Kazakistan eski Savunma Bakanı Bektanov, 12 yıl hapis cezası aldı - Son Dakika
Güncel

Kazakistan eski Savunma Bakanı Bektanov, 12 yıl hapis cezası aldı

Kazakistan eski Savunma Bakanı Bektanov, 12 yıl hapis cezası aldı

Kazakistan'da 2022'de meydana gelen "Ocak olayları"ndan sonra gözaltına alınan eski Savunma Bakanı Murat Bektanov, görevini kötüye kullanma suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

09.03.2023 11:11  Güncelleme: 11:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kazakistan'da 2022'de meydana gelen "Ocak olayları"ndan sonra gözaltına alınan eski Savunma Bakanı Murat Bektanov, görevini kötüye kullanma suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Astana'daki askeri mahkemeden yapılan açıklamada, mahkemenin 24 Şubat 2023 tarihli kararıyla Bektanov'un Kazakistan Ceza Kanunu'nun 451'inci maddesinin 3. fıkrası gereği (görevin kötüye kullanılması) suçlu bulunduğu ve 12 yıl hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi.

Açıklamada, Bektanov'un yüksek güvenlikli bir ceza infaz kurumunda tutulacağı ve davanın "gizli" başlığı altında görüldüğü için detaylı bilgi verilmeyeceği de kaydedildi.

Ülkede 2022'nin Ocak ayında meydana gelen kitlesel olaylar sırasında Savunma Bakanı olan Bektanov, görevini yapmadığı gerekçesiyle 20 Şubat 2022'de gözaltına alınmıştı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev de Bektanov'un "belirsizliği ve inisiyatif eksikliğinden dolayı ordunun potansiyelini kullanamadıklarını ve dışarıdan yardım almak zorunda kaldıklarını" söylemişti.

Başsavcı Berik Asılov da soruşturma kapsamında Bektanov'un ülkedeki olağanüstü hal (OHAL) sırasında açıkça yasa dışı emirler vererek askeri stratejik tesisleri korumasız bıraktığının ortaya çıktığını ifade etmişti.

Ocak olayları

Kazakistan'da 2 Ocak 2022'de ülkenin batısındaki Mangistau eyaletine bağlı Janaözen kentinde sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) fiyatlarındaki ani artış nedeniyle sürücülerin yol kapatma eylemi ile başlayan protesto gösterileri, daha sonra ekonomik eşitsizlik sloganıyla diğer şehirlere yayılmıştı.

Özellikle en büyük şehir Almatı'da kitlesel boyut kazandığı olaylarda 238 kişi hayatını kaybetmiş, 10 binden fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Bir yıl süren soruşturma sonrası, Ocak olaylarının kaos içinde devlet yönetimini ele geçirmeyi hedefleyen darbe girişimi olduğu açıklanmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kazakistan eski Savunma Bakanı Bektanov, 12 yıl hapis cezası aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement