Kerkük İl Meclis Üyesi Kerkük'te Çatışma Gecesini Anlattı - Son Dakika
Güncel

Kerkük İl Meclis Üyesi Kerkük'te Çatışma Gecesini Anlattı

Kerkük İl Meclis Üyesi Kerkük\'te Çatışma Gecesini Anlattı

Kerkük İl Meclis Üyesi Türkmen Ali Mehdi Sadık Irak Ordusu ve Haşdi Şabi Birliklerinin başlattığı operasyonların perde arkasını DHA muhabirine anlattı.

20.10.2017 11:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kerkük İl Meclis Üyesi Türkmen Ali Mehdi Sadık Irak Ordusu ve Haşdi Şabi Birliklerinin başlattığı operasyonların perde arkasını DHA muhabirine anlattı. Kerkük İl Meclis üyesi Türkmen Ali Mehdi Sadık Kerkük'ün alındığı gece ve öncesinde gerek askeri, gerekse siyasi alanda neler yaşandığını dile getirdi.

Mehdi Sadık o gece tüm Türkmen liderlerin çok sıkı koruma altında sürekli olarak yer değiştirdiklerini belirterek, özellikle sayıları yaklaşık bine yakın peşmergenin Kerkük'e girdiğini anlattı.

Sadıko gece yaşadıklarını şöyle anlattı: "O gece Irak hükümetinin tüm çağrılarına karşı KDP peşmerge grubu teslim olmak istemedi. Ama KYB peşmergeleri çekildiler. Irak ordusunun gücünü görünce. Bunu herkes bilsin devlet devlettir. Devletin karşısında kimse duramaz. O gece biz hakikaten çok zor günler yaşadık. Kerkük'ün Eski valisi Necmettin Kerim bütün Kürtleri caddelere silahlı olarak çağırdı. Sanki Irak ordusu düşman bir ordu gibi geliyor. Halbuki Irak anayasasına göre Kerkük ve tüm kasabaları Irak'ın kontrolü altında olması gerekiyordu. Büyük çatışmalar olmadan KYB peşmergeler geri adım attı, Irak ordusu 3,4 saat geçmeden Kerkük'ün bütün etrafını kontrol altına aldı. İlerleyen saatlerde petrol kuyularının kontrolünü ele aldılar. O gece Türkmen liderler 3,4 yer değiştirdiler. Bizim korkumuz PKK'nın çatışması idi. 700 ile 1000 arasında PKK'lı vardı. Bir gün önce şehir merkezinde yürüyüş yaptılar. Bizim korkumuz PKK değildi, ancak bizim de kendimizi koruyacak pek gücümüz yoktu. Onun için sürekli yer değiştirdik"

"Biz Kerkük için 10 yıl önce çözümü vermişiz. Çözüm Kerkük'en özel federe olarak yönetilmesidir. Biz duyuyoruz ki başka özel projeler var. Kerkük Süleymaniye ile, Kerkük Halepçe ile bir özel federe olacak gibi. Biz kesinlikle buna karşıyız. Ne yaptık yani Erbil'den çıktık Süleymaniye ye bağlanacağız bunun gibi. Burada Türkiye Cumhuriyeti devletinin hükümetinin yeri olması lazımdır. Tabi ki Bağdat merkezi hükümet ile anlaşarak. Bizim de ve Türkiye'nin de bildiği Kerkük özel federe projesini bir an önce hayata geçirmemiz lazım. Başka çözüm geçici olur Kerkük için. Ama özel Federe çözüm kalıcı olur ve  bundan herkes yararlanır."

"O geceden önce Süleymaniye'de bir hareketlilik vardı. İranlı komutan Kasım Süleymani Süleymaniye de idi. İran,Türkiye ve Irak hep beraber Talabani gücü üzerinde bir baskı oluşturulduğu ve siz savaşmayın bu işe karışmayın çekilin denildiği konuşuluyor. Bunlar doğru mu?" sorusunda ise şöyle yanıt verdi: "Kerkük operasyonundan önce Rahmetli Celal Talabani'nin oğlu ve hanımı önemli demeçler verdiler televizyonlarda. O demeçlerin anlamı biz savaşmayacağız. Biz Irak ordusuna karşı olmayacağız. Biz barıştan yanayız. Biz Kerkük'te kan dökülmesini istemiyoruz. Bu art arda gelen demeçlerın mesajı herkes tarafından alındı. KYB  artık peşmergelerini çekecek ve savaşmayacaktır. Toplantılar oldu, İran ve Türkiye'nin etkisinde oldu ve bilgileri dahilinde oldu. Ama bizim talebimiz şimdi Kerkük'te yönetim kurulacak. Vali seçilecek meclis başkanı seçilecek. Biz bunun en iyi şekilde seçilmesini ve 10 senedir yapılan hataların düzeltilmesini istiyoruz. Bu yapılan hataların yeniden yapılmasını istemiyoruz. Nedir bu hatalar Kerkük'e Kerküklü olmayan yüz binlerce Kürt yerleştirildi. Kerkük'ün yönetiminin yüzde 80'i Kürtlerin elinde oldu. Bunları iade etmek için, tabi bunu biz yalnız yapamayız. Bize manevi ve siyasi destek gerekiyor. siyasi destek te merkezi hükümeti siyasi baskı yapılması ile olabilir."

Meclise IKYB Bayraklarının asılması sorusunda ise şöyle yanıt verdi: "Biz bu kararın ardından Valiye gittik ve bu hatadır bunu yapmayın dedik. Ama maalesef bizi dinlemediler. Toplantıya Türkmenler ve Araplar katılmadık. Bu yanlış hesabın bedelini bütün Kürtler ödedi. Ardından referandum yaptılar yine uyardık ancak bütün Kürtler zarar gördüler. 2003 ten bu yana Kürtler hep kazanımdaydı. Bundan sonra da hep zarar görecekler. Bunun hatasını Kürt halkı Barzani'nin yanlış kararları ile gördü. 2003 te Kerkük'ün nüfusu 857 bin idi. Yüzde 60'ı Türkmendi. Bugün Kerkük'ün nüfusu 1 milyon 500 bin, yüzde 25, yüzde 30 Türkmen di. Kerkük'e yerleştirilen yaklaşık 50 bin aile Kerküklü değil bu yaklaşık 200 bin nüfustur. Kürt halkanın nüfus yoğunluğu çoktur. Zaten 2005 ten bu yana seçim olmamıştır bizim şikayetimiz üzerine nüfus kütüklerinde oynandığı için. Biz bu yanlışın bir an önce düzeltilmesini istiyoruz"

Petrol kuyularına ilişkin Sadık şunları söyledi,: "KDP Kerkük petrol kuyularına el koydu. Petrol ihracatı yaptı. Bunların hepsi Irak anayasasına aykırıdır. Başbakan İbadi ve parlamento bunlara karşı karar çıkardı. Kürtler bu karara uymadılar. ve merkezi hükümet 2014 ten önceki duruma dönülmesi ve petrol kuyularının kontrolünün yeniden sağlanması için harekete geçti. Bu bütün Iraklıların istediğidir."

Türkiye'ye ilişkin ise şunları kaydetti: "Ben 2003 ten bu yana Kerkük İl Meclis üyesiyim. Hep Türkiye'den talep ettik ki daha etkin olsun Irak'ta. Daha etkin bir siyaset kullansın Türkmenler için. Belli bir siyaset vardı, ancak bunun gücü ve etkisi bizim için değildi. Bugün yeni bir Kerkük oluyor ve burada. Özellikle Kerkük'te Telafer'de Türkmenli bölgelerde. 500 bin Türkmen göçmen durumundadır bugüne kadar. Bunların geri dönmeleri için köylerinin kasabalarının yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Bizim ekonomik desteğe ihtiyacımız var. Ama Türkiye'nin Türkmen siyasetini Türkmeneli bölgelerinin yeniden yapılanmasında etkisinin olmasını istiyoruz. Telefar'den bir kapı açılsın. Oranın ekonomisi güçlensin. Kerkük'te artık bir Türkiye'nin konsolosluğunun açılmasının zamanı geldi. ve açılsın istiyoruz."

Görüntü Dökümü:

Sadık ile Röportaj

Kerkük İl Meclisi toplantı salonundan görüntüler

Petrol kuyuları

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kerkük İl Meclis Üyesi Kerkük'te Çatışma Gecesini Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Batman'da iftar saatinde husumetlisinin iş yerine silahla ateş eden şüpheli yakalandı
    21:43 Batman'da iftar saatinde husumetlisinin iş yerine silahla ateş eden şüpheli yakalandı

    Batman'da H.Y. isimli şahıs, iftar saatinde gittiği husumetlisi R. A'nın cep telefonu dükkanına silahla ateş etti. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken iş yerinde hasar meydana geldi. Şüpheli H.Y. polis ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı.

  • Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı
    21:43 Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı

    Milli maçlar nedeniyle lige verilen arada Antalya'da, Hatayspor maçı hazırlıklarını sürdüren Galatasaray, Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında yapacağı karşılaşmanın hazırlıklarını tamamladı. Teknik Direktör Okan Buruk yönetiminde yapılan antrenman, çift kale maçla sona erdi. Galatasaray, cumartesi günü Florya Metin Oktay Tesisleri'nde yapacağı idmanla Hatayspor maçı hazırlıklarını sürdürecek.

  • Adana'da Koruyucu Aileler ve Çocukları İftar Yemeğinde Buluştu
    21:41 Adana'da Koruyucu Aileler ve Çocukları İftar Yemeğinde Buluştu

    Adana'da düzenlenen geleneksel iftar yemeğinde koruyucu aileler ve çocuklar bir araya geldi. DAİMFED Başkanı Mustafa Karslıoğlu, etkinliği düzenli bir şekilde gerçekleştirdiklerini ve koruyucu ailelere teşekkür etti. Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ise, bu kutsal faaliyete katılmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. İftar programında çocuklarla eğlenceli oyunlar oynandı ve Hacivat ile Karagöz gösterisi yapıldı.

  • Davutoğlu, Samsun'da partisinin iftar programına katıldı
    21:41 Davutoğlu, Samsun'da partisinin iftar programına katıldı

    Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Samsun'da partisinin iftar programına katıldı. Davutoğlu, programda yaptığı konuşmada, Samsun'un bilinçli seçmenlere sahip bir il olduğunu belirtti. Ayrıca, 31 Mart seçimlerinde halkın iktidara mesaj vereceğine inandığını ve temiz, ahlaklı bir belediyecilik anlayışını göstereceklerini söyledi. Davutoğlu, 1 Nisan sonrası için kaygılı olduğunu ifade ederek, toplumsal muhalefetin yoğunluk oluşturduğunu ve siyasetlerini daha güçlü bir şekilde yapma sorumluluklarının olduğunu vurguladı.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter: Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı kim?
    21:41 MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter: Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı kim?

    MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, Ataşehir İlçe Başkanlığı ziyaretinde yaptığı konuşmada, Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanının fotoğrafının veya afişinin paylaşılmasından utanıp utanmadığını sordu. Yönter, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı adaylarının seçimi kazanacağını belirtti ve İstanbul'un tek gündemi olan bir belediye başkanının yönetmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Ekrem İmamoğlu'nun 5 yıldır İstanbul'da görülmediğini iddia ederek, İstanbul'un son 5 yılda 50 yıl kaybettiğini söyledi.

  • Şırnak Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle yapılan Millet Kıraathanesi hizmete açıldı
    21:39 Şırnak Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle yapılan Millet Kıraathanesi hizmete açıldı

    Şırnak Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle yapılan Millet Kıraathanesi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Kıraathanede Dengbej Evi, kütüphane, okuma, sergi ve toplantı salonları bulunuyor. Belediye Başkanı Mehmet Yarka, yapıyı Beyaz Saray'a benzeterek, Şırnak halkının buraya Beyaz Saray dediğini söyledi. Yarka, gençlere yönelik projelerinin olduğunu ve dijital gençlik merkezi yapacaklarını belirtti.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel Marmaris'te Miting Düzenledi
    21:38 CHP Genel Başkanı Özgür Özel Marmaris'te Miting Düzenledi

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Muğla'nın Marmaris ilçesinde düzenlenen mitinge katıldı ve vatandaşlara seslendi. Özel, oy kullanmaya kadar herkesin komşularına, müşterilerine, öğrencilerine, arkadaşlarına ulaşarak CHP'ye destek vermelerini istedi.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: 31 Mart seçimleri Türkiye Yüzyılı'nın önemli bir eşiği
    21:36 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: 31 Mart seçimleri Türkiye Yüzyılı'nın önemli bir eşiği

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çorum'un Sungurlu ilçesinde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, 31 Mart yerel seçimlerinin Türkiye Yüzyılı'nın önemli bir eşiği olduğunu belirtti. Işıkhan, AK Parti'nin halka hizmet ettiğini ve bu gücü milletten aldığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin dünya standartlarının üzerine çıkacak bir belediyecilik anlayışıyla şehirlerini geliştireceklerini söyledi.


Advertisement