Kestane Ağaçları "Dişi Kokulu Tuzak" ile Korunacak - Son Dakika
Güncel

Kestane Ağaçları "Dişi Kokulu Tuzak" ile Korunacak

Kestane Ağaçları "Dişi Kokulu Tuzak" ile Korunacak

Aydın'da kestane üretiminde verimliliği düşüren zararlı haşerelerle mücadelenin başladığı bildirildi.

15.07.2014 13:09  Güncelleme: 14:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'da kestane üretiminde verimliliği düşüren zararlı haşerelerle mücadelenin başladığı bildirildi

Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan, yaptığı açıklamada, en kaliteli kestane ağaçlarının bulunduğu Aydın dağlarının doğal bitki örtüsü olan kestaneyi zararlılardan korumak için çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi.

Tarhan, kestane üretiminde verimliliği artırma çalışmaları çerçevesinde Sultanhisar Ziraat Odası, Adnan Menderes Üniversitesi ve İngiltere'nin Swansea Üniversitesi'nin ortaklaşa geliştirdiği projenin hayata geçirilmeye başlandığını ve iyi neticeler alındığını kaydetti.

Dişi böcek kokulu tuzaklar

İlk aşamada kestane gövde kurtları olarak bilinen ve ağaçların iletim dokularını yiyerek beslenen ağaç kızıl kurdu (Cossus cossus) ile kestane gövde kurdu (Synanthedon vespiformis) zararlılarının erginlerini yakalamak için feromon (koku) tuzakları kullanılmaya başlandığını anlatan Tarhan, İngiltere'deki bir firmadan test edilmek üzere koku kapsülleriyle tuzak temin ettiklerini bildirdi.

Kokulu tuzakların başta Malgaç Mustafa, Malgaç Emir, Ovacık, Köşk ve Eğri Kavak bölgelerindeki ağaçlara asıldığını kaydeden Tarhan şunları söyledi:

"Üreticilerimiz yıllardır bakıp yetiştirdikleri kestane ağaçlarını hastalık ve zararlılardan dolayı istemeden de olsa kesmek zorunda kalıyorlar. Onları bu büyük sorundan kurtarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Hedefimiz etkili ve maliyeti düşük bir yöntemle üreticilerimizi gövde kurtları sorunundan kurtarmaktır."

Araştırma ekibi yaptıkları ilk değerlendirmelerin umut verici olduğunu her hafta çok sayıda ergin böceğin yakalanarak imha edildiğini bildiren Tarhan, "Önümüzdeki yıl bu çalışmanın tüm kestane üretim alanlarını kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması ve her üreticinin bahçesine bu tuzaklardan asmasının planlıyoruz" dedi.

Projenin araştırma grubunun başında bulunan Doç. Dr. Mehmet Karagöz ise bu sorunun üstesinden geleceklerine inandıklarını belirtti. Kestane ağaçlarının yüksek kısımlarına yerleştirilen tuzakların her hafta rutin olarak kontrol edildiğini yakalanan ergin böcek sayısının kaydedildiğini söyleyen Karagöz, "Tuzaklara taktığımız koku kapsülleri dişi böcek kokusu içermekte ve etrafta bulunan erkek böcekleri tuzağa çekmektetir. Erkek böcek yakalandığında dişi ağaçlara yeni yumurta bırakamayacak. 3-4 yıllık bir uygulama sonucunda gövde kurtlarının bölgedeki varlıklarının çok azalacağını göreceğiz" diye konuştu. - Aydın

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kestane Ağaçları 'Dişi Kokulu Tuzak' ile Korunacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement