Kayseri'nin İlk Şehitliği Talas'ta Gün Yüzüne Çıkarılıyor - Son Dakika
Güncel

Kayseri'nin İlk Şehitliği Talas'ta Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Kayseri\'nin İlk Şehitliği Talas\'ta Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Kayseri'nin Talas ilçesi Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, 1'inci Dünya Savaşı'nda yaralanan askerlerin tedavi gördüğü Şifa Yurdu olarak kullanılan Amerikan Hastanesi'nde yaşamını yitiren askerlerin defnedildiği, imar planında şehitlik olarak...

13.01.2012 12:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayseri'nin Talas ilçesi Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, 1'inci Dünya Savaşı'nda yaralanan askerlerin tedavi gördüğü Şifa Yurdu olarak kullanılan Amerikan Hastanesi'nde yaşamını yitiren askerlerin defnedildiği, imar planında şehitlik olarak geçen ancak şahıs mülkiyetinde bağ olarak kullanılan arsadaki şehitliğin, gün yüzüne çıkarılması için çalışma yapacaklarını söyledi. Başkan Yıldırım, "Şehitlerimizin anısına saygı için arsayı kamulaştırma kararı aldık." dedi.

Talas'ın Ali Dağı Komando Caddesi üzerinde bulunan ve imar planında şehitlik olarak geçen, şimdi ise şahıs mülkiyetinde bağ olarak kullanılan alan, Talas Belediyesi encümen toplantısında gündeme geldi. Toplantıda konuşan Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, arsanın imar planında şehitlik olarak geçtiğini hatırlatarak, duyarsız kalmamak ve şehitlere saygı için şehitliği yeniden gün yüzüne çıkaracaklarını söyledi.

KAMULAŞTIRMA KARARI

Birinci Dünya Savaşı'nda yaralanan askerlerin o dönemde Talas Şifa Yurdu olarak kullanılan Amerikan Hastanesi'nde tedavi gördüklerini belirten Başkan Yıldırım, "Yaptığımız çalışmalar sonucu arsanın geçmişte şehitlik olarak kullanıldığı tespit edildi. Yıllar yılı imar planında şehitlik olarak geçmesine rağmen somut adım atılmamıştı. Biz de imar planının geçerli sayılması ve şehitlerimizin anısına saygı için arsayı kamulaştırma kararı aldık. Bundan sonra Genelkurmay Başkanlığı Yapı Dairesi Başkanlığı ile görüşerek buranın işlev kazanmasını sağlayacağız." dedi.

İLK ŞEHİTLİK

Toplantıda söz alan araştırmacı Mehmet Çayırdağ ise, Kayseri'deki ilk şehitliğin Ali Dağı-Endürlük yol ayrımındaki arsada olduğunun belirlendiğini söyledi. Hastanede şehit düşen Türk askerlerinin gömüldüğü şehitliğin daha sonra özel mülkiyete geçerek üzüm bağına dönüştüğünü kaydeden Çayırdağ, Talas Belediyesi'ne yaptığı çalışmalar için teşekkür etti.

KEMİKLER ORTAYA ÇIKTI

Şehitliğin yanında evi bulunan Seyit Mehmet Çetinkaya ise, çocukluğunda şehitlikten yağmur sularıyla beraber mezarlardan kafa, kol ve bacak gibi kemiklerinin orta çıktığını gördüğünü söyledi. Kayseri'de yaşayan tek Ermeni vatandaş olan Karnik Teke de, şehitlikte her yöreden askerin bulunduğunu ifade ederek, hendeklere onlarca askerin toplu olarak defnedildiğini anlattı. Teke, Türk milletinin çektiklerinin tarihlere sığmayacak kadar çok büyük olduğunu sözlerine ekledi. - Kayseri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kayseri'nin İlk Şehitliği Talas'ta Gün Yüzüne Çıkarılıyor - Son Dakika


Advertisement