Kayıp Yakınları 300. Oturma Eylemini Gerçekleştirdi - Son Dakika
Güncel

Kayıp Yakınları 300. Oturma Eylemini Gerçekleştirdi

Kayıp Yakınları 300. Oturma Eylemini Gerçekleştirdi

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 300'üncüsü gerçekleştirildi.

09.11.2014 00:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 300'üncüsü Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi.

Eyleme İHD üye ve yöneticilerinin yanı sıra, İHD MYK Üyesi Av Eren Keskin, İHD Eski Genel Başkan Yardımcısı Av Muharrem Erbey, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Diyarbakır Barosu Başkanı Av Tahir Elçi ve Baro üyesi avukatlar, MAZLUM-DER Diyarbakır Şube Sekreteri Seher Akçınar, KESK Şubeler Platformu'an bağlı sendikaların yönetici ve üyeleri, Mezopotamyada Yakınlarını kaybedenler Derneği (MEYA-DER) yöneticileri, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dayanışma Derneği (Diyar TUHAD-DER) yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, kayıp yakınları ile insan hakları aktivistleri katıldı.

Eylem öncesi kısa bir konuşma yapan İHD Diyarbakır Şubesi Kayıplar ve Faili Meçhul Cinayetler Komisyonu Üyesi Av Abdullah Zeytun, 300 haftadır kayıp yakınları ile birlikte bu alanlardan kayıpların akıbetinin ortaya çıkarılması için mücadele ettiklerini belirterek, ancak 300 hafta geçmesine rağmen ne devlet yetkililerinin ne de hükümetin kayıp bulunması ile ilgili bir çaba içerisinde olmadığını ifade etti. Zeytun, seslerini duyurana kadar ve kayıpların bulunması ve faillerin cezalandırılması için eylemlerini sürdüreceklerini ifade etti.

300. hafta sebebiyle İHD Diyarbakır Şubesi tarafından hazırlanan basın metnini okuyan Şube Sekreteri Abdusselam İnceören, 31 Ocak 2009 tarihinden bu yana her hafta Cumartesi günleri "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganıyla oturma eylemleri gerçekleştirdiklerini ve eylemlerinde talep ettikleri tek şeyin adalet olduğunu söyledi. İnceören, 90'lı yıllarda devlet görevlileri tarafından gözaltına alınıp kaybettirilen binlerce insandan on yıllardır haber alınamamasına rağmen, kayıplarına ulaşmanın umudunu hiç yitirmemiş insanların eylem alanında bulunduğunu belirterek, kayıp yakınlarının kemikleri dahi olsa, kayıplarına ulaşmanın ısrarı içersinde olduğunu kaydetti.

İnceören, gözaltında kaybettirilen insanların gözaltına alınması sırasında çok sayıda görgü tanığının anlatımı bulunmakta olduğunu ve bu anlatımlar dönemin yetkililerini işaret ettiğini, birçok olayda da bizzat faillerin isimleri verildiğini belirterek, zorla kaybettirme olaylarına ilişkin etkin bir yargı sürecinin olmadığı kaydetti. İnceören "Hakikat savcılık raflarında tozlanmış dosyalarda ortaya çıkarılmayı beklemektedir. Uzun yıllara yayılan ve sonuçlandırmayan yargı süreçleri, hakikati ve adaleti zamanaşımı tehlikesi ile yüz yüze bırakmıştır. Bununla beraber dava açılan birçok dosyada failler beraat ettirilerek, devlet aklanmaya çalışılmıştır. Biz tüm bu kayıplar ve işlenmiş cinayetlerin bir devlet politikası olduğunu ve yargılamaların da bu politikanın devamı olduğunu çok iyi biliyoruz" diyerek, 90'lı yıllarda sistematik bir şekilde devlet görevlilerince binlerce insanın vahşice katledilmesinin, insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu ve bu nedenle zamanaşımına uğrayamayacağının altını çizdi.

İnceören, insan hakları savunucuları ve kayıp yakınları olarak 300. hafta da adaletin sağlanmasına yönelik taleplerini şöyle sıraladı. İnceören "eylemimizin 300. haftasında bir kez daha, şu taleplerimizi haykırmak istiyoruz;

*20 Aralık 2006 tarihinde BM Genel Kurulu tarafından kabul edilen, 88 devletin imzaladığı, 25 devletin taraf olduğu 'Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme'yi Türkiye henüz imzalamadı. Türkiye, geçmişle yüzleşmenin bir gereği ve zorla kaybettirmelerin önlenmesine dair bir güvence olarak bu sözleşmeyi derhal imzalamalıdır.
*Zorla kaybedilenlerin bulunması, faili meçhul cinayetler sonucu katledilenlerin faillerinin ortaya çıkarılması ve cezalandırılması amacıyla etkin soruşturma ve yargılama yapılmalıdır.
*Geçmişte devlet görevlilerinin ve devlet içerisindeki farklı yapılanmaların sistematik olarak işlemiş olduğu bu suçlar, "insanlığa karşı işlenmiş suçlar" görülmeli ve bu tür suçlarda zaman aşımı gerekçesiyle faillerin cezasız kalması önlenmelidir. Evrensel hukuk kriterleri de bunu gerektirir.
*Geçmişle yüzleşme ve hakikatlerin araştırılması amacıyla, dünya deneyimleri de gözetilerek tarafsız ve güvenilir bir "Hakikatleri Araştırma Komisyonu" kurulmalıdır. Bu komisyonun sağlıklı çalışmalar yapabilmesi amacıyla da devlet tüm arşivlerini açmalıdır." dedi.

İnceörenin ardından kayıp yakını anneler birer konuşma yaparak, yakınlarının akıbetinin ortaya çıkması için eylemlerini sürdüreceklerine vurgu yaptı. Dönemin yetkililerinin hesap vermesi ve katillerin ortaya çıkarılıp cezalandırılmasını için, 300 değil 3000 hafta da olsa bu mücadelenin devam edeceğini belirtti.

Kayıp yakınlarının ardından İHD MYK Üyesi Av Eren Keskin, Diyarbakır Baro Başkanı Av Tahir Elçi, Diyarbakır Büyük Şehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, MAZLUM-DER Diyarbakır Şube Sekreteri Seher Akçınar, İHD Eski Genel Başkan Yardımcısı Av Muharrem Erbey ve kimi sivil toplum örgütü temsilcilerinin de birer konuşma yaptığı etkinlikte, zorla kaybettirilme olaylarına ilişkin zamanaşımı tehlikesine ve kayıp yakınları ile dayanışmanın önemine dikkat çekildi.

Yapılan konuşmaların ardından tüm kayıplar anısına 5 dakika oturma eylemi yapıldı.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Kayıp Yakınları 300. Oturma Eylemini Gerçekleştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    00:18 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen trafik kazasında hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı. Kazada 2 kişi yaralandı. Yaralılar, İskenderun Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı
    00:10 İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı

    Cumhur İttifakı ve AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, yerel seçimlere 2 gün kala İstanbul için son anket sonucunu açıkladı. Kurum, 1.7 puan önde olduklarını belirterek, '31 Mart'ta Saraçhane'ye geliyoruz, net. Size seçim sonucunu söylüyorum.' dedi.

  • Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı
    00:09 Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı

    Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Kocaeli'de düzenlediği mitingde konuştu. Kocaelili seçmenden, İstanbul'daki yakınlarına oy kullanması için çağrıda bulunmasını isteyen Erdoğan, partisinin Kocaeli'deki yatırımları anlattı ve seçimlere yönelik mesajlar verdi.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle buluştu
    00:05 HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle buluştu

    HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle bir araya geldi. Yapıcıoğlu, partisinin seçim koordinasyon merkezini ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, Gazze'de yaşanan zulme dikkat çekti. Filistin ve Gazze'nin uzun süredir işgal altında olduğunu belirten Yapıcıoğlu, bu insanlık dramından dolayı üzüntü duyduğunu ifade etti. Genel Başkan Yapıcıoğlu, adalet ve insan odaklı politikalarla halka hizmet etmek için çalıştıklarını vurguladı ve vatandaşlardan partilerine destek vermelerini istedi.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz
    00:03 MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz

    MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, Ülkü Ocakları Talas İçe Başkanlığınca düzenlenen bir programda yaptığı konuşmada, terör örgütünün siyasi uzantılarıyla işbirliği yapanların ülkücü olamayacağını belirtti. Özdemir, Türkiye'nin önemli bir dönemden geçtiğini ve Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşacaklarını ifade etti. Ayrıca, pazar günü yapılacak seçimlerde Cumhur İttifakı'nın güçlü bir iradeyle cevap vermesi gerektiğini vurguladı.

  • KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı
    00:03 KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı

    Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeselinin gösterimi KKTC'de gerçekleştirildi. Gösterime KKTC Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi de katıldı. Belgesel, Kıbrıs Türklerinin tarih, kültür, yaşam ve sosyolojilerini anlatmayı amaçlıyor.


Advertisement