Kerberos'a Ait Görüntü Dünya'ya Gönderildi - Son Dakika
Güncel

Kerberos'a Ait Görüntü Dünya'ya Gönderildi

Kerberos\'a Ait Görüntü Dünya\'ya Gönderildi

"Gizemli gezegen" olarak bilinen Plüton'un iki küçük uydusundan biri olan Kerberos'a ait görüntü, uzay aracı New Horizons tarafından Dünya'ya gönderildi.

24.10.2015 00:14  Güncelleme: 00:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kerberos'a ait görüntüler uzay aracı New Horizons tarafından Dünya'ya gönderildi. "Gizemli gezegen" olarak bilinen Kerberos, bir.ok uzay bilimci tarafından merak ediliyordu.

2 LOBA SAHİP

BBC'nin haberine göre, New Horizons'ın yolladığı görüntüde, Kerberos'un, buzlu cisimlerin birbirine çarpıp eklemlenmesi sonucu oluştuğu sanılan iki loba sahip olduğu dikkati çekiyor. Kerberos'un büyük lobunun bir ucundan diğer ucuna olan mesafesi 8 kilometre, küçük lobunun çapının ise 5 kilometre olduğu tahmin ediliyor.

BUZLU ALANLARI TEMİZ GÖZÜKÜYOR

Plüton'un diğer küçük uydusu Styx'in de Kerberos ile benzer boyutlarda olduğu belirtiliyor. Bilim adamları, uyduların, ışığın yaklaşık yüzde ellisini yansıttığını, bunun üzerlerini kaplayan buzlu alanların çok temiz olduğunu gösterdiğini ifade etti.

YAKIN MESAFEDEN ÇEKİLDİ

Kerberos'a ait yeni görüntünün, Plüton'u incelemek için ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından fırlatılan New Horizons (Yeni Ufuklar) uzay aracına ait Lorri kamerasıyla 400 bin kilometreden daha yakın bir mesafeden çekildiği bildirildi.

60 BİN KİLOMETRE UZAKLIKTA

Plüton'dan yaklaşık 60 bin kilometre uzaklıkta yörüngede dönen Kerberos, diğer uydular Niks ve Hydra arasında bulunuyor ve gezegenin en dıştaki 2. uydusu. Plüton'un en baskın uydusunun Charon olduğu biliniyor.

PUSLU KATMAN VAR

Plüton'un daha önce yayımlanan fotoğraflarında gezegenin yüzeyinde kum tepecikleri olduğu sanılan yükseltiler, vadiler, yüzen buz kütleleri ve etrafında puslu bir katman görülmüştü.

'CÜCE GEZEGEN' JEOLOJİK OLARAK AKTİF

Araştırmacılar, Plüton'da dağ benzeri yapıların bulunduğunu ve buzlarla kaplı dağların 3 bin 400 metre yüksekliğe sahip olduğunu açıklamıştı. Dağların yaşının 100 milyon yıldan daha genç olduğunu tahmin eden araştırmacılar, "Bu da cüce gezegenin jeolojik olarak aktif olduğunu gösteriyor" değerlendirmesi yapmıştı.

9 YIL 6 AYDIR GÖREV YAPIYOR

Güneş Sistemi'ndeki yolculuğuna 19 Ocak 2006'da Florida'daki Cape Canaveral uzay üssünden fırlatılarak başlayan "New Horizons", 9 yıl 6 aydır görev yapıyor. "New Horizons", Plüton dışında uyduları Charon, Styx, Nix, Kerberos ve Hydra'da da keşiflerde bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kerberos'a Ait Görüntü Dünya'ya Gönderildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (21)

  • Hiamnah: Gelismis milletler nelerle ugrasiyo bizim ugrastigimiz seylere bak 33 1 Yanıtla
  • UMUT: Kuranda hepsi var boşa göndermişler 16 2 Yanıtla İlim bilim: Bunların yaptığına dağ fare doğurdu denir. İlimsiz bilim bir şeye yaramaz 0 0
  • Aleviya: ta ezel kunyede cismimiz vardir dunya kurulmadan var idi ali ne mutlu Kürdüm diyene ayik olun 3 13 Yanıtla
  • hüsam: Evlenmek için iyi huylu namuslu bir bayan arkadaş arıyorum 3 12 Yanıtla
  • vatandas riza : KARDESIM BIZIM HAKEMLERDE BIR SORUN YOK SORUNLU OLAN KULUP YONETICILERI BEDAVADAN PUANLAR ALMAK ISTIYORLAR ORNEK TE AZIZE BASKAN 8 2 Yanıtla
  • mehmet: Dindar kurt kardeşlerim sizler çok iyi insanlarsiniz gerçekten sıcakkanlı insanlarsiniz ben agrida öğretmenlik yaptım mukemmel ler lütfen oyunuzu ak partiye veriniz kominust hdp ye vermeyiniz 5 4 Yanıtla
  • Dagdakı coban : Devletler birleşmiş dünya lideri olmuş uzayla uğraşıyor bizim aptallar devleti bölelim küçüielim diye yakıp yıkıyorlar 6 3 Yanıtla
  • zz: Adamlar neler ile uğraşıyor. Bizse otobüs kuyruğunda bile itişip duruyoruz 7 1 Yanıtla
  • cok yazik: Bizimkilerde ulemadan izin alsinlar. 4 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement