Kemankeş Türk Okçuluğu" Sergisi İftarı - Son Dakika
Spor

Kemankeş Türk Okçuluğu" Sergisi İftarı

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Okçular Vakfınca düzenlenen "Kemankeş Türk Okçuluğu" sergisinin tanıtımı, iftar programıyla gerçekleştirildi.

25.06.2016 00:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Okçular Vakfınca düzenlenen "Kemankeş Türk Okçuluğu" sergisinin tanıtımı, iftar programıyla gerçekleştirildi.

Okçular Vakfında gerçekleşen iftar programına katılan Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi ve Dünya Etno Sporları Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, davetlilerin ramazanını tebrik ederek, Okçular Vakfını kurdukları zaman, mekanın taşıdığı tarihi sorumluluğun yükünü hissettiklerini anlattı.

Erdoğan, çocukluğunun vakfın bulunduğu bölgede geçtiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Burayı küçükken bir yıkık minare, bir yıkık top sahası, eski mutfak binasından ibaret bir gecekondu bölgesi olarak anlıyorduk ama bu dönüşüm gerçekleştikten sonra basit bir inşa faaliyeti olmadığını anladık. Burası aslında birçok kayıp, unutturulan değerimizin, yeniden kazanılması, yitik kültür ve hafızamızın da yeniden inşasının da bir vesilesi, bir dönüm noktası olarak gördüğümüz bir çalışma."

Vakfın Türkiye'de bugüne kadar hak ettiği yeri bulamayan okçuluk sporuna katkı sağladığını aktaran Erdoğan, aynı zamanda bölgenin gençlerine spor dışında, hat, Osmanlı Türkçesi, Kur'an-ı Kerim okuma gibi alanlarda da eğitimler verdiğini kaydetti.

Erdoğan, Türkiye'de spor kadar kültür ve sanatın da önemli olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Sadece spor alanında değil, kültürün her alanında, edebiyatta, müzikte sanatın bütün dallarında, estetik anlayışımızda, mimarimizde perspektifimizi yeniden inşa etmek, kendimize ait bir kültür inşasına özgüvenle soyunmak zorundayız."

Türkiye'de, "Osmanlının gerilemesi" diye tabir edilen dönemde ciddi bir kültürel gerileyiş de yaşandığını söyleyen Erdoğan, bu durumun Türkiye'nin özgüveninin de gerilemesine neden olduğu yorumunu yaptı.

Bilal Erdoğan, son yıllarda gençlerde özgüven artışı yaşandığı tespitini paylaşarak, şunları dile getirdi:

"Artık yeni yetişen nesillerimizde bizden öncekilere oranla çok daha iyi bir özgüven var ve geleceğe çok daha güvenle baktıklarını görüyorum. İşte bu özgüven bizim yeniden kültürümüze sahip çıkmamızı, kendimizi yeniden tanımamızı ve geleceği daha ciddi bir şekilde, kendi ayaklarımız üzerinde durarak inşa etmemizi sağlayacaktır. İşte burası mütevazı da olsa çok büyük fetihlere gebe olan bir gayretin öncü adımlarından biri olarak önemli."

Okçular Vakfı Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız ise, Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'un fethinden sonra vakfın bulunduğu bölgede Osmanlı okçularının yetiştiğini, dünyanın en büyük okçularının bölgede ok attığını ifade etti.

Aynı zamanda hattat Şeyh Hamidullah, Necmettin Okyay gibi isimlerin Okçular Tekkesi'nde yetişen kişiler olduğunu aktaran Yıldız, şöyle devam etti:

"Hat ve okçuluk arasında da bir bağlantı var; çünkü hattatlar çoğu zaman okçuluğa yönlendirilmişler, kemankeş olmuşlar, tekkenin tarihi kayıtları bize bunu gösteriyor. Bugün bir taraftan okçuluk eğitimi verirken bir taraftan da burada 'Kemankeş Türk Okçuluğu' sergisine de ev sahipliği yapıyoruz, emeği geçen, katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz."

Yıldız, dünyanın en büyük okçuluk müzelerinden birini de yakın tarihte vakıf bünyesinde açmak için harekete geçtiklerini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kütüphane ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder ise, Okçular Vakfının önemli çalışmalara imza attığına değinerek, "Biz İBB olarak burada bir adet Okçuluk Kütüphanesi çalışıyoruz. Zamanla okçulukla ilgili bütün kaynakları da burada toparlayıp, ihtisas kütüphanesi olarak faaliyet göstermesini sağlayacağız." diye konuştu.

Serginin koleksiyonerlerden ve müdürlük arşivinden derleyerek hazırladığı bilgisini veren Minder, şunları dile getirdi:

"Sergiyi hazırlayan küratör Mehmet Lütfi Şen'e çok teşekkür ederiz. Bu sergi gelecekte kurulacak Okçuluk Müzesi için bir ön fikir vermesi açısından da çok kıymetli. Uzmanları ve müzecileri bir araya getirerek, geleceğe doğru burada bir müze oluşturmak inşallah hepimize nasip olur."

Şen ise, sergide birçok ilkin ziyaretçilerle buluştuğunun altını çizerek, "Sergide yer alan eserleri Atatürk Kitaplığı, İstanbul Fetih Cemiyeti, Galeri Kalem Güzeli, Naim Arnas, Mehmet Çebi, Yaşar Burak Uslu, Ahmet Serdar İnanmış, Ercan Özek ve Barış Topçu'nun koleksiyonlarından temin ettik. Bütün sanatseverleri sergimize bekliyoruz, dünyanın en iyisi Osmanlı oklarını burada görecekler." dedi.

İftar programına, yazar Beşir Ayvazoğlu, mimar Dr. Sinan Genim, yazar Selahattin Yusuf, yönetmen Faysal Soysal, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan gibi sanat ve siyaset dünyasından isimler de katıldı.

Sergi, 27 Temmuz'a kadar görülebilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Kemankeş Türk Okçuluğu' Sergisi İftarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli'de Kriket T-20 Büyük Erkekler Türkiye Şampiyonası Başlıyor
    10:14 Denizli'de Kriket T-20 Büyük Erkekler Türkiye Şampiyonası Başlıyor

    Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu faaliyet takviminde yer alan Kriket T-20 Büyük Erkekler Türkiye Şampiyonası 22-26 Nisan tarihleri arasında Denizli'de yapılacak. Şampiyonada 8 ilden 13 takım mücadele edecek.

  • Çaykur Rizesporlu Muhammet Taha Şahin: Her maç bizim için bir final
    10:13 Çaykur Rizesporlu Muhammet Taha Şahin: Her maç bizim için bir final

    Çaykur Rizespor'un 23 yaşındaki futbolcusu Muhammet Taha Şahin, Avrupa kupaları hedefleri olduğunu belirterek, "Her maç bizim için bir final" dedi. Şahin, Başakşehir maçı öncesi yaptığı açıklamada, takımın hedeflerine ulaşmak için her maça final gibi çıktıklarını vurguladı. Ayrıca Türkiye Milli Takımı'na gitmek istediğini ve Rizespor'un taraftarının kendileri için itici bir güç olduğunu söyledi.

  • Edirne Valisi Millet Bahçesi'nde incelemede bulundu
    10:03 Edirne Valisi Millet Bahçesi'nde incelemede bulundu

    Edirne Valisi Yunus Sezer, Meriç Nehri kenarı ile İzzet Arseven Kent Ormanı'nda yapılan Millet Bahçesi'ni ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Sezer, piknik alanları, spor sahaları, çocuk oyun alanları, bisiklet ve gezi yolu, kütüphane ve vatandaşların kullanacağı iskele gibi sosyal donatıların bulunduğu alanda çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti. Sezer, Millet Bahçesi'nin vatandaşlara huzurlu bir ortamda daha kaliteli hizmet sunacağını ifade ederek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ'ye teşekkür etti.

  • Nilüfer Belediyespor Kulübü Kosova'da Karate Şampiyonasında Başarılı
    10:02 Nilüfer Belediyespor Kulübü Kosova'da Karate Şampiyonasında Başarılı

    Nilüfer Belediyespor Kulübü sporcuları, Kosova'da düzenlenen karate müsabakalarında elde ettiği başarılı mücadelelerin ardından 2 altın, 1 bronz madalya kazandı.

  • Muğla Uluslararası Gençlik Merkezi'nde Engellilere Yönelik Bahçe Oluşturuldu
    09:48 Muğla Uluslararası Gençlik Merkezi'nde Engellilere Yönelik Bahçe Oluşturuldu

    Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Muğla Uluslararası Gençlik Merkezi, engelli bireylerin sosyalleşmesini sağlamak amacıyla bahçe oluşturdu. Fidan dikimiyle birlikte öğrencilerin yardımlaşma ve iş birliği yapmasını teşvik eden merkez, aynı zamanda çevre bilincini de aşılamayı hedefliyor. Gençlik ve Spor İl Müdürü Musa Kazım Açıkbaş, engelli bireylerin başarılarına ortak olmanın önemine vurgu yaparak, emeği geçenlere teşekkür etti.

  • Kuşadası'nda Bisiklet Yolu Projesi Büyük İlgi Görüyor
    09:41 Kuşadası'nda Bisiklet Yolu Projesi Büyük İlgi Görüyor

    Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin Kuşadası'nda hayata geçirdiği sahil projesi, yerel halk ve bisiklet tutkunları tarafından büyük ilgi görüyor. Bisiklet sürücüleri, Kuşadası'nın sahil bandı boyunca yolun uzatılmasını ve sahil siteleri ile birleştirilerek Milli Park'a kadar gidebilmeyi istiyor. Proje, hem şehiriçi ulaşımı kolaylaştırıyor hem de çevreye duyarlı bir seçenek sunuyor.


Advertisement