    10:23 Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı

    Ödemiş Ticaret Borsası Çok Amaçlı Fuar Alanı'nda düzenlenen fuara yaklaşık 150 firma katıldı. Kaymakam Fatih Aksoy, tarım ve hayvancılığın önemine vurgu yaparak, fuarın bölgenin tarım potansiyelini göstereceğini belirtti. Fuar, 21 Nisan'a kadar ziyaretçilere açık olacak.

  • Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi Belediye Başkanlarını Tebrik Etti
    10:16 Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi Belediye Başkanlarını Tebrik Etti

    Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetimi, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimi'nde seçilen belediye başkanlarına tebrik ziyaretinde bulundu. ETSO Yönetimi, Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar, Palandöken Belediye Başkanı Av. Muhammet Sunar ve Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar'ı makamlarında ziyaret ederek başarı dileklerini iletti.

  • Türkiye Hazır Giyim Sektörü Dünya Liderliğine Oynayabilir
    10:14 Türkiye Hazır Giyim Sektörü Dünya Liderliğine Oynayabilir

    Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, Türkiye'nin katma değeri yüksek ürünlerle marka olarak dünya liderliğine oynayabilecek durumda olduğunu belirtti. Hazır giyim ve tekstil sektöründe yaşanan düşüşe rağmen Avrupalı sektör temsilcilerinin Türkiye'ye yeniden 'yeşil ışık' yakması, sektöre umut verdi. Çevikel, Türkiye'nin artık ucuz değil, katma değeri yüksek marka üretmesi gerektiğini vurguladı ve Türk tekstil sektörünün dönüm noktasında olduğunu ifade etti.

  • Kütahya'da Hibeli Nohut Üretimi Projesi Başladı
    10:12 Kütahya'da Hibeli Nohut Üretimi Projesi Başladı

    Kütahya'nın Eskiyüreğil ve Eynegazi köylerinde yürütülen 'Sözleşmeli Nohut Üretimini Yaygınlaştırma' projesi kapsamında üreticilere yüzde 75 hibeli nohut tohumları dağıtılmaya başlandı. Proje kapsamında toplamda 43 üreticiye bin 30 dekar alanda 12 bin 875 kilogram nohut tohumu ve tamamı hibe olan 52 litre Fungusit ilacı temin edildi. İl Tarım ve Orman Müdürü Emre Yeniay, nohut ekimi esnasında üreticilere bilgiler vererek sorunlar ve çözümleri hakkında fikir alışverişinde bulundu.

  • Sarıgöl'de Üzüm Bağlarında Salkım Güvesi İle Mücadele Başladı
    10:10 Sarıgöl'de Üzüm Bağlarında Salkım Güvesi İle Mücadele Başladı

    Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, üzüm bağlarında rekolte kaybına yol açan 'Salkım güvesi' zararlısına karşı 'Japon Tuzağı' adı verilen feromon tel ve kapsül uygulama zamanının başladığını üreticilere hatırlattı. Üreticilere devlet desteği de sağlanmaktadır.

  • İTO Başkanı Avdagiç: Yapılacak yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir
    10:10 İTO Başkanı Avdagiç: Yapılacak yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir

    İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, yapısal reformların ekonomiye güç katacağını belirtti. Avdagiç, enflasyonla mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini vurgulayarak, hükümetin Ekonomik Programı'nın uygulanmasını istediklerini söyledi. Ayrıca, kamunun tasarruf yapması gerektiğini ve İsrail'e karşı yürürlüğe konulan ihracat kısıtlamasını desteklediklerini ifade etti.


Advertisement