Kazı Başkanı Doğan: "Aziz Nikolaos'un Mezarını Bulduk, Demek Hata Olur" - Son Dakika
Güncel

Kazı Başkanı Doğan: "Aziz Nikolaos'un Mezarını Bulduk, Demek Hata Olur"

Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram’ın "Noel Baba’nın gerçek mezarını bulduk" değerlendirmesi üzerine açıklama yapan Kazı Başkanı Prof. Dr. Sema Doğan, "Elde edilen verilerin Aziz Nikolaos’un mezarı olabileceğine ilişkin kesin yorum yapmak bu aşamada hata olacaktır" dedi.

11.10.2017 09:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram'ın "Noel Baba'nın gerçek mezarını bulduk" değerlendirmesi üzerine açıklama yapan Kazı Başkanı Prof. Dr. Sema Doğan, "Elde edilen verilerin Aziz Nikolaos'un mezarı olabileceğine ilişkin kesin yorum yapmak bu aşamada hata olacaktır" dedi.

Karabayram, geçtiğimiz hafta Demre ilçesindeki Aziz Nikolaos Kilisesi'nin zemininde bozulmamış bir tapınak tespit ettiklerini belirterek, "Bu özel bölümde Noel Baba'nın hiç bozulmamış mezarına ulaşabiliriz" açıklamasında bulunmuştu.

Sansasyona neden olan bu açıklamanın ardından Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle yazılı bir açıklama yapan Aziz Nikolaos Kilisesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Sema Doğan, "Jeoradarda görülen zeminin kilisenin ilk yapı evresinin zemini olması ihtimali de bulunmaktadır. Bu nedenle jeoradar ile elde edilen verilerin Aziz Nikolaos'un mezarı olabileceğine ilişkin kesin yorum yapmak bu aşamada hata olacaktır. Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünün yürüttüğü çalışmalar henüz başlangıç aşamasındadır. Öte yandan Kilisenin günümüze gelen mevcut zemini 9-10. yüzyıllara tarihli opus sectile tekniğinde çok değerli panolardır, orijinal zeminin sökülmesi yapıda büyük tahribata da neden olacaktır" dedi.

"Plan ve program çerçevesinde kazı yürütülüyor"

Aziz Nikolaos Kilisesi'nin, Aziz'in mezarı üzerine inşa edilmiş olması nedeniyle Orta Çağ'dan günümüze dek hacıların ziyaretgahı olarak Ortodoks Hristiyan dünyasında dini önemiyle öne çıkan bir yapı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sema Doğan, "1989 yılından itibaren sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarımız bilimsel amaç ve yöntemlerle kilisenin çevresinde, yapının içinde yer aldığı manastır yapılarının açığa çıkarıldığı, mimari ve küçük buluntuların değerlendirildiği, elde edilen sonuçların bilimsel yayınlarla bilim dünyasına sunulduğu çalışmaları içermektedir. Çalışmalarımız her yıl bilimsel veriler çerçevesinde Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne verilen plan ve program içerisinde sürdürülmektedir" bilgisini verdi.

"Aziz Nikolaos Kilisesi'nde jeoradar çalışmaları sonucunda bir tapınak keşfedildiği, Noel Baba'ya ait mezar ve kemiklerin yeni bulunan tapınakta bulunabileceğine dair bulgulara ulaşıldığı" yönündeki açıklamalar için erken olduğunu ifade eden Prof. Dr. Doğan, "Aziz Nikolaos'un mezarına ilişkin bilimsel somut veriler henüz bulunmamış olup, bu tür yorumların çok erken yapıldığı düşünülmektedir" dedi. - ANTALYA

Kazı Başkanı Doğan: "Aziz Nikolaos\'un Mezarını Bulduk, Demek Hata Olur"
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kazı Başkanı Doğan: 'Aziz Nikolaos'un Mezarını Bulduk, Demek Hata Olur' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.


Advertisement