Kayseri'de Kültür ve Turizme Yeni Bakış - Son Dakika
Güncel

Kayseri'de Kültür ve Turizme Yeni Bakış

Kayseri\'de Kültür ve Turizme Yeni Bakış

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri ve bölgesinin tarihi ve doğal güzelliklerinin yeni bir model ile dünya kamuoyunun gündemine getirileceğini açıkladı.

09.04.2019 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri ve bölgesinin tarihi ve doğal güzelliklerinin yeni bir model ile dünya kamuoyunun gündemine getirileceğini açıkladı. Konuyla ilgili geniş kapsamlı çalışmayı Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile birlikte açıklayan Başkan Büyükkılıç, yapılan istişareler sonrası yeni bir yol haritasının çıkarılacağını kaydetti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, yoğun gündemi, ziyaretçi trafiği ve yatırımlarla ilgili aldığı brifinglerin yanında Kayseri ve bölgenin geleceğini yakından ilgilendiren bir büyük model üzerinde de çalışıyor. Başkan Büyükkılıç konuyla ilgili Çekül Vakfı Başkanı Prof Dr. Metin Sözen ile çalışma toplantıları yaptı. Kayseri'yi tarihi ve doğal güzellikleri ile yeniden ele alan ve bütüncül bir bakış açısıyla değerlendiren çalışmayla ilgili ilk toplantı Büyükşehir Belediyesi'nde yapıldı. Başkanlık Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Başkan Memduh Büyükkılıç ve Prof. Dr. Metin Sözen'ın yanı sıra ilgili bürokratlar katıldı. Toplantıda, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hamdi Elcüman Keykubatiye Sarayı kazı çalışmaları, sur içi kentsel düzenleme, Tavukçu Mahallesi 2. Etap, Kapalı Çarşı etrafı düzenleme ve restorasyonu yapılan Tarihi Meryem Ana Kilisesi gibi konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Toplantıda Erciyes Teknopark Genel Müdürü Bilgin Yazlık da Koramaz Vadisi ile ilgili bir sunum yaptı. Sunumları dinleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve arkadaşlarının yapmış oldukları çalışmalarla bir yol haritası belirleneceğini ve çıkarılan bu yol haritasına göre hareket edeceklerini söyledi.

"Çalışmalarımız Başkan Büyükkılıç ile ivme kazandı"

Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de yaptıkları çalışmaların uzun yıllardır devam ettiğini; ancak son yıllarda büyük bir ivme gerçekleştirdiklerini dile getirerek, "Başkanımız Memduh Bey yanında çalışan bütün arkadaşlarımıza yetki verir ve çalışma ortamının sağlıklı yürütülmesi için moral değerlerini yükseltir. Bu yaklaşımdan çok güzel sonuç aldık. Biz Kapadokya bölgesini Kayseri merkezli bir model olarak dünyanın önüne çıkarmak istiyoruz. Tümüyle doğal, tümüyle tarih, tümüyle kültür mirası olan bir yerdeyiz. Parçalı bir şekilde bakılan bu bölge bütüncül bir bakışa geçiyor" dedi. Prof. Dr. Metin Sözen, yapacakları çalışmada her kurum ve kuruluşa görev düştüğünü belirtti. 50 yıldır bu tür çalışmaların içinde olduğunu dile getiren Sözen, bu büyüklükte bir projeyi ilk kez gerçekleştireceklerini kaydetti. Kayseri ve bölgesine bütüncül bakan yeni modelle ilgili Talas Erguvan Tesislerinde de bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Şehmus Günaydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, ilçe belediye başkanları, bilim insanları ve bürokratlar katıldı. Toplantıyı açan Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç, Kayseri'nin; tarihin, turizmin, kültürün, sporun, eğitimin, gastronominin merkezi olarak anılması için çalıştıklarını belirtti. Kapadokya bölgesinin Kayseri merkezli ele alınacağını ifade eden Başkan Büyükkılıç, katılımcılara bu anlamdaki katkılarından dolayı teşekkür etti.

Toplantıda Koramaz Vadisi ile ilgili bir sunum yapan Erciyes Teknopark Genel Müdürü Bilgin Yazlık, Koramaz'ın Türkiye'de, hatta dünyada eşi benzeri olmayan bir vadi olduğunu söyledi. Yazlık, doğal ve kültürel miras bakımından bu kadar zengin ikinci bir vadinin bilinmediğini kaydetti. Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de yeni yaklaşım modeline ilişkin açıklamalar yaptı. Çekül Vakfı desteğiyle Kayseri'deki tüm yer altı şehirlerinin, tarihi yapıların, kiliselerin resimlenerek tespit edildiğini dile getiren Sözen, Obruk Mağara Grubunun yapmış olduğu bu çalışmanın Uluslararası Avrupa Toplantısına götürüldüğünü kaydetti. Kayseri Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle büyük çerçeveye geçmek zorunda olduklarını ifade eden Sözen, "Havza boyutunda bakmazsak, parçalı bir durumda kaynaklar zayi olur ve sonuç almamız zor olur" dedi. Mimar Sinan ve diğer zenginliklerimizden de bahsederek, "Bu boyuttaki bir şehri UNESCO'ya götürürsek doğrudan doğruya gündemine alması lazım" ifadelerini kullanan Prof. Dr. Sözen, "Biz parayı biliriz; ama kültürün paradan daha büyük olduğunu da biliriz demeniz lazım. Orta Anadolu'da ağırlığı çekecek merkez ancak Kayseri olur" diye konuştu.

Vali Şehmus Günaydın da yaptığı konuşmada zenginliklerimizin daha büyük zenginliklere yol açması için daha fazla çalışmamız gerektiğini belirtti. Birlikteliğin sağlanması için niyetin ortaya konduğunu ifade eden Vali Günaydın, "İvedi olarak bir araya gelerek yeni bir yol haritası çizmemiz gerektiğini bu sunumla gördük. Bu birlikteliği sağlama adına niyetimizi ortaya koyalım. Çünkü zenginliklerimizin yeteri kadar ilimize ve bölgemize fayda sağlamadığını görüyoruz" diye konuştu. - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kayseri'de Kültür ve Turizme Yeni Bakış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Siirt Valisi Kemal Kızılkaya Başkanlığında Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi
    12:45 Siirt Valisi Kemal Kızılkaya Başkanlığında Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

    Siirt Valisi Kemal Kızılkaya başkanlığında yapılan Seçim Güvenliği Toplantısı'nda, seçimle ilgili mevzuat ve genel esaslar, güvenlik tedbirleri, yasal sorumluluklar ve seçim günü yasakları gibi konular ele alındı. Vali Kızılkaya, Siirt'te seçimlerin huzur ve güven içinde tamamlanması için gerekli tedbirlerin alındığını vurguladı.

  • Afyonkarahisar Emirdağ'da Kitap Okuma Etkinlikleri Artacak
    12:45 Afyonkarahisar Emirdağ'da Kitap Okuma Etkinlikleri Artacak

    Afyonkarahisar Emirdağ Kaymakamı Osman Bilici, kitap okuma konusunda gerçekleştirilecek etkinliklerin arttırılmasının önemli olduğunu belirterek, bu yönde yapılacak çalışmaları destekleyeceklerini ifade etti. Emirdağ İlçe Halk Kütüphanesinde düzenlenen 60. Kütüphane Haftası etkinliğine katılan Bilici, en çok kitap okuyanlara derecesine göre kitap, kitap kurdu belgesi ve hediyeler takdim edildiğini söyledi. Kaymakam Bilici, ilçede bu tür etkinlikleri artırmak ve teşvik etmek için çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

  • Eskişehir İl Müftülüğü ve Osmangazi İlahiyat Fakültesi Üniversite Öğrencileriyle İftar Yaptı
    12:44 Eskişehir İl Müftülüğü ve Osmangazi İlahiyat Fakültesi Üniversite Öğrencileriyle İftar Yaptı

    Eskişehir İl Müftülüğü ve Osmangazi İlahiyat Fakültesi, Ramazan ayının bereketini ve manevi atmosferini üniversite öğrencileriyle paylaşmak için bir araya geldi. İl Müftüsü Bekir Gerek, öğrencilerle birlikte iftar programında buluşarak Ramazan ayının paylaşma ve dayanışma ayı olduğunu vurguladı. Program, yapılan duanın ardından sona erdi.

  • Çin, inovasyonla gücünü artırmaya devam edecek
    12:43 Çin, inovasyonla gücünü artırmaya devam edecek

    Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı Zhao Leji, Çin'in gücünü inovasyondan alan kalkınma stratejisine bağlı kalacağını ve bilimsel ve teknolojik inovasyonlar yoluyla endüstriyel inovasyonu teşvik edeceğini belirtti. Zhao ayrıca, Çin'in diğer ülkelerle işbirliğini güçlendirmeye, yeni ekonomik büyüme noktaları geliştirmeye ve yapay zeka sektörünün sağlıklı gelişimini teşvik etmeye istekli olduğunu vurguladı.

  • Bahçelievler'de Şüpheli Varil Cinayeti
    12:43 Bahçelievler'de Şüpheli Varil Cinayeti

    Bahçelievler'de bir kişiyi bıçaklayarak öldürdüğü iddia edilen şüpheli, cesedi varile koyup yakmakla suçlanıyor. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ve itfaiye ekipleri, varil içerisinde yanmış bir ceset buldu. Yapılan incelemede, iş yerinde kan lekeleri ve kanlı bir bıçak bulundu. Cesedin Mustafa Bayraktar'a ait olduğu belirlendi. Şüpheli B.T, polis tarafından gözaltına alındı ve ifadesinde maktulü annesine sarkıntılık ettiği için öldürdüğünü iddia etti.

  • CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Aras, Şoförler ve Otomobilciler Odaları ile Mutabakat İmzaladı
    12:42 CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Aras, Şoförler ve Otomobilciler Odaları ile Mutabakat İmzaladı

    CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Aras, Muğla Merkez ve İlçe Şoförler ve Otomobilciler Odaları başkanlarıyla mutabakat imzaladı. Mutabakatta, Aras'ın seçim çalışmalarında sık sık dile getirdiği ücretsiz ulaşımda şoför esnafının mağdur edilmemesi, taksi bekleme yerlerinin belirlenmesi, ekonomik sebeplerle taşımacılık faaliyetlerini bırakmak zorunda kalan toplu taşıma esnafının yeniden faaliyetlerine başlaması için desteklenmesi maddeler arasında yer aldı.

  • Esenyurt Belediyesi Yollarda Asfalt Kaplama Çalışması Yapıyor
    12:42 Esenyurt Belediyesi Yollarda Asfalt Kaplama Çalışması Yapıyor

    Esenyurt Belediyesi, ilçe genelinde eskiyen ve bozulan yollarda asfalt kaplama çalışması yaparken, mahalleleri de yeni bir görünüme kavuşturuyor.

  • Denizli'de minibüs yangını
    12:40 Denizli'de minibüs yangını

    Denizli'nin Buldan ilçesinde seyir halindeyken yanmaya başlayan minibüsten geriye metal yığını kaldı. Yangın itfaiye tarafından söndürülürken, ölen veya yaralananın olmadığı belirtildi.


Advertisement