Kenya Dışişleri Bakanı: Sudandaki çatışmalar ancak Afrika Birliği çerçevesinde çözülebilir - Son Dakika
Güncel

Kenya Dışişleri Bakanı: Sudandaki çatışmalar ancak Afrika Birliği çerçevesinde çözülebilir

Kenya Dışişleri Bakanı: Sudandaki çatışmalar ancak Afrika Birliği çerçevesinde çözülebilir

Kenya Dışişleri Bakanı Alfred Mutua, Sudandaki çatışmaların taraflarından birine dış güçlerin desteğinin kaygı verici olduğunu belirterek Afrika Birliği (AfB) çerçevesinde bir çözüm bulunabileceğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile ortak basın toplantısı düzenleyen Mutua, Orta Doğu ülkeleri ve Rusya'nın Sudandaki çatışmalara verdiği desteği eleştirdi. ABD'nin Sudandaki vatandaşları için tahliye planları da gündeme geldi.

24.04.2023 20:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kenya Dışişleri Bakanı Alfred Mutua, başta bazı Orta Doğu ülkeleri ve Rusya olmak üzere dış güçlerin Sudan'da savaşın taraflarından birine desteğinin kaygı verici olduğunu ifade ederek, çatışmaların şiddetlendiği Afrika ülkesindeki anlaşmazlığa ancak Afrika Birliği (AfB) çerçevesinde bir çözüm bulunabileceğini söyledi.

Mutua, Washington temasları kapsamında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında iki ülkenin ticari ve diplomatik işbirliğinin yanı sıra Sudan'daki çatışmalar da gündeme geldi.

Mutua, ülkesinin Sudan yönetimi ile yakın temasta olduğunu ve bu ülkede istikrar için çabaladıklarını ifade etti.

Sudan'daki çatışmalara dışardan verilen desteği eleştiren Kenyalı Bakan, "Sudan'a gıdadan çok merminin gelmesi oldukça trajiktir. Ayrıca gördüğümüz dış müdahale de tam bir trajedidir. Birçok oyuncu Sudan'ı altın madenleri, toprak büyüklüğü ve bölgesel etki alanı açışından bir oyun alanı gibi kullanıyor. Tüm dış güçlere Sudan'ı yalnız bırakmaları çağrısında bulunuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bazı Orta Doğu ülkeleri ve Rusya'yı işaret etti

Mutua, Afrika'nın sorunlarına AfB çerçevesinde çözüm bulunması gerektiğini ve Nairobi'nin bu konuda elinden geldiğini yaptığını söyledi.

Mutua, "Orta Doğu'daki bazı dostlarımız, Rusya ve diğerlerinin uzun bir zamandır tarafların birine yakınlık göstermesinden kaygılıyız. Savaşta taraf tutmanın zamanı değil. Bir araya gelme ve tarafları bir araya getirme zamanıdır." dedi.

ABD Sudan'da kaç vatandaşı olduğunu bilmiyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Sudan'da Amerikalı diplomatlar ve ailelerinin tahliyesini değerlendirdi.

Blinken, diplomatların askeri tahliye ile Sudan'dan çıkarılmasından dolayı Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley'e teşekkür etti.

Sudan'da kalan ABD vatandaşlarına ilişkin bir soruya yönelik Blinken, vatandaşların gittikleri ülkede kalma veya ayrılmaları konusunda ilgili ülkedeki konsolosluklara bildirimde bulunmadıkları için şu aşamada Sudan'da kaç ABD vatandaşının bulunduğunu bilmediğini söyledi.

Blinken, "Bize bildirimde bulunan Amerikalıların sayısını biliyoruz ve onlarla aktif iletişim içindeyiz. Bunların da onlarcası ayrılmak istediğini de beyan etti." dedi.

Bildirimde bulunan vatandaşlara güvenlikleri için destek olmanın yollarına baktıklarını ifade eden Blinken, "Ortak ve müttefiklerle onların ülkeden çıkışı için çalışmaya devam ediyoruz. Bu devam edecek bir süreç olacak. Ek olarak Port Sudan dahil Sudan'da diplomatik faaliyetlerimizi yeniden başlatmanın yollarına bakıyoruz. Ancak koşullar oldukça zor." ifadelerini kullandı.

Blinken, gün içinde bazı konvoylarla insanların çatışmaların yaşandığı Hartum'dan Port Sudan'a veya yakın şehirlere gitmeye çalıştığını kaydetti.

Konvoyları yakından izlediklerini ve bunlardan bazılarının soygun gibi sorunlarla karşılaştığını anlatan Blinken, Amerikan vatandaşlarının da bu konvoylara katılmasını kolaylaştırmak için çalıştıklarını söyledi.

Beyaz Saray Sudan'daki çatışmanın diğer ülkelere sıçraması konusunda uyardı

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby de katıldığı bir televizyon programında Sudan'daki durumla ilgili soruları yanıtladı.

ABD'nin Hartum Büyükelçiliğinin tahliyesinin oldukça riskli bir operasyon olduğunu söyleyen Kirby, bu nedenle tarafları tahliye ile ilgili bilgilendirdiklerini ve süreci kimse yaralanmadan başarıyla yönetebildiklerini aktardı.

Kirby, ihtiyaç duyulması halinde hala yakın bir bölgede Amerikan askerlerinin bulunduğunu belirterek, diğer yandan halihazırda toplu bir tahliyenin gündemde olmadığını ve bunun şu an güvenli olmadığını yineledi.

Kirby, "Kızıldeniz'de (Sudan'dan) ayrılmak isteyen Amerikalılara yardım etmek için ihtiyaç duyulursa diye Port Sudan açıklarında donanma gemilerini konuşlandıracağız." dedi.

Sudan'da bulunan Amerikan vatandaşı sayısını tam olarak bilmediklerini aktaran Kirby, bunların 10 ile 16 bin arasında olduklarının tahmin edildiğini ve birçoğunun çifte vatandaş olduğunu ifade etti.

Kirby, diğer yandan Sudan'ın çok sayıda komşusu olan büyük bir ülke olduğuna dikkati çekerek, çatışmanın yayılabileceği konusunda uyardı. Bu kapsamda bölgedeki bazı diğer aktörlerin bir tarafa destek olarak buna dahil olmaya çalışabileceğine işaret eden Kirby, taraflara çatışmayı durdurmaları çağrısını yineledi.

Kirby, Rusya ve Çin'i Afrika'da kendi bencil hedefleri uğruna etki göstermekle suçladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kenya Dışişleri Bakanı: Sudandaki çatışmalar ancak Afrika Birliği çerçevesinde çözülebilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement