Kazım Karabekir Paşa'nın Kızı Burdur'da Konferans Verdi - Son Dakika
Yerel

Kazım Karabekir Paşa'nın Kızı Burdur'da Konferans Verdi

"Çanakkale'den Cumhuriyete Dünü Unutma, Yarına Hakkın Olsun" konulu konferans verdi.

30.05.2011 19:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir Yıldıran, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans ve Sergi Salonu'nda

" Çanakkale'den Cumhuriyete Dünü Unutma, Yarına Hakkın Olsun" konulu konferans verdi.

MAKÜ Türk Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından düzenlenen konferansta Timsal Karabekir Yıldıran, Milli Mücadeleyi ve babası Kazım Karabekir'i anlattı. Kurtuluş Savaşı'nın Anadolu'ya ilk çıkan beş komutanını simgeleyen ve 'İlk Beşler' olarak anılan Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir, Ali Fuat Cebesoy, Rauf Orbay ve Refet Bele'ye ilişkin Kazım Karabekir Paşa'nın anılarını anlatan, Timsal Karabekir, babasının albümünden seçtiği fotoğrafları da göstererek, babasının Fevzi Çakmak'la birlikte, Latife Hanımla evliliğinde Atatürk'ün nikah şahitliğini yaptığını söyledi.

Kazım Karabekir Paşa'nın çok yönlü kişiliğine, vatanperver olmasının yanı sıra sanatçı ve yardımsever yönlerine de dikkat çeken Timsal Karabekir,

"Yetimler Babası" diye anılan babasının Sarıkamış'ta yetim kalmış 4 bin erkek ve 2 bin kız çocuğunu himayesine alarak eğitimlerini üstlendiğini anlattı.

Yıldıran, "Babam hep vatanını ve onun menfaatlerini düşünürdü. Bizleri de bu şuurla yetiştirdi. Atatürk'ü çok sever ve onunla yaşadıklarından övgüyle söz ederdi. Onlar bu vatanın kurtuluşu için hiçbir şeyden çekinmediler" dedi.

Babasını Mekke'de koleradan kaybettiği için küçük yaşlarda yetim kalan Karabekir Paşa'nın bu konuda hassas davrandığını vurgulayan Timsal Karabekir Yıldıran, , babasının ilgilendiği yetim çocukların jimnastik yaparken, tiyatro oynarken, müzik öğrenirken, asker kaputu ve potini dikerken, şimendifer başında, ilaç hazırlarken ve sedye taşırken çekilmiş çok sayıda fotoğrafını gösterdi.

Yıldıran, babasının bestelediği Türk Yılmaz adlı marşını da taş plak kaydıyla katılımcılara dinletti. Karabekir Paşa'nın hem cephede savaşan hem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yer alan kişilere özgü kırmızı-yeşil şeritli madalyaya sahip olduğunu sözlerine ekleyen Timsal Karabekir Yıldıran, Milli mücadeleye ve Cumhuriyetin kuruluşuna tanıklık etmek isteyenleri İstanbul, Erenköy'de bulunan Kazım Karabekir Müzesi'ni görmeye davet etti.

Timsal Karabekir Yıldıran'ın verdiği konferansın sonunda katılımcılar hep bir ağızdan Türk Yılmaz Marşı'nı okudu. MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatçı, Timsal Karabekir'e konferansından dolayı teşekkür ederek çiçek ve MAKÜ anmalığı takdim etti.

- BURDUR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kazım Karabekir Paşa'nın Kızı Burdur'da Konferans Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement