Kendinize En Uygun Okulu Seçmenin Anahtarı! - Son Dakika
Eğitim

Kendinize En Uygun Okulu Seçmenin Anahtarı!

Kendinize En Uygun Okulu Seçmenin Anahtarı!

SBS sona erdi ama heyecan sürüyor. Adaylar şimdide kendilerine en uygun okulu bulmanın telaşına düştüler.

28.06.2013 13:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ortaöğretim kurumlarına geçiş seviye belirleme sınavı yani SBS sona erdi. 1 milyondan fazla aday zorlu ve yorucu geçen hazırlık ve sınav maratonunun ardından heyecanla puanlarını beklemeye başladılar. Adaylar, heyecanla puanlarını beklerken bir yanda da tercih edecekleri okulları incelemeye başladılar.

Adayların kafasında yer alan en büyük soru ise, 'kendimize uygun okulu nasıl seçeceğiz?' İşte bu sorunun yanıtını, Sabah Gazetesi Yazarı Yaşar Özay sizler için yanıtladı. Özay, kaleme aldığı yazısında, öğrencilerin kendilerine uygun okulu seçerken neler yapmaları gerektiğini belirtiyor.

İşte, Yaşar Özay'ın SBS adaylarına verdiği tercih tavsiyeleri:

'Kendinize Uygun Okulu Nasıl Seçeceksiniz?

Okul tercihiniz hangi aralıkta olursa olsun istemeyerek gideceğiniz okulları asla tercih etmeyin.

Özel okullar, Anadolu liseleri, fen liseleri, özel fen liseleri gibi gözde okullara öğrenci kazandıran Seviye Belirleme Sınavı sona erdi. Sırada en az sınavlar kadar önem taşıyan tercih maratonu yani okul seçimi bulunuyor. 12 Temmuz 2013 tarihinde sonuçların açıklanması ile birlikte adayları tercih ve hangi okula yerleşeceğiz telaşı alacak. En az sınava hazırlık süreci kadar önemli olan bu dönemde adayların listesine almayı düşündükleri tüm okullar hakkında bilgi sahibi olmaları ve tercihlerini istek sırasına göre oluşturmaları oldukça önemli. Seviye Belirleme Sınavı Tercih Kılavuzu, yerleştirme başvuruları alınmadan önce yayınlanacak. Tercih işlemlerinde izlenecek yol kesinlikle kılavuza bağlı kalınarak yapılmalı.

Puan değil başarı sırası

Doğru bir tercih listesi hazırlamak sınavda alınan puan kadar önem taşıyor. Uzmanlar ise bu listeyi oluştururken puana değil de başarı sırasına dikkat etmek gerektiğini belirtiyor. Bu nedenle tercih listesine aldığınız okulun geçen yıl en son aldığı öğrencinin başarı sırasına dikkat etmeniz önemli. Öte yandan öğrenim görmek istediğiniz okulun başvuru şartlarının sizin durumunuza uyup uymadığını da tercih kılavuzundan kontrol etmeniz gerekiyor.

SBS puanınız ile tercih edeceğiniz okulların başarı sıraları arasında denge kurun.

Başarı sıranıza uygun okullarla birlikte sizin durumunuzdan yüksek sırada yer alan birkaç okula da listenizde yer verin.

Tercihleriniz hangi aralıkta olursa olsun, isteyerek gideceğiniz okullara listede yer verin.

Tercih yaparken taban puanlarına göre büyükten küçüğe doğru bir sıralama yapılabilir. İsteğe göre karma olarak da tercih yapmak mümkü

Tercih listesine en fazla okumak istediğiniz ve puanı yüksek olan okullardan başlamalı ve 2 okuldan fazla yazılmamalı.

Tercih listesinin en sonuna ise her ihtimale karşı öğrencinin kesinlikle kazanabileceği okullar eklenmeli. Ancak bu okullar kesinlikle adayın okumak istediği isimlerden oluşmalı.

Eş değerdeki okullardan kontenjanı yüksek olanlar tercih edilirse daha iyi olur.

Hayal kırıklığı yaşamayın

İstanbul Kültür Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Ful Akıngüç Över, okul seçiminin öğrencinin özellikleri, veli beklentileri ve okulun sunduğu hizmetin örtüştürülmesi anlamı taşıdığını belirterek, "Bu üç özelliği göz önüne alarak yapılacak okul seçimi bizi gereksiz hayal kırıklığından, olumsuz yaşantılardan ve çeşitli kaynakları ziyan etmekten koruyabilir. Okul seçerken göz önünde bulundurulması gereken en önemli ölçüt öğrencinin kişilik özellikleri ve akademik becerileridir. Örneğin çalışma ve düzenli yaşama disiplini yavaş gelişen bir öğrenci için askeri liseler uygun olmayabilir. Öğrencinin hayatta ve okuldaki başarısı mutlu ve motive olması ile paralellik taşıdığından, çocuğun mutsuz olabileceği ya da başarısız olma duygusunu sıklıkla yaşayabileceği okullara yönelmemek doğru bir seçim olacaktır" dedi. Okul seçiminin ikinci ayağının veli beklentileri olduğunu söyleyen Över, velilere şu önerilerde bulundu: "Ortaöğretime kayıt olan öğrenci için "son karar" velinin kararı olduğu için, anne-babaların "Okuldan ne bekliyorum?", "Okulun çocuğuma ne kazandırmasını arzu ediyorum?" sorusunu kendilerine sormaları gerekir. Bunun gibi, üniversiteye yerleşmede başarı mı yoksa öğrencinin entelektüel birikiminin olması mı önemlidir? Belki de sizin olmazsa olmazınız her ikisini bir arada verebilen bir okuldur. Okul seçiminin üçüncü ayağı, okulun sunduğu eğitim hizmetidir. Burada da önemli olan okulun ne yaptığından çok nasıl yaptığını görmeye çalışmaktır.

Özelokullar nasıl öğrenci alacak?

Özel okullara öğrenci kayıt kabul işlemleri, öğrencinin SBS'de elde ettiği ham puana göre okullar tarafından taban puan ilanı ve ön kayıt-kesin kayıt yoluyla yapılacak. Adayın, özel okullardan birine yerleştirilme işlemlerine dahil edilebilmesi için, Sınıf Seviye Belirleme Sınavı'na katılmış ve sınavının Bakanlıkça geçerli sayılmış olması gerekiyor. Adaylar, puanı tutan birden fazla okula ön kayıt yaptırabilecek. Kesin kayıt yaptırıp ayrılan öğrencilerin yerine, öğrencinin ayrılışı hangi kayıt dönemine denk gelmişse o kayıt dönemi içinde sıralama listesine göre yeni öğrenci kaydı yapılacak. Kesin kayıt yapıldıktan sonra okuldan ayrılan adaylar, daha sonra aynı okula başvuruda bulunamayacaklar.

Kendinize uygun okulu seçin

Fen Liseleri: Eğitim süresi 4 yıl. Nitelikli bilim insanları yetiştirmek öncelikleri arasında. Matematik ve fen dersleri yoğun olarak uygulanır.

Anadolu liseleri: Öğrencilerin ilgi, yetenek ve başarılarına göre dünyadaki teknolojik gelişmeleri yabancı dilde takip edecek düzeyde bireyler yetiştirmeyi amaçlar. Sayısal, eşit-ağırlık ve sosyal bilimler alanında eğitim verir

Sosyal bilimler liseleri: Statü bakımından fen liselerine eşittir. Üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık etmesi amacıyla kurulmuştur. Eğitim süresi 5 yıl. Diğer liselerden farklı olarak Sosyal Bilimler Liseleri'nde sadece Türkçe- Matematik ve Sosyal Bilgiler alanlarında eğitim veriliyor.

Anadolu Öğretmen Liseleri: Genel ve öğretmen yetiştiren yükseköğretim programlarına öğrenci hazırlar. Öğretim süresi dört yıl. Tüm sınıflarda ağırlıklı yabancı dil ve ortak genel kültür derslerinin yanı sıra meslek dersleri ve kendi bireysel ilgi alanlarına ve yeteneklerine uygun dersler okutulur.

Meslek Liseleri: Meslek liselerinin genel amaçları, iş yerlerinin çeşitli alanlarda ihtiyaç duyduğu ara elemanları yetiştirmek, bunun yanında bir üst yükseköğretim kurumları için öğrencileri hazırlamaktır. Meslek lisesi öğrencileri kendi alanlarının devamı niteliğindeki yükseköğretim lisans programlarını seçtikleri taktirde avantajlıdır.

8. sınıf SBS sonucuna göre öğrenci alacak özel okulların kayıt takvimi

1. Ön kayıt dönemi: 12-13-14 Ağustos ön kayıt, 22-23 Ağustos kesin kayıt

2. Ön kayıt dönemi: 19-20-21 Ağustos ön kayıt, 22-23 Ağustos kesin kayıt

3. Ön kayıt dönemi: 26-27 Ağustos ön kayıt, 28-29 Ağustos kesin kayıt

Son kayıt dönemi: 2 Eylül'den itibaren...'

Sabah

Kaynak: EgitimNerede.com

Son Dakika Eğitim Kendinize En Uygun Okulu Seçmenin Anahtarı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Düzce Üniversitesi Rektörlüğü, öğrencilere iftar programı düzenledi
    20:56 Düzce Üniversitesi Rektörlüğü, öğrencilere iftar programı düzenledi

    Düzce Üniversitesi Rektörlüğü, Ramazan ayı münasebetiyle öğrencilerine yönelik iftar programı düzenledi. Programa Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, öğretim üyeleri, daire başkanları ve öğrenciler katıldı. Rektör Sözbir, öğrencilere eğitim hayatlarında başarılar dileyerek Ramazan ayının hayırlı ve bereketli olmasını temenni etti. İftar programı, yapılan duanın ardından sona erdi.

  • Diyarbakır'da Final Okulları İlkokulu öğrencileri büyükanne ve büyükbabalarını iftarda ağırladı
    20:43 Diyarbakır'da Final Okulları İlkokulu öğrencileri büyükanne ve büyükbabalarını iftarda ağırladı

    Final Okulları İlkokulu öğrencileri, Diyarbakır'da büyükanne ve büyükbabalarını iftarda ağırlayarak, Hacivat-Karagöz ve farklı oyun gösterileriyle özel bir anı yaşattı. Okul müdürü, bu etkinlikle öğrencilere saygı, sevgi, merhamet ve misafirperverlik gibi değerleri pekiştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

  • Sıfır atıktan kedi evi yaptı, Isparta birincisi oldu
    20:00 Sıfır atıktan kedi evi yaptı, Isparta birincisi oldu

    Isparta'nın Eğirdir ilçesindeki 7. sınıf öğrencisi Harun Aydemir, sıfır atıktan yaptığı kedi evi ile Atıktan Sanata İleri Dönüşüm yarışmasında Isparta birincisi oldu. Aydemir, projenin amacının atık üretimini azaltmak, geri dönüşümü teşvik etmek ve çevreye duyarlılık konularında farkındalık oluşturmak olduğunu belirtti.

  • Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, e-Okul üzerinden okul veri randevu işlemini hayata geçirdiklerini açıkladı
    18:45 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, e-Okul üzerinden okul veri randevu işlemini hayata geçirdiklerini açıkladı

    Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'da yaptığı konuşmada, velilerin okula girmesini istemediklerini ve bu konuda e-Okul üzerinden randevu sistemi kurduklarını belirtti. Ayrıca, öğretmen sayısının arttığını ve eğitim öğretim kalitesinin önemli olduğunu vurguladı. Bakan Tekin, Milli Eğitim Şurası ile ilgili yapılan yanlış anlaşılmayı düzeltti ve seçimlerden sonraki günü idari tatil ilan ettiklerini açıkladı.

  • Jandarmadan kütüphaneye 5 bin kitap bağışı
    18:42 Jandarmadan kütüphaneye 5 bin kitap bağışı

    Tunceli İl Jandarma Komutanlığı tarafından düzenlenen kitap bağışı kampanyasında toplanan 5 bin kitap, Hüseyin Güntaş Kütüphanesine bağışlandı. Tunceli İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde Kütüphaneler Haftası etkinlikleri çerçevesinde kitap bağışı kampanyası düzenlendi. Jandarma personeli tarafından toplanan çeşitli konularda yazılmış 5 bin kitap, Kütüphaneler Haftası çerçevesinde Tunceli'de gençler ve kitapseverlere hizmet veren Hüseyin Güntaş Kütüphanesine bağışlandı. Tunceli İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Nuh Köroğlu, 'Bugün Kütüphaneler Haftası etkinlikleri kapsamında yeni açılan kütüphanemize katkı sağlamak maksadıyla kitap bağışında bulunmak üzere bir araya geldik. Kütüphaneler gerçekten bizler için, toplum için vazgeçilmez kurumlardan bir tanesidir. Hayırlı uğurlu olsun' dedi. Konuşmaların ardından öğrenciler kütüphaneye yeni gelen kitaplardan faydalandı.

  • Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'da Eğitim Yöneticileriyle Bir Araya Geldi
    18:00 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'da Eğitim Yöneticileriyle Bir Araya Geldi

    Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'a ziyaret gerçekleştirerek il eğitim yöneticileriyle bir araya geldi. Bakan Tekin, okulların temizlenmesi için seçimden sonraki günü tatil ilan ettiklerini ve şimdi de 1 Nisan pazartesi gününü öğrenciler ve öğretmenler için idari tatil ilan ettiklerini açıkladı. Ayrıca, e-Okul üzerinden okul veli randevu sistemini hayata geçirdiklerini ve çocukların sosyal sorumluluklarını değerlendirecek bir puanlama sistemi oluşturduklarını belirtti. Bakan Tekin ayrıca, Milli Eğitim Şura'larının yapılmayacağına dair yanlış bir anlaşılma olduğunu ve 1 Nisan pazartesi gününün tatil olacağını duyurdu.

  • Eskişehir'deki Liselerde İlk Yardım Farkındalık Eğitimleri Başlıyor
    17:14 Eskişehir'deki Liselerde İlk Yardım Farkındalık Eğitimleri Başlıyor

    Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü arasında gerçekleştirilen 'İlk Yardım Farkındalık Eğitimi Protokolü' imza törenine katıldı. Protokol kapsamında Eskişehir'deki lise düzeyi okullarda öğrencilere ilk yardım farkındalık eğitimleri verilecek. Eğitimler, okulların konferans salonlarında gerçekleştirilecek ve katılımcılara katılım belgesi verilecek.


Advertisement