Kaz Dağları'ndaki Maden Arama Çalışmaları - Son Dakika
Yerel

Kaz Dağları'ndaki Maden Arama Çalışmaları

Kaz Dağları'nın Karaköy Köyü bölgesinde yürütülen maden arama çalışmalarına köylüler, tepki gösterdi.

21.12.2012 18:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kaz Dağları'nın Karaköy Köyü bölgesinde yürütülen maden arama çalışmalarına köylüler, tepki gösterdi.

Derekolu bölgesindeki Çırpılar, Yeşilköy, Gedik, Tongurlu köyleri köylüleri, aralarında CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tunçer ve Çevre Platformu Dönem sözcüsü Hicri Nalbant'ın da bulunduğu grupla Karaköy köyünde buluştu.

Toplanan kalabalık, sondaj çalışmalarının sürdürüldüğü Gedikdede bölgesine giderek, yapılan çalışmaları protesto etti.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, burada yaptığı konuşmada, "Buralar bir Allah yapısıdır. Kul tarafından böyle bir şeyin yaratılma imkanı yoktur. Buralara elini süren kul hakkı yer, günah işler, hainlik yapar" dedi.

"Çünkü bu bereketli toprakların nedeni buranın oksijeni, buranın yeraltı suları, buranın atmosferi, bu kutsal dağlardır" diyen Gökhan, bu nedenle buranın yapısını bozacak bir hafriyatın dahi haram olduğunu söyledi.

Gökhan, "Sizlerin emaneti altındaki toprakların yer altından ve üstünden gelen suları, Çanakkale, Balıkesir ve bu bölgelerdeki ilçe ve köyler içmekte ve kullanmakta. Bizim ne altıncılarla, nede gümüşçülerle ne işimiz olabilir. Bu Allah'ın emanetine, hepimiz sahip çıkacağız. Sonuna kadar sizlerle beraber olacak, hep yanınızda duracağız" diye konuştu.

CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan da, "Bu bölgelerde üretilen elmayı, Ezine peynirini sizde yiyorsunuz, bende yiyorum, Ankara'daki de yiyor" dedi.

Bu bölgenin elması, kirazı, şeftalisi, sütü ve peynirinin ayrı bir lezzet olduğunu belirten Soydan, madencilerin sondaj yaptıkları bölgelerdeki ağaçları ne yaptıklarını sordu.

"Yakıyorlar. Burada yangın çıktı" diyen Soydan, "Madenciler söndürdü mü- Söndürmedi, sizler söndürdünüz. Başka nerede yandı- Havran'da. Ben gittim gördüm. Sanki kalemle çizilmiş bölgede yangın çıktı. Sadece madencilerin çalışma yapacağı bölgede. Yetkililerin açıklaması ise herhangi bir sabotajın olmadığı yönünde" diye konuştu.

Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tunçer de, Kaz Dağları'nın dünyada Alp Dağları'ndan sonra en fazla oksijen üreten dağlar olduğunu söyledi.

Bunun her mevsimde güneş görmesi ve yeşilinin olmasında kaynaklandığını dile getiren Tunçer, "Şimdi ise Alp Dağları'nın oksijeni bozuldu. Oradaki kirli sanayi bölgeyi kirletti" dedi.

Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant da, herkesin bu dağlara borcu olduğunu, bu borcun ödenmesi için de ne gerekiyorsa yaptıklarını belirterek,

"Bugün buradayız, daha önce de geldik. Bu madencilerin tükettiği elektriğin ve çalıştırdığı işçinin sigorta priminin yarısını devlet ödüyor" diye konuştu.

Karaköy Köyü muhtarı Ramazan Çakır ise "Başbakanımıza ben buradan yalvarıyorum. Bu dağların her yanı altın. Bu dağları ziyan etmeyelim. Hep birlikte koruyalım, bu memleketi altıncılara satmayalım" ifadelerini kullandı.

Katılımcılar, "Altıncı filo Kaz Dağları'ndan defol" diye slogan attıktan sonra dağıldı.

Muhabir: Sabahattin Sallama/ Fikriye Susam Uyar

Yayıncı: Erdem Gültekin - ÇANAKKALE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kaz Dağları'ndaki Maden Arama Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement