Kayıt Dışı İstihdamın Türkiye'ye Faturası 65 Milyar Tl - Son Dakika
Ekonomi

Kayıt Dışı İstihdamın Türkiye'ye Faturası 65 Milyar Tl

Kayıt dışı istihdamın Türkiye'ye faturası 65 milyar TL OKA Planlama Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı İbrahim Ethem Şahin: "Sosyal güvencesiz çalışmanın ülkemize verdiği zarar 65 milyar TL düzeyinde" Proje Genel Koordinatörü Kübra Ceviz: "Gelecek nesilleri sigortalı çalışma...

05.07.2017 09:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayıt dışı istihdamın Türkiye'ye faturası 65 milyar TL

OKA Planlama Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı İbrahim Ethem Şahin:

"Sosyal güvencesiz çalışmanın ülkemize verdiği zarar 65 milyar TL düzeyinde"

Proje Genel Koordinatörü Kübra Ceviz:

"Gelecek nesilleri sigortalı çalışma konusunda bilgilendirdik"

SAMSUN - Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Avrupa Birliği desteği ile yürüttüğü "OKA Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Ediyor-2" projesi ile Türkiye ekonomisinin yüzde 34'üne tekabül eden 65 milyar TL'nin ülke ekonomisinde kalması için çalışma yürütüyor.

OKA tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Daire Başkanlığının desteği ile Samsun, Amasya, Çorum ve Tokat Bölgesinde yürütülen sigortasız işçi çalıştırılmamasına yönelik proje kapsamında binlerce kişiye ulaşılıp, kayıtsız istihdamın önemi anlatıldı. 65 milyar TL'nin ülke ekonomisinde kalması için çalışma yürüten OKA Planlama Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı İbrahim Ethem Şahin ile Proje Genel Koordinatörü Kübra Ceviz, projenin sonlanmasına yakın açıklamalarda bulundu.

OKA olarak bugüne kadar 11 AB projesini başarıyla tamamladıklarının altını çizen İbrahim Ethem Şahin, "Türkiye'de 26 tane kalkınma ajansı var. OKA da bunlardan bir tanesi. Amasya, Samsun, Tokat ve Çorum illerinde bölgesel kalkınmayı sağlamak üzere, bölge için gelişmişlik farklarını azaltmak üzere faaliyetler yürüten bir kalkınma ajansıyız. Türkiye'deki kalkınma ajansları arasında ajansımızın en önemli farklarından bir tanesi de 2008'den 2017 yılına kadar olan 8-9 yıllık dönem içerisinde AB kaynaklı projelerde gösterdiği başarıdır. Bu çerçevede ajansımız 11 tane birbirinden farklı AB projesini başarıyla yürütmüş, uygulamış, bu çerçevede bölgemize 60 milyon euroya yakın dış kaynağın gelmesini sağlamıştır" dedi.

"Sosyal güvencesiz çalışmanın ülkemize verdiği zarar 65 milyar TL düzeyinde"

Kayıt dışı istihdamın ülke ekonomisine verdiği zararlar hakkında bilgiler veren Şahin, "OKA Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Ediyor-2 Projesi, daha önce uyguladığımız projenin devamı mahiyetindedir. Bu projedeki en temel hareket noktamız, sigortasız işçi çalıştırmanın ülkemiz ekonomisine verdiği zarardı. Sosyal güvencesiz çalışmanın ülkemize verdiği zarar 65 milyar TL düzeyinde. Ülkemizin toplam ekonomisinin yüzde 34'ü düzeyinde kayıt dışılık söz konusu. Biz bu proje ile ülkemize bu denli büyük zararları olan kayıt dışı istihdamla mücadele etmek, farkındalığı artırmak, bilinçlenmeyi sağlamak ve sonuç odaklı faaliyetleri gerçekleştirmek üzere bir dizi faaliyet gerçekleştirdik. Proje faaliyetlerimiz büyük ölçüde tamamlandı. Bu projelerde bize destek olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.

"Gelecek nesilleri sigortalı çalışma konusunda bilgilendirdik"

Proje kapsamında yapılan faaliyetler hakkında bilgiler veren Proje Koordinatörü Kübra Ceviz ise,

"Bu projenin en önemli hedef grubu öğrencilerdi. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerine çeşitli yollarla ulaşmayı hedefledik. Binlerce öğrenciye ulaştık. 2 bin ilkokul öğrencisine çizgi film izleterek sigortalı olmanın önemini anlattık. Onlardan çok iyi geri bildirimler aldık. Ailelerine sigortalı olmanın öneminden bahsettiler. Alo 170'i öğrendiler. Bu bizim için çok güzel bir geri dönüş oldu. Aynı hedef kitlesine bir de resim yarışması düzenledik. 267 resim yarışmaya katıldı. Öğrenciler resimlerinde kayıt dışı istihdamı çok güzel anlattılar. En azından gelecek nesiller sigortalı olma konusunda fikir sahibi oldular. İşletme sahiplerine devletimizin destek ve hibelerinden bahsettik. 147 işletme temsilcisiyle bu anlamda görüştük. 20 işletmeye işletme koçu desteği verdik. Onlar işletme koçlarımızla 400 saat bire bir görüşmeler yaptılar ve kapasitelerini güçlendirdiler. Bölgemizde bulunan 60 sendika temsilcisine çalışan hakları ve savunuculuk medya iletişim eğitimleri verdik. Proje kapsamında öğretmenler, imamlar ve muhtarlarla bire bir köylerde bilgilendirme yaptık. Bu faaliyetleri sosyal güvenlik uzmanlarıyla birlikte yaptık. Kayıtlı olmaları için neler yapmaları gerektiğini anlattık. Kayıt dışı çalışan herkese, 'Kayıtlı olun, sigortalı olun, hayata kayıtsız kalmayın' uyarısında bulunmak istiyorum" şeklinde konuştu.

Kayıt Dışı İstihdamın Türkiye\'ye Faturası 65 Milyar Tl
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Kayıt Dışı İstihdamın Türkiye'ye Faturası 65 Milyar Tl - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. İhracatın yüzde 90'ını Ukrayna'ya yapan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü belirtiyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor
    01:11 Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor

    Muş'ta havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek ve sektörün geleceğini güvence altına almak için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiği belirtiliyor.

  • Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor
    01:09 Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor

    Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre 12 Nisan tarihinde günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'nin cari açığı azaltma, enerji arz güvenliği sağlama ve karbon nötr hedeflerine ulaşma konularında kritik bir rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, 2024 yılında lisanssız yenilenebilir yatırımlar için 7 bin 500 megavatlık ek kapasite ilan edildi ve 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar santrallerinin devreye alınarak yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payının yüzde 55'e yükseltilmesi hedeflendi.

  • Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?
    23:09 Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?

    Getir, son yıllarda büyük bir büyüme göstererek Türkiye sınırlarını aşmış ve Avrupa ülkelerinde de hizmet vermeye başlamıştır. Ancak son gelişmelere göre şirketin küçülmeye hazırlandığı iddia edilmektedir. Getir'in Aralık 2023'te satın aldığı FreshDirect ve Türkiye'de hizmet veren BiTaksi'yi satmayı planladığı söylenmektedir. Şirketten henüz resmi bir açıklama gelmemiştir, bu nedenle küçülme şimdilik bir söylentiden ibarettir. Getir, şu anda Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'de faaliyet göstermektedir.

  • TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir
    23:09 TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir

    TOFAŞ firmasının Türkiye'de Jeep üretimine başlayabileceği ortaya çıktı. Yeni Jeep CEO'su Antonio Filosa'nın maliyetleri düşürmek adına üretimi başka ülkelere kaydırmayı planladığı ve Türkiye'nin seçenekler arasında olduğu biliniyor. Markanın 2030 hedefi ise global satışlarını 2 katına çıkarmak. TOFAŞ ile uzun süreli bir iş birliği ihtimali konuşuluyor.

  • TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor
    23:08 TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Zimbabve'de tarım sektöründe mesleki ve teknik eğitime destek amacıyla çeşitli tarım ekipmanları temin ediyor. TİKA'nın sağladığı yer fıstığı ayıklama ve mısır taneleme makineleri, Zimbabveli gençlerin mesleki eğitimlerine katkı sağlamak için kullanılacak. Proje, Zimbabve'nin tarıma elverişli topraklarında gençlerin geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı

    31 Mart'taki yerel seçimlerde CHP'den Alanya Belediye Başkanı seçilen Osman Tarık Özçelik seçimden önce Alanya halkına verdiği sözü tuttu ve Alanya Belediyesi'nin mevcut alacak ve borç listesini kamuoyuyla paylaştı. Belediye binasına da asılan listeye göre belediyenin 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu dikkat çekti.

  • Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor
    21:39 Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı tebliğ tasarısının ardından KDV oranlarında artış olmadığını belirtti. Lokanta ve kafelerdeki yiyecek ve içeceklerdeki KDV oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a, yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı
    21:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomi, güvenlik, deprem, hak ve özgürlükler ile terörle mücadele başta olmak üzere acil sorunlarımıza odaklanmış bulunuyoruz" dedi.


Advertisement