Kendi ürettikleri uçakla mezuniyete geldiler - Son Dakika
Güncel

Kendi ürettikleri uçakla mezuniyete geldiler

Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yer alan Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde mezuniyet coşkusu yaşandı. Mezuniyet törenine 2 öğrenci kendi ürettikleri model uçak ile gelirken, diğer öğrenciler büyük heyecan yaşadı.

19.06.2019 11:46  Güncelleme: 17:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin- Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 2018-20019 dönemi mezunları törenle diplomalarını aldı. Bu yılki törene öğrencilerin ürettiği 'model uçak' damga vurdu. Okulun öğrencileri tarafından 2,5 ay gibi kısa bir sürede üretilen model uçak, büyük ilgi gördü. Öğrencilerden ikisi mezuniyet törenine ürettikleri uçakla gelirken, törene katılanlar büyük heyecan yaşadı.

Kendi ürettikleri uçakla mezuniyete geldiler

"TAMAMEN ÖĞRENCİLERİN ELİNDEN ÇIKTI"

Mezun olan diğer öğrenciler ve MTOSB Başkan Sabri Tekli, öğrencileri alkışlarla karşılarken, model uçak herkesten tam not aldı. Tören öncesi konuşan Başkan Sabri Tekli, uçağın çok güzel bir hikayesi olduğunu dile getirdi. Uçaktan dolayı öğrencilere çok şey borçlandığını söyleyen Tekli, "Sene başında öğrenci konseyi ile yaptığımız toplantıda uçak yapalım fikri çıktı. Ardından uçağın merkezi olan Eskişehir'e çocuklarımız ve öğretmenlerimizle gittik. Orada birçok ziyarette ve incelemelerde bulunduk, bilgiler aldık. Mersin'e geldik ve hemen çalışmalara başladık. Bu uçak tamamen öğrencilerin elinden çıktı. Uçak yapımında kaynak yapan, aletleri kullanan kız öğrencilerimiz de vardı. Önemli olan bunu harekete geçirebilmekti. Işık, ses, pervane sistemi derken uçağı bu hale getirmeyi başardık" dedi.

Kendi ürettikleri uçakla mezuniyete geldiler

"PİSTE İHTİYAÇ OLMADAN İSTEDİĞİMİZ YERE İNDİRİP KALDIRABİLECEĞİZ"

Liselerinde okuyan 2 öğrencinin geçtiğimiz hafta kendisini ziyaret ettiğini kaydeden Tekli, "Öğrencilerimizden biri, üniversitede uçakların dikey kalkışı ve inişi üzerine çalışma yaptığını söyledi. Bizde bu fikri benimsedik. Öğrencimizden bayağı bilgiler aldık. Eğer onu geliştirebilirsek, uçağı piste ihtiyaç olmadan istediğimiz yere indirip, kaldırabileceğiz. Uçak yapımındaki çocuklarımızın sadece yapım aşamalarını öğrenmeleri bile bize büyük bir keyif verdi. Eğitimi keyifli hale getiriyoruz. Öğrencilerimizin isteği, hevesleri doğrultusunda çalışmalarımızı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kendi ürettikleri uçakla mezuniyete geldiler

"YAPTIĞIMIZ HER ŞEY ÜLKEMİZ, GELECEĞİMİZ İÇİN"

Bu tür çalışmaların bir kişinin demesiyle olmadığının altını çizen Tekli, "Önümüzdeki süreç için yine hep birlikte çalışmalar yapacağız. Onlar ne istiyorsa, onların istekleri doğrultusunda hareket etmemiz daha mantıklı oluyor. İnanın onların mutluluğu bizlere çok güzel yansıyor. Örnek, model olmak istiyoruz. Öğrencilerimiz bunu üreterek müthiş bir şey başardılar. Bunu çok kısa sürede yaptılar. Biz gerçekten üreten bir ülkenin evlatları olarak, imkanlarımız olduğu sürece, hatta imkan olmasa da yapıyoruz. Bizi kimse durduramaz, tutamaz. Ülke olarak kimse karşımıza çıkamaz. Biz öyle bir ülkenin evlatlarıyız. Gurur duyuyoruz ülkemizle. Burada yaptığımız her şey ülkemiz, geleceğimiz için. Öğrencilerimizin çok ciddi projelere imza atacaklarını biliyorum. Biz bunun gururunu yaşıyoruz" diye konuştu.

Kendi ürettikleri uçakla mezuniyete geldiler

"UÇAĞIN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜNDE EL EMEĞİMİZ VAR"

Uçak üretiminde bulunan ve şu anda uçağın kaptanlığını yapan makine öğrencisi Ali Büyükçelebi ise bu fikrin sene başında bir toplantıda sohbet sırasında ortaya çıktığını söyledi. MTOSB Başkanı Sabri Tekli'nin küçüklükten beri uçaklara ilgisi olduğunu öğrendiklerini belirten Büyükçelebi, "Bizim de okulda bir proje ekibimiz var. Başkanımızın uçaklara ilgisini olduğunu duyduktan sonra çalışmalara başladık. Önce bu işin en çok yoğun olduğu yer olan Eskişehir'e bir gezi düzenledik. Gezide uçak yapımı ile ilgili birçok bilgi topladık. Geldikten sonrada çizimini yaptık. Ardından burada bir fabrika ile anlaşma yaptık ve yapımına başladık. Elimizdeki resimlerle imalata başladık. İmalatta bire bir emeğimiz var. Kullandığımız ürünlerin yüzde 90'ı yerli. Zaten bu uçağın büyük bir bölümünde kendi el emeğimiz var. Özellikle şase, kaporta ve boya kısmında. Sadece bir kaç otomasyon işlerimiz oldu. Bu konuda da yeteri kadar uzman olmadığımız için destek aldığımız yerler oldu" şeklinde konuştu.

Kendi ürettikleri uçakla mezuniyete geldiler

"HEDEFİMİZ BUNU UÇURMAK"

Şu anda uçağın yürür bir durumda olduğunu vurgulayan Büyükçelebi, "Hareket ettirebiliyor, uçağı yerde şu anda istediğimiz hızda ve devirde sürebiliyoruz. Aslında bu projede şunu gördük. İmkan verildikçe bizim yapamayacağımız hiçbir şey yok. İnsan kafasına koyduktan sonra her şeyi yapabilir. Bundan sonraki hedefimiz de uçak adına yakışan uçmaktır. Bu yüzden bunu uçurmayı düşünüyoruz" dedi.

Makine öğretmeni Hümeyra Esin Demirsoy da uçak projesine 10 öğrencinin aktif katıldığını, toplamda 30 öğrencinin uçak yapımında emeği olduğunu söyledi. 4 aylık proje ve 2,5 aylık yapım aşamasıyla bu uçağı ürettiklerini kaydeden Demirsoy, amaçlarının öğrencilerin yaparak ve yaşayarak öğrenmeleri olduğunu dile getirdi.

Kendi ürettikleri uçakla mezuniyete geldiler
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kendi ürettikleri uçakla mezuniyete geldiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement