Kazdağları'nın Eteklerinde Yetişen Kirazlar Tezgaha İndi - Son Dakika
Ekonomi

Kazdağları'nın Eteklerinde Yetişen Kirazlar Tezgaha İndi

Kazdağları'nın yüksek rakımlı eteklerinde yetişen kirazlar, tezgahlara indi.

19.05.2016 11:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SABAHATTİN SALLAMA - Kazdağları'nın yüksek rakımlı eteklerinde yetişen kirazlar, tezgahlara indi.

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesi sınırlarındaki üretim alanlarında, don ve kırağı yüzünden rekoltesi düşen "Ziraat 900" cinsi kirazlar, toptan kilogramı 8-10 lira, tezgahta ise 12-15 liradan satılıyor.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kazdağları'nın eteklerinde yetiştirilen kirazın, sezon başında fiyatının yüksek olduğunu söyledi.

Şubat ayındaki hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı ağaçların erken çiçek açtığını anlatan Pehlivan, "Mart ayı ortasında ise Kazdağları'na yağan kar, bölgede oluşan don ve kırağı kirazı çiçekte yakaladı. Bu olumsuzluk nedeniyle yörede kiraz rekoltesi düştü." dedi.

"Yalancı bahar kiraza büyük darbe vurdu"

Pehlivan, ihracata yönelik yetiştirilen kirazın yok denecek kadar az olduğunu belirterek, "Yalancı bahar kiraza büyük darbe vurdu. Özellikle ihracatlık 'Ziraat 900' cinsi kirazlar hava şartlarından dolayı olumsuz etkinlendi. 'Erkenci' olarak nitelendirilen kirazların bir bölümü kurtulurken, diğerleri maalesef ürüne dönüşemedi." diye konuştu.

Geçen yıl yaklaşık bin 500 ila 2 bin ton kiraz üretimi olan ilçede bu yıl 150 ile 250 ton civarında rekolte beklediklerini kaydeden Pehlivan, "Bu da piyasalarda kiraz fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Üreticinin büyük bölümü mağdur durumda. Şu anda toptan kilogramı 8 ila 10 liradan satılan kiraz, tezgahlarda 12 ila 15 lira arasında alıcı buluyor." ifadelerini kullandı.

Ürettiği kirazları pazarda satan Perihan Yılmaz ise meyvenin bu yıl hava koşulları nedeniyle az olduğunu, tüketicinin yüksek fiyat nedeniyle ürün almaktan kaçındığını ya da az aldığını belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kazdağları'nın Eteklerinde Yetişen Kirazlar Tezgaha İndi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement