Kent Konseyinin Etkinliğinde, "Tirit" İzdihamı - Son Dakika
Yerel

Kent Konseyinin Etkinliğinde, "Tirit" İzdihamı

Kent Konseyinin Etkinliğinde, "Tirit" İzdihamı

Balıkesir Kent Konseyi Kültür ve Sanat Çalışma Grubu tarafından düzenlenen sokak etkinliklerinin ikincisi, "Sokakta Sanat" adıyla Zağnos Paşa Camii önünde yapıldı.

17.11.2012 16:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir Kent Konseyi Kültür ve Sanat Çalışma Grubu tarafından düzenlenen sokak etkinliklerinin ikincisi, "Sokakta Sanat" adıyla Zağnos Paşa Camii önünde yapıldı. Cami önüne kurulan dev çadırda renkli etkinlikler gerçekleştirilirken burada pişirilen Balıkesir'in geneleksel düğün yemeği Etli Tirit dağıtımında ise büyük izdiham yaşandı. Yaşlıların ve çocukların kuyrukta beklerken ezilme tehlikesi geçirdiği yemek dağıtımında kazanlar dolusu Tirit yemeği dakikalar içinde tükendi.

Kent Konseyi Kültür ve Sanat Çalışma Grubu üyeleri tarafından ilki 19 Temmuz'da "Balıkesir'de Yaşam" adıyla yapılan ve büyük ilgi gören sokak etkinliklerinin ikincisi bu defa, "Sokakta Sanat" adıyla kentin tarihi simgelerinden de olan Zağnos Paşa Camii önündeki alana kurulan çadırda yapıldı. Kültürel ve sanatsal faaliyetlerin gelişimine katkıda bulunmak ve sanatsal eğilimleri ortaya çıkarmak amacıyla düzenlenen sokak etkinliğinde sanatçılar tarafından; hat, minyatür, çini ve ebru yapımı gibi geleneksel sanatlar ile yağlı boya resim sanatından örneklere yer verildi. Bununla beraber, Balıkesir Sanat Fotoğrafçıları Derneği (Basaf) tarafından, "Mahallede Yaşam" ve "Eski Balıkesir Evleri" adlı fotoğraf sergileri düzenlendi., Sergideki birbirinden güzel kareler ziyaretçilerin beğenisini toplantı. Etkinlik çadırının önünde kurulan seyyar mutfakta pişirilen geleneksel düğün yemeği Balıkesir Tiridi piştiği gibi sıcak olarak vatandaşlara ikram edildi.

Ayrıca ağaç yontu sanatçısı Cengiz Dönmez'in eserleri de ziyaretçiler tarafından beğeni ile izlendi. Emekli banka memuru Dönmez'in, üç ay beş günde tamamladığı, "Çanakkale Geçilmez" minyatürü ile Balıkesir için özel hazırladığı Reddi İlhak minyatürü büyük beğeni topladı. Fahriye Abla minyatürünü de sergilen Cengiz Dönmez eserlerini tek bütün kütük üzerinde yontuğunu, bu sanat ile uğraşmaktan büyük bir zevk aldığını söyledi. Öte yandan, hat sanatı ile yağlı boya resim, ebru ve çini sanatları da sokak etkinliğinin görülmeye değer stantları arasında yer aldı. Belediye Başkanı İsmail Ok ve Kent Konseyi Başkanı Yusuf Özenç'in birlikte katıldığı sergide unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sanatlar açılan stantlarda öğretmen ve öğrencileri tarafından icra edildi.

Kent Konseyi Genel Sekreteri Seda Kaplan, sokak etkinliğinde çadırda grup üyelerine ait hat sanatı, minyatür, yontma, çini gibi unutulmuş sanatlara dikkat çekmeye, kültürel varlıkları ayakta tutmaya çalıştıklarını anlattı. Kaplan, "Biz artık sokaklarda etkinlik yapmaya başladık. Eğer düzeltilecek birşeyler varsa bunlara dikkat çekmeyi amaçlıyoruz. Kent Konseyi çalışmalarına gönüllülük esasıyla devam ediyor. Ne kadar çok insan buna katılmak istiyorsa bekliyoruz, şu anda 750 kişilik bir aileyiz, herkesi Kent Konseyine bekliyoruz" dedi.

Belediye Başkanı İsmail Ok ise Kent Konseyinin çalışmalarına her zaman gereken desteği verdiklerini söyledi. Etkinlikleri beğendiğini ifade eden Başkan Ok, "Böyle bir sergiyi Balıkesir'e kazandıran Kent Konseyi çalışanlarına, gönüllülere ve üyelerine teşekkür ediyorum. Sanatın farklı yönlerini aynı anda görme imkanı var. Bunlar unutulmaya yüz tutmuş, Türk kültürünün geçmişten geleceğe aktarılması gereken en önemli öğeleri. Çalışma onlardan destek belediyeden, Kent Konseyimizi kutluyorum" dedi.

Kent Konseyinin, "Sokakta Sanat" etkinliğinin özel konukları ise Balıkesir Huzurevinde kalan yaşlılar oldu. Çadır içerisindeki özel bölümde oturtulan huzurevi sakinleri, tirit yemeği yedi, sergileri gezdi, genellikle de oturup bastonlarına dayanarak dinlenmeyi tercih ettiler.

(YU)

17.11.2012 15: 56: 40

TSI

NNNN - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kent Konseyinin Etkinliğinde, 'Tirit' İzdihamı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement