Kaybolan Lezzetler Çeşme'de Hatırlatılacak - Son Dakika
Güncel

Kaybolan Lezzetler Çeşme'de Hatırlatılacak

İzmir'in Çeşme ilçesi Alaçatı Mahallesinde, bu yıl ilk kez Uluslararası Kaybolan Lezzetler Festivali düzenlendi.

07.06.2014 16:03  Güncelleme: 16:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in Çeşme İlçesi Alaçatı Mahallesi'nde, bu yıl ilk kez 'Uluslararası Kaybolan Lezzetler Festivali' düzenlendi. 3 gün sürecek festivalle Türkiye'nin köklü tarihi boyunca mutfaklarda pişirilmiş ancak geleneklerin yeni nesillere aktarılmaması sonucu unutulmuş olan tüm lezzetleri yeniden gün yüzüne çıkarmak ve dünyaya tanıtmanın hedeflendiği belirtildi.

Türkiye'nin önde gelen şefleri, konunun uzmanları, fikir önderlerini ve gastronomi tutkunlarının yer aldığı, Aydın Demir, Funda İnansal, Gökçen Adar, Cengiz Uziş, Yaprak Uziş ve Celal Uysal'da içinde bulunduğu danışma kurulunun şekillendirdiği festivalini tanıtımı İmrehan Otel'deki toplantıyla yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da uluslararası boyutta destek verdiği festivalin tanımı toplantısına Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, Kültür ve Turizm Bakanlığı İl Müdürü Abdüllaziz Ediz, festival komitesi basın mensupları ve dünyaca ünlü şeflerden bazıları katıldı.

Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel, açılış konuşmasında, Alaçatı'ının yaklaşık iki aydan bu yana bir belde olmaktan mahalleye doğru bir geçiş yaptığına dikkati çekip, "Ancak yapmış olduğu etkinliklerle Alaçatı ismini her geçen gün o kadar yukarılara taşıyor ki aslında bağımsızlığını özerkliğini ilan etmiş durumda. Alaçatı, yine festivaller şehri olma yolunda hızla ilerliyor. Çok kısa bir süre önce beşincisi yapılan Ot Festivali'yle renklenmişti Alaçatı.Yurt içinde ve dışından gelen misafirlerle son derece canlı ve güzel bir festival yaşadı. Kaybolan Lezzetler Festivali'nin de onun devamı niteliğinde olacağını düşünüyorum.Yine bir hareketlilik ve yine bir güzellik gelmiş olacak Alaçatı sokaklarına. Her gün artan sayısız güzel restoranları ve uzun yemek muhabbetleriyle de seçkin müşterilerine ve misafirlerine hizmet veriyor. Bunlar bizim içinde övünülecek gurur duyulacak şeyler. Bu festivalle de bu alandaki çabası çalışması taçlanmış olacak" dedi.

Türkiye'de yemeğin son dönemde bir uğraş, iş haline gelmeye başladığını da vurgulayan Kaymakam Becel, "Yıllardır çok ta önemsemediğimiz hatta zamanla burun bükerek baktığımız yemeklerimizi, lezzetlerimizi annelerimizden, ninelerimizden öğrendiğimiz tatlar yavaş yavaş kaybolmaya doğru gidiyordu ki Allah'tan böyle bir trend oluştu. Türkiye'de ve dünyada mutfakla barışık, yemekle barışık, yemeğin sadece bir ihtiyaç olmadığı aynı zamanda bir kültür olduğu, bir etkinlik olduğu döneme doğru geldik. Festivalin bu döneme denk gelmiş olması son derece güzel" diye konuştu.

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüllaziz Ediz ise Çeşme ve İzmir'in denizin iki yakası olarak birçok organizasyonu beraber yaptıklarını ifade edip, "İzmir tarihi geçmişiyle kültürel zenginliğiyle ve belirli bir süredir de özellikle insan sağlığı açısından sağlıklı yaşam ve beslenme konusundaki yeni açılımlarıyla Çeşme'nin bu konudaki gelişmesi Alaçatı'nın kendine has ayrıcalığı ve farklılığı hepimize gurur veriyor" dedi.

90 yıllarda sörfle başlayan açılımın bugün Alaçatı'yı sörf olarak dünyada sayılı noktalardan bir duruma getirdiğini vurgulayan Ediz, "İnanıyorum ki Alaçatı'daki yeni yapılaşma, turizmdeki yeni açılım bununla beraber gurme ve yiyecek, içecek konusundaki yeni konseptin de aynı süreçte hızlı bir şekilde gelişerek sürdürülebilir olacağı inancıdayım. Ancak, bunun sürdürülebilmesi Alaçatı'da, Çeşme'de ve İzmir'de yaşayanların sahiplenmesiyle mümkün" diye konuştu.

Alaçatı'da 3 gün boyunca açık hava sineması, yöresel ürünler, gastro turlar, söyleşiler, tadımlar ve onlarca etkinlik ile festival ruhu yaşanırken restoranlarda sunulan bu özel tariflerin yer aldığı menüler ile de eşsiz bir lezzet deneyimine evsahipliği yapılacak. Balkan müziğinin sevilene seslerinden Muammer Ketencoğlu da sahneye çıkarak festivale ayrı bir renk katacak. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kaybolan Lezzetler Çeşme'de Hatırlatılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement