Kayseri'de Çerkez Ethem Paneli - Son Dakika
Güncel

Kayseri'de Çerkez Ethem Paneli

Kayseri\'de Çerkez Ethem Paneli

Kayseri'de, Kaf Dağı Platformu tarafından düzenlenen 'Yakın Tarih Tartışmaları ve Çerkez Ethem' konulu panel, Kadir Has Kültür Merkezi'nde yapıldı.

07.04.2012 17:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayseri'de, Kaf Dağı Platformu tarafından düzenlenen 'Yakın Tarih Tartışmaları ve Çerkez Ethem' konulu panel, Kadir Has Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Panelin açılışını yapan gazeteci yazar Fuat Uğur, tarihin bazı konularda çarpıtıldığını, Çerkezlerin itibarsızlaştırıldığını, Yozgat'ta Çapanoğlu tarafından başlatılan ayaklanmanın da Çerkez Ethem tarafından bastırıldığını anlattı.

Araştırmacı yazar Hakan Eken de konuşmasında Osmanlı Devleti'nin yapısının ulus devleti olmadığını, kapitalizmin gelişip yeni pazar arayışlarına girmesiyle birlikte Osmanlı gibi geleneksel yapıda olan bir çok devletin yıkılmaya başladığını kaydetti. Eken, "Kurtuluş Savaşi başlangıcından bir süre sonra yön değiştirdi. 1920'den sonra yeni bir ulus devleti kurma amacı ön plana çıktı. 1921-1926 yılları arasında bazı kadrolar tasfiye edildi. Çerkez Ethem, Osmanlı Devleti'nin devamını isteyen bir çizgideydi. Ethem beyi tasfiye etmek için askeri anlamda yalnızlaştırdılar. Ulus çizgisinde olmayan liderlerin hepsini tasfiye ettiler" dedi. Yazar Turgut Türksoy da konuşmasında Çerkez Ethem'in hain olmadığını dikkat çekerek şunları söyledi:

"Tarihi galipler yazar. Ethem Bey ile ilgili yazılanların bir çoğu gerçeği yansıtmıyor. Ethem Bey hain ilan edildi, isminin başına Çerkez ibaresi getirildi. Çerkezler ikinci kez asimile edildi. Anadolu'nun bir çok bölgesinde Çerkezler dillerini konuşmayı unuttu. Ethem Bey, önce Rum çetecilerle ve dağlardaki eşkiyalarla savaştı, verilen görevden kaçmadı. Çerkezler, ulus devleti kurmak isteyenler tarafından tasfiye edildi. Ethem Bey, kardeş kanı akmasın diye karşılık vermedi. Kürtler, Aleviler, Lazlar, Süryaniler ana dillerini konuşamadı. Etnik grupların dilleri yasaklandı. Bu günlere gelmemizde binlerce Çerkezin emeği var, kanı var."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kayseri'de Çerkez Ethem Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İHH Kilis Şubesi Ramazan Dolayısıyla 200 Aileye Gıda Kolisi Dağıttı
    14:46 İHH Kilis Şubesi Ramazan Dolayısıyla 200 Aileye Gıda Kolisi Dağıttı

    İHH İnsani Yardım Vakfı Kilis Şubesi, ramazan dolayısıyla ihtiyaç sahibi 200 aileye gıda kolisi dağıttı. İHH yetkilileri tarafından tespit edilen ihtiyaç sahipleri aileler, İHH sosyal hizmet merkezine gelerek kolileri teslim aldı. Yardımların ramazan boyunca süreceğini vurgulayan İHH Kilis Şubesi Lojistik Merkezi Sorumlusu Mehmet Katı, dezavantajlı ailelere öncelik vererek desteklerinin devam edeceğini belirtti.

  • Kütahya Şehir Hastanesi'nde Hasta Kabulüne Başlandı
    14:45 Kütahya Şehir Hastanesi'nde Hasta Kabulüne Başlandı

    Yapımı tamamlanan Kütahya Şehir Hastanesi'nde hasta kabulüne başlandı. Polikliniklere başvuran hastalar muayene edildi ve görevliler hastaların yeni hastanede işlemlerini zorlanmadan yapmalarına yardımcı oldu. Vali Musa Işın ve protokol üyeleri hastaneye gelerek incelemelerde bulundu. Hastanenin resmi açılışının Cumhurbaşkanı tarafından yapılacağı belirtildi. Hastane, 180 bin metrekare kapalı alana sahip olup 610 yatak kapasitesine sahiptir. İl Sağlık Müdürü Ertuğrul Ünkoç, hastanenin iki ayrı yerleşkeden oluştuğunu ve toplamda 122 poliklinik bulunduğunu açıkladı. Başhekim Hasan Emre Aydın ise hastanede 50'nin üzerinde poliklinikte hekimlerin çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

  • Kayseri'de Trafik Denetimlerinde Yüksek Ses ve Abartı Egzoz Kullananlara Cezalar Yağdı
    14:44 Kayseri'de Trafik Denetimlerinde Yüksek Ses ve Abartı Egzoz Kullananlara Cezalar Yağdı

    Kayseri'de polis ekipleri tarafından yapılan trafik denetimlerinde, 18 bin 898 araç denetlenirken; yüksek sesle müzik dinleyen ve abart egzoz kullanan araç sürücülerine ceza yağdı. Denetimlerde 18 araca abartı egzoz araç kullanmak, 9 araca yüksek sesle müzik dinlemek, 124 sürücüye sürücü belgesiz ve geçersiz araç kullanmak, 7 sürücüye alkollü araç kullanmak, 3 araca yönetmeliğe aykırı ışık kullanmak ve 3 sürücüye drift yapmak maddelerinden işlem yapıldı. Denetimlerin süreceği belirtildi.

  • Tokat Yeşilyurt'ta Orman Haftası Kutlamaları: Vatandaşlara Ücretsiz Fidan Dağıtıldı
    14:43 Tokat Yeşilyurt'ta Orman Haftası Kutlamaları: Vatandaşlara Ücretsiz Fidan Dağıtıldı

    Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde Orman Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, vatandaşlara çam, sedir, badem ve ıhlamur türlerinden oluşan 350 adet fidan ücretsiz olarak dağıtıldı. Fidan dağıtımına Yeşilyurt Kaymakam Vekili Murathan Cebeci de katıldı.

  • Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Erkilet Mahallesi'nde vatandaşlarla buluştu
    14:43 Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Erkilet Mahallesi'nde vatandaşlarla buluştu

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Erkilet Mahallesi'nde düzenlenen etkinlikte vatandaşlarla bir araya geldi. Çolakbayrakdar, her mahalle için ayrı projeler geliştirdiklerini ve bunları imkanlar ölçüsünde hayata geçirdiklerini belirtti. İlçenin her cadde ve sokağında çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Çolakbayrakdar, Kocasinan'ın gelecekte insanların yaşamak için can atacakları bir cazibe merkezi olacağını söyledi. Programa MHP ve AK Parti ilçe başkanları, muhtarlar, meclis üyeleri ve vatandaşlar da katıldı.

  • Karaman'da seçim güvenliği toplantısı yapıldı
    14:43 Karaman'da seçim güvenliği toplantısı yapıldı

    Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim başkanlığında yapılan seçim güvenliği toplantısında, seçimlerinin Karaman'da huzur ve güven içinde geçmesi amacıyla alınan ve alınacak tedbirler görüşülerek değerlendirildi.

  • Kırıkkale'de otizmli öğrenciler atlar ile terapi alıp kendilerini geliştiriyor
    14:42 Kırıkkale'de otizmli öğrenciler atlar ile terapi alıp kendilerini geliştiriyor

    Kırıkkale'de otizmli öğrenciler, Adnan Şener Özel Eğitim Uygulama Okulu'nda bulunan özel bir at çiftliğinde atlar ile terapi alarak kendilerini geliştiriyor. Proje kapsamında misafir edilen öğrenciler, binicilik eğitimi alarak fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan gelişim sağlıyor. Veliler ise çocuklarının mutluluğunun her şeye bedel olduğunu belirtiyor.


Advertisement