Kazakistan'ın Avrasya'daki Yeri ve Önemi" - Son Dakika
Güncel

Kazakistan'ın Avrasya'daki Yeri ve Önemi"

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulvahap Kara, "Kazakistan BM geçici üyeliğine seçildiği takdirde hem dünya hem de insanlık için önemli bir adım olacaktır" dedi.

12.12.2015 18:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulvahap Kara, "Kazakistan BM geçici üyeliğine seçildiği takdirde hem dünya hem de insanlık için önemli bir adım olacaktır" dedi.

Avrasya Bir Vakfınca düzenlenen "Kazakistan'ın Avrasya'daki Yeri ve Önemi" konferansında Kara, Kazakistan'ın bağımsızlığını Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra elde ettiğini hatırlatarak, bağımsızlık sürecinden bu yana Kazakistan'ın Orta Asya'nın yükselen ülkesi olduğunu anlattı.

Kazakistan ve Türkiye'nin ortak noktaları olduğunu, iki ülkenin de Avrasya ülkesi olduğunu dile getiren Kara, şöyle konuştu:

"Ayakları hem Avrupa hem de Asya'dadır. İki ülke birbirini tamamlayıcı rol oynuyor. İki ülke dünyanın küresel refahına ve barışına önemli katkılar verebilir. İki ülkenin tarihi kökleri ortaktır. Kazakistan'ın bağımsızlığından sonra ilişkiler hızlanarak arttı. Kazakistan, bağımsızlığını ilan ettikten bir kaç saat içinde Türkiye Kazakistan'ı tanıdı. Bu tarihte pek görülen bir şey değil. Türkiye'nin bu hareketi diğer cumhuriyetlere cesaret verdi onlar da bağımsızlık ilan etti. Başta Amerika olmak üzere diğer ülkeler de Kazakistan'ı tanıdı."

Kazakistan'ın barışçıl bir ülke olduğunu anlatan Kara, Kazakistan kendi isteğiyle nükleer silahlardan vazgeçtiğini belirterek, Kazakistan'ın 2017-2018 yılında BM Güvenlik Konseyi üyeliğine kabul edilmesinin dünya barışına önemli katkı yapacağını dile getirdi.

Kara, "Kazakistan BM geçici üyeliğine seçildiği takdirde hem dünya hem de insanlık için önemli bir adım olacaktır. 19 yıl süren mücadelenin sonunda Kazakistan Dünya Ticaret Örgütüne üye oldu. Expo 2017 Astana'da yapılacak. Bunlar Kazakistan için önemli adımlar. Rusya ile yaşanan gerginlikte diyalog eksikliği var. Bu konuda en büyük ara bulucu Nazarbayev'dir. Hem bölge coğrafyasını bilir hem de Putin nazarında büyük önemi var. Putin, Nazarbey'in fikirlerine değer verir. Süren gerginlik kutuplaşma ihtimalini artırır. Bunun engellenmesi dünya barışana katkı verecek."

Kazakistan'ın İstanbul Başkonsolosu Yerkebulan Sapıyev de "Kazakistan ve Türkiye iki kardeş ülkedir. 1991'de Kazakistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke Türkiye oldu. Bundan dolayı tekrar şükranlarımızı sunuyoruz. İki ülke arasında ilişkiler çok dinamik bir şekilde gelişiyor" dedi.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlyas Topsakal'ın yönettiği konferansa, Avrasya Bir Vakfı Başkanı Şaban Gülbahar, vakıf üyeleri, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Ömer Özkaya ile davetliler katıldı.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement