"Kent Bilgi Sistemi Antalya'da Uygulanmalı" - Son Dakika
Güncel

"Kent Bilgi Sistemi Antalya'da Uygulanmalı"

Konya Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Durduran, Antalya gibi bir kentin bugüne kadar Kent Bilgi Sistemi'ne geçmemiş olmasının büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.

28.03.2015 10:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Kent Konseyi İmar ve Planlama Çalışma Grubu'nun yerel yöneticilere yönelik düzenlediği Kent Bilgi Sistemi konulu konferansa konuşmacı olarak katılan NEÜ Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Savaş Durduran, modernleşmenin önemli bir adımı olan şehirleşmenin aynı zamanda trafik, yoğun yapılaşma, hava kirliliği, eğitim, sağlık, güvenlik, iletişim ve altyapı gibi sorunları da beraberinde getirdiğine işaret ederek, bu nedenle Kent Bilgi Sistemi'nin kentlerin sağlıklı gelişmesi bakımından son derece önemli olduğunu vurguladı.
Kent Bilgi Sistemi'nin kurulmasının gerekliliği konusunda Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ve mesleki kuruluşlar ve STK'lar ortak görüş belirtmişlerdi.

ANTALYA GİBİ BİR KENTTE OLMALI

Kent Bilgi Sistemi'nin, uygulandığı kentle ilgili tüm verileri ortaya koyduğunu da vurgulayan Doç. Dr. Savaş Durduran, "Bu sistemle sahip olunan verilerin de sürekli güncellenmesi gerekiyor. Ne kadar çok veriye sahip olmanız değil, o verileri ne ölçüde kullanabildiğiniz önemlidir. Antalya gibi hızla gelişmekte olan bir kentte, bugüne kadar Kent Bilgi Sistemi'ne geçilmemiş olmasını da büyük bir eksiklik olarak görmekteyim".

YASADAKİ EKSİKLİK

Doç. Dr. Durduran, Kent Bilgi Sistemi'nin Avrupa ülkelerinde yaklaşık 30 yıl öncesinden kullanılmaya başlandığını, Türkiye'de ise ilk olarak 1987 yılında İstanbul'un altyapı çalışmalarına yönelik başladığını da belirterek, "Günümüzde bu sistem bazı kentlerimiz, hatta ilçelerimizde bile uygulanmaktadır. Belediye Kanununa göre uygulanması yasal bir zorunluluk olan Kent Bilgi Sistemi bazı belediyelerimiz de ise sadece göstermelik olarak var. Yasanın kurulmasını emretmesi, ancak standartlarını belirlemiş olması da ayrı bir sorun teşkil etmektedir" diye konuştu.

BELEDİYELERİN GELİRLERİNİ ARTTIRIYOR

Oldukça çok faydası bulunan Kent Bilgi Sistemi'ni bazı belediyelerin yüksek maliyetini gerekçe göstererek gerektiği şekilde uygulamamalarını anlamanın pek mümkün olmadığını da ifade eden Doç. Dr. Durduran şunları söyledi: "O kadar çok faydası var ki bunu görmüyorlar. Bir kent için en önemli sorunlardan olan gecekondulaşma, kaçak ve çarpık yapılaşmayı bu sistemle önlüyor, sağlıklı bir altyapının oluşmasını sağlıyorsunuz. Çünkü her türlü imkanı sunuyor. Ayrıca belediyelerin gelirlerini arttırıcı faydaları da var."

KENT BİLGİ SİSTEMİ NEDİR?

Kent Bilgi Sistemi (KBS), kent ve kentliye ait bilgilerin belirli yöntemlerle toplanması uygun yazılım ve donanımlar kullanıp bir veritabanına aktarılması, veriler arasındaki ilişkilerin kurulması, yönetilmesi ve doğru sorgulamalar oluşturup analizlerin yapılarak kentin her türlü ekonomik, sosyal, kültürel, idari ve diğer hizmetlerinin en iyi şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak amacı ile gerçekleştirilen bir Coğrafi Bilgi Sistemi uygulamasıdır.

KBS'NİN FAYDALARI NELERDİR

1.Kent Bilgi Sistemi; kentteki mülkiyet bilgileri, imar planları, altyapı bilgileri, bina, işyeri, konut envanterleri, yerel vergi kayıtları gibi, yönetimde destek sağlayan tüm bilgileri içinde tutar. Belediyelerin işleyişinin bilgisayar ortamında yapılmasını temin ederek birimler arasında güçlü bir koordinasyon sağlar.

2. Kent Bilgi Sistemi, belediyelerin gelirlerini arttırmalarında yardımcı olur. Bu artışı, vergi kaçağını ortadan kaldırarak, hızlı imar planı yaparak, arsa üreterek, kamulaştırma maliyetlerini en aza düşürerek sağlar.

3.Kent Bilgi Sisteminin en önemli özelliklerinden biri de e-belediyecilik hizmeti verebilmesidir. Yani, vatandaşlar belediye ile ilgili tüm işlemlerini belediyeye gelmeden, internet üzerinden ve/veya telefonlarını kullanarak gerçekleştirebilirler. Vatandaş belediyenin planladığı projelerle İlgili görüşlerini yönetimle paylaşabilir, anketlere katılabilir, öneri ve şikayetlerini aracısız olarak doğrudan ilgili makamlara İletebilirler. Kısaca, vatandaşların etkin biçimde yönetime katılabilmesi sağlanır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Kent Bilgi Sistemi Antalya'da Uygulanmalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement