KAYSERİ Arıcıları dolu vurdu - Son Dakika
Güncel

KAYSERİ Arıcıları dolu vurdu

Arıcıları dolu vurduKayseri'nin Özvatan ilçesinde mayıs ayında ayı saldırısı nedeniyle 50 bin liralık zarara uğrayan arıcıları bu kez de dolu yağışı vurdu.

04.07.2019 15:58  Güncelleme: 16:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Arıcıları dolu vurdu

Kayseri'nin Özvatan ilçesinde mayıs ayında ayı saldırısı nedeniyle 50 bin liralık zarara uğrayan arıcıları bu kez de dolu yağışı vurdu. Dolu yağışı nedeniyle arıların faydalandığı bitki florası zarar görürken, 7 üretici arı kovanlarını ilçeye 15 kilometre uzaklıkta bulunan Akdağ'ın eteklerindeki ormanlık alana taşıdı. Özvatan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Adnal Ünal, dolu sonrası arıların faydalandığı floranın bozulduğunu söyleyerek, dolunun uğramadığı ormanlık alana çekilme mecburiyetinde kaldıklarını belirtti.

Özvatan'da geçen Mayıs ayında, ormanlık alanda yiyecek bulmakta sıkıntı yaşayan ayılar, ilçe merkezine inerek 10 üreticinin 30 arı kovanını parçaladı. Ayılar, peteklerdeki balları yerken, arıların da telef olmasına neden oldu. Yaklaşık 50 bin TL zarara uğrayan üreticiler, ilçede etkili olan ve ceviz büyüklüğündeki dolu yağışı sonrası ikinci kez felaket yaşadı.

Tarımsal Kredi Kooperatifi üyeleri, arı kovanlarını ilçeye 15 kilometre uzaklıkta bulunan Akdağ'ın eteklerine taşımak için Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden izin aldı. Üreticiler, dün akşam arıların yuvalarına dönmesiyle birlikte gecenin karanlığında el fenerlerinin yardımıyla kovanları araçlara yükleyerek ormana taşıdı.

'FLORA BOZULDU, ORMANLIK ALANA ÇEKİLME MECBURİYETİNDE KALDIK'

Özvatan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Adnal Ünal, ilçede 12 kilometrelik alana ceviz büyüklüğündeki yağan dolu sonrası arıların faydalandığı floranın bozulduğunu belirtti. Arı kovanlarını dolunun etkili olmadığı alana taşımak zorunda kaldıklarını belirten Ünal, Çiftçilerimiz mağdur olduğu gibi arıcılarımız da mağdur oldu. Flora dediğimiz otlarının tepelerini dolu kırptı. Büyük zarara uğradı. Arıcılarımız kredi ile çalışıyor, bazı imkansızlıklar var. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyeleri de bu konuda mağdur oldu. Kendi ve kooperatifimizin imkanları ile yukarıda dolunun uğramadığı ormanlık alana çekileceğiz. Bine yakın kovanı iki bölüm halinde arılarımızı yerleştiriyoruz. Ormanlık alanın florasından faydalanmaya çalışıyoruz. Tabii ki bu bizim için büyük külfettir. Maddi, manevi zararları olmuştur. Doğal afettir ama bu imkansızlardan çıkma arayışındayız dedi.

'ARILARIMIZ TAŞIMADAN HUZURSUZ'

Taşıma öncesi yapılan hazırlıklar hakkında bilgiler veren Ünal, şöyle konuştu Kovanlarımızı hazırlıyoruz. Arazi engebeli olduğu için kovanların portatif bölümlerini iplerle bağlıyoruz. Arılar akşam yuvalarına girdiği zaman araçlarla yer değişikliği yapacağız. Orada çalışmalarına devam edeceğiz. Arılar bu taşınmadan dolayı bir huzursuzluk duyuyor. Bu hem bizim hem de arılarımızın aleyhine bir durum. Çalışma sistemini bozuyoruz. Yeni bir çalışma sistemi kuracak. Rotası değişecek, alanı değişecek. Yeniden yerler arayacak. Biz oraya adapte olacağız.

'MECBUR KALDIK, GİDİYORUZ'

Ünal, arıların taşındığı yerin merkeze uzak olduğunu kaydeden Ünal, Verimin düşmesini beklemiyoruz. Verim düşer ise daha da zararlı çıkabiliriz. Buradaki zararlarımız daha fazla oldu. Arılarımız geriledi, petek yapamaz duruma düştü. Floradan hiçbir şey getiremedi. Nektar, polen gelmez oldu. Onun için mecbur kaldık, gidiyoruz diye konuştu.

KAYSERİ Arıcıları dolu vurdu
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel KAYSERİ Arıcıları dolu vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Okul Sporları Yarışmalarında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Başlıyor
    10:45 Okul Sporları Yarışmalarında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Başlıyor

    Okul Sporları Yarışmaları kapsamında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Denizli'de yapılacak. 16 erkek takımı ve 15 kız takımı yarı final bileti için mücadele edecek. Yarışmaların açılış seremonisi 22 Nisan Pazartesi günü gerçekleşecek.

  • Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali
    10:43 Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali

    Bursa Devlet Tiyatrosu, sezonun iddialı projelerinden olan 'Küçük Korku Dükkanı' adlı müzikalin prömiyerini gerçekleştirdi. Howard Ashman ve Alan Menken'in yazıp bestelediği müzikal, tiyatroseverlerin beğenisini topladı. Müzikal, sezon sonuna kadar Bursa'da sahnelenecek ve daha sonra İstanbul ve Antalya'da da gösterilecek.

  • Konya'da bisiklet sürücüsünün ölümüne neden olan sürücü kaçtı
    10:42 Konya'da bisiklet sürücüsünün ölümüne neden olan sürücü kaçtı

    Konya'nın Ereğli ilçesinde kamyonun çarptığı bisikletli hayatını kaybederken, kamyon sürücüsü olay yerinden kaçtı. Kazada hayatını kaybeden bisiklet sürücüsü evine götürmek için aldığı ekmeklerle geride kaldı. Polis, kaçan sürücünün yakalanması için çalışma başlattı.

  • Mudanya'da yapılan radar hız denetimlerinde 20 sürücüye 81 bin lira ceza
    10:41 Mudanya'da yapılan radar hız denetimlerinde 20 sürücüye 81 bin lira ceza

    Mudanya İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri, Bursa Asfaltı Mudanya istikametinde gerçekleştirdikleri denetimlerde aşırı hız yapan sürücülere cezai işlem uyguladı. Denetimlerin halkın güvenliği açısından önemli olduğu vurgulanırken, 20 sürücüye toplamda 81 bin lira ceza kesildi. Emniyet güçleri, denetimlerin devam edeceğini belirtti.

  • Ermenek'te otomobil ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    10:41 Ermenek'te otomobil ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesi girişinde meydana gelen trafik kazasında, otomobil ile motosiklet çarpıştı. Kazada, motosiklet sürücüsü ve arkasında yolcu olarak bulunan 2 kişi yaralandı. Yaralılar, hastaneye kaldırıldı.

  • İnegöl'deki Sandalye Fabrikasında Yangın
    10:41 İnegöl'deki Sandalye Fabrikasında Yangın

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde bulunan bir sandalye fabrikasında çıkan yangın, itfaiye ekipleri ve çalışanların müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangınla ilgili polis ekipleri tarafından tahkikat başlatıldı.

  • Adıyaman'da Otomobil Tarlaya Yuvarlandı: 2 Yaralı
    10:41 Adıyaman'da Otomobil Tarlaya Yuvarlandı: 2 Yaralı

    Adıyaman'da sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil, taklalar atarak tarlaya yuvarlandı. Kazada otomobil sürücüsü ve yanındaki bir kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.


Advertisement