Kbü'den Kısa Kısa - Son Dakika
Güncel

Kbü'den Kısa Kısa

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Gelişen Çocuk Kulübü tarafından "Çocuk İşçiliği ve İstismarı" paneli düzenlendi.

18.04.2018 17:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Gelişen Çocuk Kulübü tarafından "Çocuk İşçiliği ve İstismarı" paneli düzenlendi.

KBÜ Hamit Çepni Konferans Salonu'nda yapılan panelde konuşan Adli Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Zafer Liman, fiziksel istismarın çocuğun kaza dışı nedenlerle yaralanması veya ailesi tarafından yeterince gözetilmemesine bağlı gelişen yaralanmalar olduğunu söyledi.

Fiziksel istismarı saptamanın çok önemli olduğunu ifade eden Liman, şöyle konuştu:

"Bu çocukların ilerleyen dönemde yüzde 5-10'u öldürülüyor. Cinsel istismar ise bir erişkinin cinsel isteklerini karşılamak için çocukları araç olarak kullanmasıdır. Cinsel istismara uğrayan çocukların yaş dağılımına bakıldığında yüzde 30'u 2-5 yaş, yüzde 40'ı 6-10 yaş, yüzde 30'u 11-17 yaş gruplarında dağıldığı görülmektedir. Cinsel istismarın her yaş grubunda rastlanılmakla birlikte 10 yaş altı yüzde 70 daha sıktır."

Avukat Türkay Asman ise, çocuk işçiliğine sebep olan faktörlerin başında yoksulluğun geldiğini belirtti.

Nüfus artışı ve eğitimsizliğin çocuk işçiliğinin başlıca nedenlerinden olduğunu aktaran Asman, çocuğun çalışmasının başta eğitim ve oyun hakkı olmak üzere birçok hakkını ortadan kaldırdığını kaydetti.

Panelde ayrıca, KBÜ Tiyatro Kulübü tarafından çocuk istismarına dikkat çekmek amacıyla "Güneşli Günler" adlı tiyatro oyunu sahnelendi.

Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması

Karabük Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Uluslararası Öğrenci Koordinatörlüğü, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER), İlahiyat Kulübü ve Karabük İl Müftülüğü iş birliğiyle düzenlenen "Uluslararası Öğrenciler Arası Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması"nın finali yapıldı.

KBÜ 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu'nda yapılan finalde konuşan KBÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Atar, yarışmaya katkı sunanlara teşekkür etti.

Böyle bir yarışmanın düzenlenmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Atar, "Konusu Kur'an-ı Kerim olan her çeşit faaliyet takdir ile karşılanmalıdır. Çok uzak diyarlardan ülkemize gelen öğrencilerin bu yarışmaya katılması her türlü takdirin üzerindedir. Bu yarışma katılımcılar için de unutulmaz bir hatıra olacaktır. Bu etkinlik, çok çeşitli yerlerden gelen öğrencilerimizin kaynaşmasını sağlayacak İslam birliğinin güçlenmesini sağlayacaktır." diye konuştu.

Ön elemeler sonunda Cibuti, Çad, Suriye, Mısır, Suudi Arabistan, Filistin, Yemen, Fas, Lübnan, Somali, Ürdün, Irak gibi 12 ülkeyi temsil eden 112 öğrenci arasından 10 öğrenci finalist olarak yarıştı.

Yarışmanın jüri üyeliğini, İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Tuğrul Tezcan, İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Samir Antifah ve Karabük Müftülüğünde görevli İlyas Tekin yaptı.

Uluslararası öğrenciler arasında kaynaşmayı sağlamak amacıyla düzenlenen yarışmada Faslı Omar Tarha birinci, Yemenli Mohammed Abdulrahman Alı Aqlan ikinci, Cibutili Moussa Youssouf ise üçüncü oldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kbü'den Kısa Kısa - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement