Kayıp Sembol'ü 6 Yılda Hazırladım - Son Dakika
Dünya

Kayıp Sembol'ü 6 Yılda Hazırladım

Kayıp Sembol\'ü 6 Yılda Hazırladım

'da Vinci Şifresi' İsimli Romanın Yazarı Dan Brown, "Hıristiyan Tarihini Değiştirip Değiştirmediğimi Bilmiyorum, Ama Sanıyorum Ki Hıristiyanları İncil, Kutsal Yazıların Doğruluğu ve Tarihi Konusunda Tartışmaya Teşvik Ettim" Dedi.

11.12.2009 01:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

‘Da Vinci Şifresi’ isimli romanın yazarı Dan Brown, “Hıristiyan tarihini değiştirip değiştirmediğimi bilmiyorum, ama sanıyorum ki Hıristiyanları İncil, kutsal yazıların doğruluğu ve tarihi konusunda tartışmaya teşvik ettim” dedi.

“Kayıp Sembol” adıyla yayımlanan yeni kitabının tanıtımı için İstanbul’da bulunan yazar Brown, düzenlenen sohbet toplantısında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kitaplarını yazmadan önce uzun bir araştırma dönemi geçirdiğini, çok okuyup çok seyahat ettiğini, yazı yazma sürecinde sık sık o yerlere gittiğini anlatan Brown, “Kayıp Sembol’ü yazmadan önce Washington’a gittim. Her türlü ayrıntıya dikkat ettim. Kayıp Sembol’ün hazırlanması altı yıl sürdü. Kitabı okuduğunuzda anlayacaksınız. İnsanın Tanrı’yla ilişkisini, bilimin, dinin geleceği konularını görünce neden bu kadar uzun sürdüğünü anlayacaksınız. Kitabın giriş sayfasını okuduğunuzda, burada gerçek bir ritüel var. Hepsi birebir doğru” dedi. Brown, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yazarlarla, müzisyenlerin ve aktörlerin şöyle bir farkı vardır: Müzisyenler ve aktörler, sizin için sanatlarını icra ediyorlar. Yazarlar ise kendi başına masasında oturup çalışıyorlar. Bizler ünlü değiliz, ünlü olan bizim eserlerimiz. Dolayısıyla ben de hiçbir zaman kendimi bir ünlü olarak görmedim. CIA’da çalışmadım, bunu da yeni duyuyorum. Belki bir gün çalışmak isterim. Beni tanıyanlar, Robert Langdon’un benim çok daha ileri bir versiyonum olduğunu söylerler. Onda da bende olduğu gibi sembollere, şifrelere ve tarihe olan bir merak var. Benim çok daha akıllı bir versiyonum olduğunu söyleyebilirim.’’

Bir gazetecinin, “Yazdığınız kitaplar yüzünden Vatikan sizi kara listeye almıştı. Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine Brown, “Hiç şaşırmadım. Bu çok fazla düşündüğüm bir şey değil. Bence bu tür tartışmalar iyidir. Neye inanıyoruz, neden inanıyoruz, bunları tartışmaya açar” dedi.

“Yakında tahliye olacak Mehmet Ali Ağca’dan, Vatikan’ın şifresiyle ilgili bir mektup aldınız mı?” sorusuna Brown, “Çok fazla mail geliyor bana. Bunu daha önce duymamıştım. Sanıyorum bu bir masal. Kim olursa olsun, ben kimseden fikir almıyorum. Yeterince fikrim var. İster başkan olsun, isterse başka birisi olsun. Ben kimseyle konuşup kitaplarım için fikir almıyorum. Çok fazla kişi bana fikirler yolluyor maillerle, ama ben bunları görmüyorum. Direkt olarak yayıncıma veriyorum. Ben kendim bakmıyorum’’ yanıtını verdi.

Atatürk üzerine araştırma yaptım

Dan Brown, İstinye Park’taki D&R’da yeni kitabı olan “Kayıp Sembol”ü imzaladı. Sempatik tavırlarıyla dikkat çeken Brown, programının yoğun olduğu için ancak 15 dakika kitap imzalayabildi. Brown’a, D&R yetkilileri tarafından “Atatük- The Rebirth Of A Nation” ve Prof. Halil İnalcık’ın “Ottoman Empire” isimli kitaplar hediye edildi. Atatürk kitabını gören Brown, “Atatürk ve Osmanlı tarihini biliyorum. Bunun üzerine birçok araştırma yapmıştım” dedi.

Stalin, nü tabloları sansürlemiş

ESKİ Sovyet diktatörü Josef Stalin’in sanat eserlerini de sansürlediği anlaşıldı. Lenin’den sonra Sovyetler Birliği’ni yöneten Stalin’in sanat eserlerine karşı takındığı bu tavır, Rusya’da özel bir koleksiyonda tesadüfen ortaya çıktı. Stalin, 19. ve 20. yüzyıl Rus sanatçıların resimleri üzerine, el yazısıyla ressamlar hakkında yorumlar yazmıştı. Çıplak bir erkeğin yer aldığı resimlerden birine ise don karalayarak cinsel organı kapatmıştı. Stalin’in özellikle erkeklerin çıplak görüntülendiği resimlerin kopyaları üzerinde kalem oynattığı gözlenirken, hoşlanmadığı Rus ressamlar Repin, Aleksander İvanov, Vasiliy Surikov, Andrey Rubinşteyn ve Valentin Serov olarak sıralanıyor. Bu eskizler, “Stalin’den grafik çalışmaları” adıyla sergilenecek.

Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA

Bakanlık da idam fermanının peşinde

Pazar günü Esma Sultan Yalısı’nda yapılacak müzayedede açık artırmaya sunulan idam fermanı için Kültür Bakanlığı da devreye girdi. Sultan V. Mehmed Reşad’ın hazırlattığı idam fermanı, Rum asıllı Osmanlı vatandaşı Aşçı Mihailoğlu Tireli Nikola için yazılmıştı. Kültür Bakanlığı’nın, bu müzayedeye temsilci göndereceği ve fiyat belirlenen bütçeyi aşmazsa satın almak istediği öğrenildi. Kültür ve Sanat Eserlerini Alma prosedürüne göre hareket edecek olan Bakanlık temsilcisinin kim olduğu ve 8 bin liraya satışa sunulan bu idam fermanı için ne kadar bütçe ayrıldığı bilinmiyor. Bakanlık ayrıca benzeri Topkapı Sarayı Haremin III. Selim Dairesi’nde bulunan Çeyiz Sandığı, II. Bayezid Vakfiyesi ve padişah resimlerinden oluşan Tasvir-i Hümayun Koleksiyonu’nu almak için talepte bulundu.

SİNEMA

Gezici Festival Artvin’de

15’İNCİ Gezici Festival’in yolculuğu 11-17 Aralık arası Artvin’de devam ediyor. Bu akşam saat 20.30’da Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi’nde törenin ardından Ezel Akay’ın yeni filmi Yedi Kocalı Hürmüz ücretsiz gösterilecek. Festival’in yarışmalı bölümündeki filmler bu sene Artvin’de jüri karşısına çıkıyor. Altın Boğa Uluslararası Film Yarışması’nda, birçok ülkeden 2009 yapımı toplam 10 film yarışacak.

TİYATRO

İki perde bir ömür

TİYATRO Oyunbaz, geçtiğimiz sezon Nisan ayından itibaren seyirci ile buluşturduğu Peer Gynt’i sahnelemeye devam ediyor. Peer Gynt, bugün, 18 ve 24 Aralık’ta Oyunbaz yorumu ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampusu Tiyatro Salonu’nda seyredilebilir. Rezervasyon yaptırmak için: 0531 888 62 31.

MÜZİKAL

Bremen Mızıkacıları

İSTANBUL Devlet Opera ve Balesi, sezonun yeni çocuk müzikali “Bremen Mızıkacıları” ile 13 Aralık Pazar günü saat 11.00’de Kadıköy Süreyya Operası’nda genç izleyicilerle buluşuyor. Sahipleri tarafından evlerinden kovulan eşek, köpek, kedi ve horozun Bremen’e gidip müzisyenlik yapma düşlerinden yola çıkan Bremen Mızıkacıları, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından Nazlı İktu’nun rejisiyle rengarenk bir çocuk müzikali olarak sahneleniyor. Tel: 0216 346 15 31-120

KONSER

Wagner’in operaları Bilkent’te

DÜNYANIN önde gelen Wagner yorumcularından Albert Dohmen bugün Bilkent Senfoni’nin solisti.

Konseri, BSO Müzik Direktörü Klaus Weise yönetiyor. Konser programı büyük opera bestecisi Richard Wagner’ın “Tannhauser”, “Die Walküre” ve “Die Meistersinger von Nürnberg” operalarından bölümleri içeriyor. Ankara Bilkent Konser Salonu’nda saat 20.00’de başlayacak konserin biletleri; www.mybilet.com adresinden temin edilebilir.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Kayıp Sembol'ü 6 Yılda Hazırladım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement